N. Παπαδόπουλος: “Ο προϋπολογισμός δεν είναι προϊόν επιλογής”

Ο προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι προϊόν επιλογής, αλλά προϋπολογισμός που μας επιβάλλει η σημερινή οικονομική πραγματικότητα, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε πως βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε επειδή κάποιοι εγκλημάτησαν, τόσο σε τραπεζικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε ομιλία του, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «σίγουρα δεν πρέπει να συγκαλυφθούν ούτε οι ευθύνες των τραπεζικών, ούτε όμως και οι ευθύνες των πολιτικών», συμπληρώνοντας πως «σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τους τραπεζικούς απαιτούμε εξυγίανση και κάθαρση, δίωξη και καταδίκη».

«Να αποδοθούν ευθύνες», είπε, «όπου και αν υπάρχουν και αν είναι δυνατόν να κατασχεθεί και η περιουσία εκείνων που κρίνονται υπαίτιοι και υπεύθυνοι. Όμως, όσο αυστηροί είμαστε με τα τραπεζικά σφάλματα, άλλο τόσο αυστηροί πρέπει να είμαστε με τα πολιτικά σφάλματα που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι δυστυχώς βαθύτερη η ύφεση των επόμενων χρόνων γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέλεξαν, για πολιτικούς λόγους, να μην στηρίξουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», αναφέροντας πως «θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί εμείς επιλέξαμε να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας έγκαιρα, αλλά να γυρεύουμε από μηχανής θεούς σε ρωσικά και κινέζικα δάνεια».

Είπε πως «οι εργαζόμενοι της Κύπρου ζουν καθημερινά με το φόβο της ανεργίας», προσθέτοντας πως «οι εργοδότες βλέπουν τις επιχειρήσεις και τα όνειρα τους να γκρεμίζονται  κάτω από το βάρος των δανείων και των ψηλών επιτοκίων».

«Πολλές οικογένειες ανησυχούν αν θα μπορέσουν καν να διαφυλάξουν την πρώτη τους κατοικία. Ακόμη χειρότερα, ως πολιτικές ηγεσίες, καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν περικοπές σε ουσιώδεις υπηρεσίες και ευαίσθητα κονδύλια», είπε.

Ωστόσο, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «ο προϋπολογισμός του 2014, δεν περιλαμβάνει επιπρόσθετες αποκοπές στις κοινωνικές παροχές, σε σχέση με αυτές που ήδη έχουν ψηφιστεί πέρσι τον Δεκέμβριο του 2012».

Σε ό,τι αφορά την ανεργία είπε πως «χάνουμε τους νέους μας, το πιο παραγωγικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού μας στη ξενιτιά, αφού οι νέοι μας δεν μπορούν πλέον να βρουν δουλειές στην Κύπρο», προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ο  μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως απαιτείται να ληφθούν ενδιάμεσα μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού των κοινωνικών συμπτωμάτων της ανεργίας.

Σε σχέση με την αντίδραση του λαού στο μνημόνιο, είπε πως «είναι και κατανοητή και ανθρώπινη», ωστόσο, πρόσθεσε πως «η αντίδραση των πολιτικών πρέπει να είναι ρεαλιστική και ψύχραιμη». «Τα κενά συνθήματα και ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο λαό μας. Οφείλουμε να ρωτήσουμε λοιπόν, τι εισηγούνται όσοι διαφωνούν με το μνημόνιο; Προσωπικά ακόμη δεν έχω καταλάβει ποια είναι αυτή η εναλλακτική επιλογή που θα μας σώσει και ελπίζω σήμερα και αύριο να ακούσουμε τέτοιες εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε.

«Γιατί και εμείς», συνέχισε, «θέλουμε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να φύγει η τρόικα από την Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Αλλά θεωρούμε πως δυστυχώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της υλοποίησης του μνημονίου. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί όταν θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων μας».

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «την ίδια στιγμή που η δική μας πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η τ/κ πλευρά επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ προκλητικής αδιαλλαξίας και αλαζονείας με τις δηλώσεις των κυρίων Νταβούτογλου και Έρογλου».

Είπε πως «δυστυχώς, η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες έναρξης διαλόγου και ενόψει των τελευταίων εξελίξεων οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε το στόχο της πλευράς μας, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον, ανέφερε πως «δεν πρέπει για χάρη μιας επίπλαστης σύγκλισης, να αποδεχθούμε οποιεσδήποτε εποικοδομητικές ασάφειες να επιβραβεύσουν τη προκλητική αδιαλλαξία του κ. Έρογλου, ο οποίος είχε αποχωρήσει πέρσι από τις διαπραγματεύσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία καθημερινά παραβιάζει την ΑΟΖ μας εφαρμόζοντας μια σύγχρονη εκδοχή της πολιτικής των κανονιοφόρων» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να εμμείνουμε στους στόχους μας και να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Επιπροσθέτως, είπε πως «η τελευταία εκτράχυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο λανθασμένη είναι η πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας, την οποία αναμασούν οι ξένοι και την οποία ασπάζονται και κάποιοι δικοί μας εδώ στην Κύπρο, γιατί ζουν με την εσφαλμένη εντύπωση πως διαχωρίζονται οι Κύπριοι πολιτικοί και πολίτες, στους ρεαλιστές και στους απορριπτικούς.

«Σφάλλουν. Γιατί η επιλογή που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μεταξύ ρεαλισμού και απορριπτισμού, αλλά μεταξύ, μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και μιας λύσης εθνικού ξεκαθαρίσματος, που θα οδηγήσει το λαό μας σε περιπέτειες. Το πραγματικό δίλημμα βρίσκεται μεταξύ του διεκδικητικού ρεαλισμού και της πολιτικής αφέλειας», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επιπλέον, ανέφερε πως «η διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων είναι ο πρωταρχικός στόχος», προσθέτοντας ακόμη και τώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, είδαμε τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να παραβιάζει τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να επισκέπτεται τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στην παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε: «Σίγουρα και αναγνωρίζουμε ως ΔΗΚΟ ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε για να πετύχουμε μια λύση στο Κυπριακό και συμφωνούμε πως μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων θα μπορέσουμε να το λύσουμε. Όμως, παράλληλα οφείλουμε να σημειώσουμε πως οι μεγαλύτερες μας επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, δεν επιτεύχθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά εκτός. Τόσο η ένταξη μας στην ΕΕ, όσο και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου μέσω διεθνών συνθηκών που σήμερα μας προσφέρουν προοπτικές, ήταν επιτυχίες εκτός των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε πως το κόμμα του θεωρεί πως μόνο με τη σωστή διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να επιτύχει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα και σωστά η βάση των διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να επιτρέψουν σε εποικοδομητικές ασάφειες να διαβρώσουν τις ασφαλιστικές δικλίδες επιβίωσης του κράτους και του κυπριακού ελληνισμού.

Κατέληξε λέγοντας πως «δεν πρέπει να αποδεχθούμε εποικοδομητικές ασάφειες σε κεφαλαιώδη και κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνέχιση και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέροντας πως «η διαφύλαξη της μίας κυριαρχίας και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσαν εδώ και χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας στο Κυπριακό».