Παλμύρα-Κύπρος… (μόλις) 385 χιλιόμετρα (ΦΩΤΟ)

Γνωστή και ως «Νύμφη της Ερήμου», η Παλμύρα η σημαντική κατά την αρχαιότητα πόλη της κεντρικής Συρίας, για πρώτη φορά μνημονεύεται τη 2η χιλιετία π.Χ. Σήμερα, αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο έπειτα από την κατάληψη της από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κινδυνεύει να χαθεί και να μείνει μόνο μια ανάμνηση. Η βαρβαρότητα δεν βρίσκεται στην έρημο είναι δίπλα μας, μια ανάσα από την Ευρώπη.

Η δράση των τζιχαντιστών και το μένος τους κατά του πολιτισμού πρέπει να προβληματίζει. Η Παλμύρα κινδυνεύει να υποστεί αυτό που υπέστησαν και άλλες αρχαίες πόλεις που έπεσαν στα χέρια τους, να σβήσει από το χάρτη και τον χρόνο.

Είναι σοκαριστικό πόσο κοντά σε εμάς εξελίσσεται αυτή η τραγωδία, δεδομένου ότι η αρχαία πόλη από την Κύπρο απέχει μόνο 385 χιλιόμετρα!

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο twitter από το European Post, με τον καθηγητή Δημήτρη Χριστοφίδη να σχολιάζει πάντως ότι σε ό,τι αφορά την απόσταση Παλμύρας-Κύπρου, η απόσταση είναι ακόμη πιο κοντινή και μετρά μόλις 357 χλμ, μέχρι το Ριζοκάρπασο.