Παπαγεωργίου – Μαυρίδης στο 24h: Διαφωνούν στις “κόκκινες” γραμμές (vid)

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο 24h.com.cy οι Πάμπος Παπαγεωργίου, Βουλευτής ΑΚΕΛ και Μάριος Μαυρίδης, Βουλευτής Κερύνειας ΔΗΣΥ, συζητήθηκε κατά πόσο υπάρχουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες μπορεί να αποδεχτεί η Τρόικα ενόψει και τον διαβουλεύσεων και κατά πόσο το Mνημόνιο θα μπορέσει να βγάλει την οικονομία από το βούρκο στο οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή.

Ερωτηθείς ο κ. Παπαγεωργίου για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, απάντησε ότι, αρκετές από  τις προτάσεις της Τρόικας δεν βρίσκουν σύμφωνους ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση για δύο λόγους. «Ο ένας λόγος είναι καθαρά τεχνικός και οικονομικός» συνέχισε ο κ. Παπαγεωργίου, η «θεραπεία σοκ» θεωρούμε ότι θα βυθίσει την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση χωρίς να υπάρξουν τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε, παράλληλα θα μειωθούν και οι εισπράξεις του κράτους. Ο δεύτερος λόγος που βρίσκει Κυβέρνηση – Τρόικα αντιμέτωπες είναι κοινωνικός, τα μη προνομιούχα στρώματα συμπλήρωσε, θα υποστούν σημαντικό βάρος από την διαδικασία της εξυγίανσης και αντιπροτείνουν ως κυβέρνηση προοδευτική εφαρμογή της διαδικασίας.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι, δεν πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όλα πρέπει να συζητηθούν και να διαπραγματευτούν, προσπαθώντας να εξηγήσουμε στην Τρόικα, ως καλύτεροι γνώστες της κατάστασης στην χώρα μας, τα καυτά σημεία όπως τον 13ο μισθό, την ΑΤΑ αλλά και τις κοινωνικές παροχές.

Όσον αφορά το μνημόνιο και κατά πόσο θα μπορέσει να μας βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι εάν δεν υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τις τράπεζες δεν θα υπήρχε λόγος εισδοχής μας στον Μηχανισμό Στήριξης, μιας και θα μπορούσαμε με δικά μας μέτρα να επιλύσουμε το έλλειμμα του κράτους.

Ο κ. Μαυρίδης κληθείς να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα είπε ότι, με δική μας προσπάθεια ο Μηχανισμός θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα ώστε να μπορέσουμε σε 3 με 4 χρόνια να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Ωστόσο πρόσθεσε εναπόκειται σε εμάς το κατά πόσο θα καταφέρουμε να «συγυρίσουμε» τον δημόσιο τομέα, να προβούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και το σημαντικότερο να έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

 


Πάμπος Παπαγεωργίου-Μάριος Μαυρίδης από 24hcomcy