Πάψτε ν’ αγνοείτε τις μελανιές!

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Υπάρχουν και αριθμοί που δεν καταγράφονται, υπάρχει σιωπή, υπάρχουν μώλωπες που δεν είναι ορατοί και σήμερα καλούμε το κράτος να λάβει όλα τα νομοθετικά και άλλα μέτρα για στήριξη και ασφάλεια των γυναικών», είπε εμφαντικά η Στέλλα Καμμίτση Πρόεδρος του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, που οργάνωσε για άλλη μια χρονιά την πορεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών, στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος One Billion Rising Revolution 2019, στην πλατεία Φανερωμένης και στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019. «Δυστυχώς», είπε η κυρία Καμμίτση, «οι αριθμοί που καταγράφονται φοβίζουν – δείχνουν ότι μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα υποστεί βία στη ζωή της κι αυτό ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, οικογενειακής ή οικονομικής κατάστασης. Στην Ευρώπη μια στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει βία από την ηλικία των 15 χρόνων. Αν δεν λάβουμε μέτρα ενάντια στη βία, αυτή θα επαναλαμβάνεται και θα αυξάνεται. Πρέπει οι ποινές στην κυπριακή νομοθεσία που αφορά τη βία κατά των γυναικών, να γίνουν αυστηρότερες, για να είναι αποτρεπτικές και να ενθαρρύνουν τη γυναίκα να καταγγέλλει τη βία σε βάρος της».

Η νέα κρατική δομή για γυναίκες θύματα

Σε δήλωση της στα ΜΜΕ η Σουζάνα Παύλου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία μιας νέας δομής με βάση πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του 2016, «που θα συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες του κράτους και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών για γυναίκες θύματα βίας», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι η δομή αυτή «θα καλύψει το κενό που υπάρχει στην προστασία και στήριξη των θυμάτων και θα τα βοηθήσει να βγουν από την απομόνωση, να έχουν νομική εκπροσώπηση και όποιες άλλες υπηρεσίες χρειάζονται για να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας. Ελπίζουμε ότι η δομή θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου».

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκανε και η Τζόζη Χριστοδούλου Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών για την ένταξη της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική και ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας για θέματα φύλου, μετανάστευσης και ισότητας ανδρών και γυναικών, που τόνισε ότι «η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι «παντού γυναίκες καθημερινά αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές βίας – σεξουαλική, ψυχολογική, σωματική – και είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε αυτό το φαινόμενο. Θεωρώ – κατέληξε – ότι υπάρχει πολιτική βούληση και γίνονται διάφορα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως ταυτόχρονα θέλουμε πράξεις, ώστε οι γυναίκες να νιώθουν ασφάλεια και ότι δεν θα βρίσκονται σε περιβάλλον φόβου για τη σωματική τους ακεραιότητα».

 Ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια

«Τα τελευταία 15 χρόνια στην Κύπρο, υπήρξαν πέραν των 30 δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των οργανωτών της εκδήλωσης. Προστίθενται τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), το 89% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του 2017 ήταν γυναίκες. Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης θυμάτων 1440 για το έτος 2018 δέχθηκε συνολικά 14.404 κλήσεις, με τον αριθμό να σημειώνει αύξηση, αφού το 2017 η συγκεκριμένη γραμμή δέχθηκε 12.833 κλήσεις. Μια στις 3 γυναίκες στον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει βία και αυτό σημαίνει ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια».

Η καταχρηστική συμπεριφορά των ανδρών

Αναφέρεται εξάλλου σε ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ότι το παγκόσμιο κίνημα One Billion Rising  ιδρύθηκε το 2012 από την Eve Ensler,  ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά  των γυναικών. Η εκστρατεία διευρύνεται κάθε χρόνο με διαφορετική θεματολογία γύρω από τη βία κατά των γυναικών. Φέτος έχει επιλεχθεί η θεματική «Ξεσηκωμός: από εκστρατεία σε τρόπο ζωής»! Το Κοινοβούλιο συμμετέχει στην παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Μία στις τρείς γυναίκες έχει υποστεί βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων γυναικών ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και μία γυναίκα στις δέκα έχει υποστεί παρενόχληση στο Ίντερνετ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ένωσης, Eurostat, το 2015 καταγράφηκαν 215.000 περιστατικά σεξουαλικής βίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ένωση ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Για να συμμορφωθούν, οι χώρες οφείλουν να αναγνωρίσουν ως ποινικό αδίκημα κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας (και παρενοχλητικής παρακολούθησης) και να παρέχουν άμεση προστασία στα άτομα που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Οφείλουν επίσης να διώκουν τους δράστες και να καταρτίσουν προγράμματα για την αλλαγή της καταχρηστικής συμπεριφοράς τους. Οι χώρες μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τη Σύμβαση και για τα δύο φύλα».

Αριστερά η Σουζάνα Παύλου και η Τζόζη Χριστοδούλου στην εκδήλωση της 10ης Φεβρουαρίου.

Στιγμιότυπα από την πορεία της περασμένης Κυριακής.

Φώτο: Η Στέλλα Καμμίτση απευθύνεται στους συγκεντρωθέντες.