Παιδιά μεικτών γάμων κινούνται κατά της ΚΔ:«Αναρωτιέμαι συνέχεια, ποια είμαι;»

Το θέμα των μεικτών γάμων στα κατεχόμενα αναδεικνύει σε εκτενές δημοσίευμα του το Euronews.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι δηλώσεις του 44χρονου Umit, ο οποίος αναφέρει ότι ο έποικος Τούρκος πατέρας του αφίχθη στα κατεχόμενα (το δημοσίευμα λανθασμένα χρησιμοποιεί τον όρο ‘’Βόρεια Κύπρο’’) ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή και παντρεύτηκε την τ/κ μητέρα του για λίγο χρονικό διάστημα. Όπως καταγγέλλει ο 44χρονος, «παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί και η μητέρα του είναι Κύπρια υπήκοος, θεωρείται διεθνώς ανιθαγενής».

Συμπληρώνει ότι έκανε αίτηση για έκδοση ταυτότητας από τις κυπριακές Αρχές το 2006, αλλά 17 χρόνια μετά, δεν έχει ακόμη επίσημη απάντηση για τον λόγο που δεν μπορεί να την αποκτήσει. «Συνέχιζα να πηγαινοέρχομαι στο υπουργείο κάθε 6 μήνες για να δω τι συμβαίνει με την αίτησή μου, αλλά δεν είχα απάντηση». Αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα πάρει ποτέ απάντηση, οδήγησε την υπόθεση στο δικαστήριο.

Τα δύο παιδιά του Umit δεν μπόρεσαν επίσης να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκοκύπρια μητέρα τους έχει την κυπριακή υπηκοότητα.

«Μπορεί να καθυστερήσουν την αίτησή μου επειδή ο πατέρας μου είναι Τούρκος υπήκοος,  αλλά τι γίνεται με τον 11χρονο γιο και την 9χρονη κόρη μου;» διερωτάται ο Umit. «Εγώ και ο σύντροφός μου, είμαστε και οι δύο από το νησί, γεννηθήκαμε εδώ, έχουμε πιστοποιητικά γέννησης από τις κυπριακές αρχές και συν ότι δεν είμαι καν Τούρκος πολίτης».

Προσθέτει επίσης: «Προσπάθησα να γίνω Τούρκος πολίτης αφού έχασα κάθε ελπίδα, δεν είχα άλλη επιλογή αλλά σύμφωνα με τα τουρκικά επίσημα αρχεία δεν υπάρχω».

Οι γονείς του Umit παντρεύτηκαν στα κατεχόμενα, αλλά οι γάμοι αυτοί δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνη την εποχή, οι νεόνυμφοι δεν ενημέρωσαν ούτε τις αρχές της Τουρκίας για τον γάμο τους στο νησί και σύμφωνα με τουρκικά αρχεία, οι γονείς του Umit δεν παντρεύτηκαν ποτέ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να αποδείξει την ταυτότητά του.

Ο Νομικός Αχιλλέας Χ. Αιμιλιανίδης μιλώντας στο Euronews, εξήγησε ότι «το 1974 η Τουρκία εισέβαλε και έκτοτε κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού και το 1983 ανακήρυξε την κατεχόμενη περιοχή ως «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» μια οντότητα που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη (εκτός από την Τουρκία)». «Η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορεί τακτικά την Τουρκία ότι προσπαθεί να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της κατεχόμενης περιοχής μέσω της μεταφοράς εποίκων από την ηπειρωτική Τουρκία. Δεδομένου αυτού, η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η πιθανή νομιμοποίηση των Τούρκων εποίκων όχι μόνο θα τροποποιούσε τη δημογραφική δομή του νησιού και θα αποτελούσε συνεχή πηγή έντασης, αλλά θα απειλούσε περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Δημοκρατίας, μια άποψη που έχει εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιμιλιανίδη, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν λαμβάνει εύκολα αποφάσεις, καθώς οι περιοχές όπου τελείται ο γάμος δεν είναι υπό τον έλεγχό της και «συχνά δεν έχει επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για παράνομη εγκατάσταση ή όχι». Οι Τούρκοι υπήκοοι μπορούν να επισκέπτονται το νησί μέσω των εισόδων που ελέγχονται από τα κατεχόμενα και η Κυπριακή Δημοκρατία ορίζει οποιονδήποτε εισέρχεται στο νησί μέσω αυτών των συνόρων ως «παράνομο».

Σύμφωνα με το Euronews ακτιβιστές που βοηθούν όσους κινούνται νομικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι κάθε παιδί δικαιούται μια ιθαγένεια και οι τρέχουσες πρακτικές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ολόκληρο το νησί ως μέρος της ΕΕ, αλλά οι ακτιβιστές διερωτώνται γιατί δεν γίνονται σεβαστές οι ευρωπαϊκές αξίες; Μερικοί ακτιβιστές, πίσω από μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Uncredentialeds» συλλέγουν τώρα υπογραφές για να καταθέσουν προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσεις μέλους των Uncredentialeds με το ψευδώνυμο «John», ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων «δεν θέλουμε χάρη από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία πολιτική δέσμευση ούτε κανένα πολιτικό συμφέρον. Θέλουμε απλώς να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα, το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα ότι κάθε παιδί Κύπριου πολίτη δικαιούται την κυπριακή υπηκοότητα. Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών που δέχθηκαν πίεση να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα, δεν έχουν πάει ποτέ στην Τουρκία ούτε έχουν δεσμούς εκεί. Αυτοπροσδιορίζονται ως Κύπριοι, αλλά δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως τέτοιοι». Μάλιστα, ο λεγόμενος «John» εικάζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είτε σκοπίμως δεν ανταποκρίνεται στις αιτήσεις είτε καθυστερεί τη διαδικασία για να μην δώσει υπηκοότητα σε όσους έχουν τουρκικές ρίζες, ακόμη κι αν οι τουρκικές ρίζες του αιτούντος πάνε δύο γενιές πίσω.

Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι έχουν δει επίσης πολλές περιπτώσεις όπου άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία, αλλά δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο νησί, αποκτούν εύκολα την κυπριακή υπηκοότητα για να γίνουν υπήκοοι της ΕΕ, λόγω των προγονικών τους δεσμών με την Κύπρο.

Ο «John» ισχυρίζεται ότι τα δικαστήρια δεν περατώνουν επίσης σκόπιμα τις υποθέσεις προκειμένου να τους εμποδίσουν να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες. «Για να προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαιτείται εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων, όταν δεν λαμβάνουμε απάντηση εσωτερικά, δεν μπορούμε να πάμε τις υποθέσεις αλλού».

Τέλος, σε δηλώσεις της στο Euronews η 33χρονη Huri Yontucu αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με θεωρούν Κύπρια, Τουρκάλα, Τουρκοκύπρια, αλλά είμαι απλώς παιδί μεικτού γάμου, χωρίς έγγραφα, χωρίς πατρίδα… αναρωτιέμαι συνέχεια, ποια είμαι;».

πηγή: SIGMALIVE