Πάνω από τους μισούς Κύπριους βίωσαν άγχος ή κατάθλιψη μετά τη νόσηση με covid

Της Νάσιας Ιωάννου

Πολλαπλές οι επιπτώσεις του κορωνοϊού τόσο στον οργανισμό όσο και στην κοινωνικοοικονομική ζωή των πολιτών που νόσησαν. Αυτό καταδεικνύει έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022 στην οποία συμμετείχαν 528 άτομα ηλικίας από 18 έως 80 ετών, από όλη την Κύπρο.

Μετά τη νόσηση, ποσοστό της τάξης του 36% δήλωσε οτι εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Ένα ποσοστό 26% παρουσιάζει συμπτώματα τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά όχι σοβαρά και ένα 9% εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα.

Χρίστος Πέτρου – Αναπλ. Καθ. Φαρμακευτικής στο Παν. Λευκωσίας
“Συμπτώματα όπως η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης να παραμένει για πολλές βδομάδες. Αϋπνία που είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, οι αγχώδεις διαταραχές, κάποια αναπνευστικά προβλήματα, βήχας.”

Συγκεκριμένα, το 97% δηλώνει ότι παρουσιάζει εύκολη κούραση, το 73% πόνους στους μύες ή στα κόκκαλα, το 71% εύκολο λαχάνιασμα και δύσπνοια, το 52% σύγχυση και δυσκολία στη σκέψη, το 4% ζαλάδες και πονοκεφάλους και το 17% δεν μπορεί να αντεπεξέλθει των δραστηριοτήτων που αφορούν τις δουλειές του σπιτιού ή την προσωπική φροντίδα.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην κοινωνικοοικονομική ζωή των πολιτών. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά την περίοδο μετά τη νόσησή τους αντιμετώπισαν προβλήματα άγχους ή και κατάθλιψης.

Ως βασικότερα συμπτώματα αυτών των προβλημάτων καταγράφηκαν η μελαγχολία -65%, η απάθεια ή μειωμένη διάθεση για εκπλήρωση δουλειάς ή άλλων δραστηριοτήτων -61% και η απόγνωση και ανησυχία -40%.

Ένας στους πέντε συμμετέχοντες αντιμετώπισε δυσμενή διάκριση λόγω της νόσησης καθώς και προβλήματα ή δυσκολίες με τις φιλίες του, κατά την περίοδο μετά τη νόσηση από Covid-19. Οι διακρίσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στον χώρο εργασίας -58% και σε φιλικούς κύκλους -47%, όπου ως το βασικότερο πρόβλημα αναφέρεται η απομόνωση και η απομάκρυνση από τον κοινωνικό περίγυρο -57%.

Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς – Αν. Αντιπρύτανης Παν. Λευκωσίας
“Πρέπει να τους στηρίξουμε, το ψυχολογικό κομμάτι με παρεμβατικά προγράμματα, διότι αρκετοί από αυτούς έχουν καταθέσει αισθήματα ανησυχίας, άγχους και κατάθλιψης, οπότε πρέπει να εστιαστούμε και σε αυτή την πτυχή.”

Σε σχέση με την οικονομική διαβίωση μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, το 25% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα, με τα κυριότερα από αυτά να εντοπίζονται στα πάγια έξοδα (-73%), στην αγορά βασικών αγαθών (50%) και τις υπηρεσίες υγείας (40%).

Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς – Αν. Αντιπρύτανης Παν. Λευκωσίας
“Απομακρύνθηκαν από την δουλειά τους λόγω του κορωνοϊού, ίσως έχασαν την δουλειά τους κάποια άτομα, ίσως κάποια μέλη της οικογένειάς τους νόσησαν από κορωνοϊό.”

Σε όλες τις θεματικές στις οποίες οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν προβλήματα, πέραν του 60%  δήλωσαν ότι έλαβαν βοήθεια από τον ή την σύντροφό ή σύζυγό τους και την οικογένειά τους.

 

πηγή: alphanews.live