Πάμε σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και βλέπουμε

Η ΕΚΤ σκέφτεται σοβαρά τις επόμενες κινήσεις της
  • Η ΕΚΤ σκέφτεται σοβαρά τις επόμενες κινήσεις της
  • Η FED διστάζει να προχωρήσει πρώτη σε μείωση

Με αργά και σταθερά βήματα φαίνεται πως κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων. Παρόλο που προκρίνεται η μείωσή τους τον ερχόμενο μήνα, εντούτοις κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθούν τούς αμέσως επόμενους μήνες λόγω των «πληγών» που αφήνουν πίσω τους το Ουκρανικό και το Παλαιστινιακό.

Η Γερμανίδα Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι, «με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση. Μετά από τόσα χρόνια πολύ υψηλού πληθωρισμού και με τους κινδύνους πληθωρισμού να εξακολουθούν να στρέφονται προς τα πάνω, η εκ των προτέρων “φόρτωση” της διαδικασίας χαλάρωσης θα ερχόταν με κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης». 

Επεσήμανε πως «απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στον πληθωρισμό και ιδιαίτερα στον εγχώριο πληθωρισμό, για να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2% το αργότερο το 2025».

«Ανάλογα με τα στοιχεία και τις νέες προβλέψεις που θα μας παρουσιάσει το προσωπικό του Ευρωσυστήματος, μπορεί να είναι κατάλληλη μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Αλλά η πορεία μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιη», πρόσθεσε.

Όπως είπε «αντιμετωπίζουμε πολύ υψηλή αβεβαιότητα, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις προσδοκίες της αγοράς. Έχουμε μετακινηθεί από τις έξι μειώσεις επιτοκίων που ίσχυαν στην αρχή του έτους σε περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων τώρα. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας, είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι πρόκειται να συμβεί και δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή επιτοκίων».

Τα σενάρια των τεχνοκρατών

Η ΕΚΤ εργάζεται στη βάση σεναρίων:

  • Το πρώτο σενάριο βασίζεται στις προβλέψεις ότι η αύξηση των μισθών μειώνεται, η αύξηση της παραγωγικότητας ανακάμπτει και οι εταιρείες απορροφούν υψηλότερο μισθολογικό κόστος στα περιθώρια κέρδους τους.
  • Στο δεύτερο σενάριο, τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν χαλάρωση της αύξησης των μισθών, ανάκαμψη της παραγωγικότητας ή απορρόφηση υψηλότερου μισθολογικού κόστους μέσω των κερδών. Έτσι, ενδέχεται να υπάρξουν νέα σοκ που θα μπορούσαν να διαταράξουν την αποπληθωριστική διαδικασία.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς μπορούσε να επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος και ένα ασθενέστερο ευρώ μπορεί να έχει αντίκτυπο στις τιμές και στην οικονομία.

Από την άλλη, η Fed χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%. Σύμφωνα με την αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, Λορέτα Μέστερ, «τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα. Η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλή θέση αυτή τη στιγμή, και αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί με αργότερο ρυθμό από ό,τι πέρσι. Τα οικονομικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη», κατέληξε.

πηγή: Brief/ Της Χρύσως Αντωνιάδου