Παιχνίδια ”χρεοκοπίας” για την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργού της των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, επανέλαβε ότι εάν βρεθεί στη θέση να έχει χρήματα για να πληρώσει είτε την πρώτη δόση Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είτε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, θα επιλέξει το δεύτερο.

«Εάν μπορούμε, την 5η Ιουνίου, να πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να καταβάλουμε τις συντάξεις και τους μισθούς όπως επίσης και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε προς τους εσωτερικούς πιστωτές, θα το κάνουμε. Εάν όχι, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι τώρα που οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να βαίνουν καλώς, και να είναι υπαρκτή πια, όπως τόνισε πριν λίγες μέρες και ο Πρωθυπουργός, η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους για νέο πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, «είναι σαφές πως και οι δηλώσεις Βαρουφάκη εντάσσονται στο παιχνίδι της άσκησης πιέσεων που παίζεται και από τις δύο πλευρές».

Η εκτίμηση είναι, όπως είπε κοινοτικός παράγοντας αργά χθες το βράδυ στο ΚΥΠΕ, ότι η Αθήνα «δίνει σκοπίμως έμφαση στη χρηματοδοτική της στενότητα, για να ωθήσει τους εταίρους να υποχωρήσουν και αυτοί στις θέσεις τους».

«Το ότι ο Βαρουφάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ευθέως πια ότι μπορεί και να μην πληρώσουν τη δόση στο ΔΝΤ, κάτι που γνωρίζουν πως ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός, σαφώς δείχνει ότι το χαρτί `ή με βοηθάτε, ή χρεοκοπώ`, βρίσκεται πια επάνω στο τραπέζι», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το σημείο στο οποίο, κατά πληροφορίες, υπάρχει πλέον η «μεγάλη διαφορά», εκτός από εκείνες στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, που ενδέχεται να παραμείνουν ανοικτά έως και το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι στο ότι η «μία και έξω συμφωνία» που επιθυμεί η Αθήνα, και μάλιστα δίχως τακτικές αξιολογήσεις και καταβολή δόσεων αναλόγως αυτών, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τη Δευτέρα στο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (ΣΕΒ), δεν βρίσκει σύμφωνη τους δανειστές.

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο πνεύμα της αντίστοιχης άσκησης πίεσης και προς την ελληνική πλευρά θεωρούν έγκυροι αναλυτές πως κινούνται και οι τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική χρεοκοπία.

Ερωτώμενος από την Wall Street Journal εάν θα επαναλάμβανε σήμερα τη διαβεβαίωση που έδωσε στα τέλη του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

Από τα λεγόμενά του στην WSJ προκύπτει ακόμα ότι τουλάχιστον ο ίδιος δεν έχει διάθεση να συμβιβαστεί, όπως είπε, με την ιδέα της αποδέσμευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που εκκρεμεί από τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, εάν δεν υπάρξει «ουσιαστική και αξιόπιστη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται από την εφημερίδα ότι χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφού είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Eurogroup 4μηνη παράταση, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να εκδηλώσει αδυναμία εξόφλησης του χρέους που ωριμάζει αυτό το καλοκαίρι.

Κατά την Wall Street Journal, το Βερολίνο θεωρεί πως οι Βρυξέλλες «παραείναι επιεικείς» προς την Ελλάδα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας «κατ’ αρχήν συμφωνίας σύντομα», έτσι ώστε να χορηγηθεί σε πρώτο στάδιο μία «ένεση κεφαλαίων» προς την Ελλάδα.

Το Βερολίνο, δια του κ. Σόιμπλε τουλάχιστον, φαίνεται να μην συμπλέει σ’ αυτή την ρότα. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν όμως ότι η Καγκελάριος `Αγγελα Μέρκελ είναι πιο διαλλακτική.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη αυτών”, είπε στην WSJ o Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. “Η Κομισιόν παίζει το ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά ενεργεί εντός των ορίων της λειτουργίας της”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ