Πανεπιστήμιο Columbia: Για πρώτη φορά γυναίκα στην ηγεσία

Από το 1754, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει άνδρα πρόεδρο αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει. Το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Nemat (Minouche) Shafik, κορυφαία οικονομολόγος και συγγραφέας, θα γίνει η 20ή πρόεδρός του και η πρώτη γυναίκα ηγέτης, σύμφωνα με το CNBC.

Από το 2007, η 60χρονη Shafik υπηρετεί στο London School of Economics and Political Science (LSE), αρχικά ως διευθύντρια, προτού προαχθεί σε πρόεδρο και αντιπρόεδρο το 2017.

Σε ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολούμπια, η Shafik επαινέθηκε για τον χαρακτήρα της και την αφοσίωσή της στην πρόκληση αλλαγών.

«Αυτό που ξεχώρισε τη Minouche ως υποψήφια ήταν η ακλόνητη εμπιστοσύνη της στον ζωτικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην επίλυση των πιο σύνθετων προβλημάτων του κόσμου», ανέφερε το συμβούλιο. «Όπως όλοι μας στην κοινότητα του Κολούμπια, πιστεύει ότι, προκειμένου να επιφέρουμε ουσιαστική αλλαγή, έχουμε συλλογική υποχρέωση να συνδυάσουμε τις ξεχωριστές πνευματικές μας ικανότητες με ομάδες και οργανώσεις πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Shafik και η οικογένειά της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ αφού έχασαν τα πάντα στην «πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του 1960», αναφέρει η Shafik σε ένα εισαγωγικό βίντεο για την κοινότητα του Κολούμπια.

«Μετακομίσαμε στη Σαβάνα της Τζόρτζια όταν ήμουν μόλις 4 ετών. Φοίτησα σε πολλά σχολεία καθώς μετακομίζαμε στον αμερικανικό νότο. Εκείνη την εποχή ανακάλυψα επίσης τις τοπικές βιβλιοθήκες», μοιράζεται. «Λατρεύω το διάβασμα και αυτός ήταν ο δρόμος μου για να ανακαλύψω τον κόσμο. Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε, “μπορούν να σου πάρουν τα πάντα εκτός από την εκπαίδευσή σου».

Ο πατέρας της Shafik, περιβαλλοντικός επιστήμονας και καθηγητής, και η μητέρα της, δασκάλα και διευθύντρια σχολείου, της εμφύσησαν από πολύ νωρίς την αξία της εκπαίδευσης. Αυτό έπαιξε ρόλο στην αγάπη της για τη μάθηση, καθώς στη συνέχεια έλαβε πτυχίο στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης-Amherst, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο LSE και διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε ηλικία 36 ετών, η Shafik είχε γίνει η νεότερη αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη δεκαετία του 1990. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Georgetown και στο Wharton Business School.

Η Shafik διαδέχεται τον Lee C. Bollinger, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Κολούμπια για 21 χρόνια και ανακοίνωσε τα σχέδιά του για αποχώρηση στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023.

«Αισθάνομαι ότι, αν είχα ψάξει σε όλο τον κόσμο για το καλύτερο πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί στη συνέχεια του Κολούμπια, θα είχα επιλέξει την Minouche Shafik», ανέφερε ο Bollinger σε δήλωσή του. «Η τεχνογνωσία της, οι εμπειρίες της – τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές – και η γενικότερη αντίληψή της για την ακαδημαϊκή και δημόσια ζωή την καθιστούν έναν εμπνευσμένο διορισμό».

Η Shafik λέει ότι είναι ενθουσιασμένη με την ευκαιρία να εξερευνήσει άλλες απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις των προβλημάτων καθώς ξεκινά το νέο της ταξίδι ως πρόεδρος.

«Αυτό είναι που αγαπώ στο Κολούμπια. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή ή μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, είτε για την εξερεύνηση των θεμελίων της φιλοσοφίας, της επιστήμης και των τεχνών μέσω του βασικού προγράμματος σπουδών, το Κολούμπια ευδοκιμεί ως κέντρο ιδεών και προώθησης της γνώσης επειδή είναι μια πλούσια, ποικιλόμορφη κοινότητα όπου όλοι έχουν κάτι να συνεισφέρουν».

Ως πρόεδρος, ο Shafik θα έχει την ευθύνη της διατήρησης της δέσμευσης του πανεπιστημίου για ποικιλομορφία, ισότητα, ένταξη- το Κολούμπια μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει την πρώτη ομάδα υπεράσπισης των Αφροαμερικανών σε μια πολυφυλετική πανεπιστημιούπολη στις ΗΠΑ, την πρώτη ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σε οποιαδήποτε πανεπιστημιούπολη και τον τέταρτο μεγαλύτερο διεθνή φοιτητικό πληθυσμό από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Το Κολούμπια έρχεται να προστεθεί σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Ντάρτμουθ και το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, τα οποία εξέλεξαν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.

 

Πηγή: naftemporiki.gr