Παραδοχή Greenpeace: Η ανακύκλωση πλαστικών έχει αποτύχει

Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, η παραγωγή έχει εκτοξευθεί αλλά ο ρυθμός ανακύκλωσης μειώνεται. Μία νέα έρευνα της Greenpeace με τίτλο “Circular Claims Fall Flat Again” κατακεραυνώνει τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας για τη δημιουργία μίας αποδοτικής, κυκλικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς την ως “σενάριο φαντασίας”.

Η μελέτη λοιπόν αναφέρει πως από τους 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων που παρήγαγαν τα αμερικανικά νοικοκυριά το 2021, ανακυκλώθηκαν μόλις οι 2.4 εκατομμύρια τόνοι, δηλαδή το 5%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 2014 ο αριθμός αυτός είχε φτάσει το 10%, αλλά από τότε που η Κίνα σταμάτησε να δέχεται τα πλαστικά απόβλητα της Δύσης το 2018, υπάρχει μία διαρκής πτώση. Ταυτόχρονα, η “παρθενογέννεση” του πλαστικού, δηλαδή πλαστικό που δημιουργείται ως νέο και όχι από ανακύκλωση, είχε αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η πετροχημική βιομηχανία επεκτείνεται μειώνοντας τα κόστη.
«Οι βιομηχανικοί τομείς και οι μεγάλες εταιρίες προωθούν την ανακύκλωση ως λύση. Κάνοντας όμως αυτό, αποφεύγουν κάθε ευθύνη για να διασφαλίσουν πως η ανακύκλωση όντως λειτουργεί», σημειώνεται.

Η μελέτη κατονομάζει μάλιστα τις Coca-Cola, PepsiCo, Unilever και Nestle ως τους κύριους υπεύθυνους, ενώ ξεχωρίζει δύο τύπους πλαστικών τα οποία καταλήγουν στις 375 εγκαταστάσεις επεξεργασίας των ΗΠΑ, το PET και το HDPE. Το πρώτο το βλέπουμε σε μπουκάλια νερού και αναψυκτικών και το δεύτερο σε μπουκάλια σαμπουάν και συσκευασίες χημικών καθαριστικών προϊόντων.

Ενώ λοιπόν τα πλαστικά αυτά είναι ανακυκλώσιμα στη θεωρία, δε συμβαίνει το ίδιο και στην πράξη. Το πρώτο ανακυκλώνεται με ρυθμό 20.9% και το δεύτερο μόλις 10.3%. Άλλοι τύποι πλαστικού όπως πλαστικές σακούλες, πλαστικά παιχνίδια, συσκευασίες, τάπερ και άλλα, ανακυκλώνονται με ρυθμούς 5% ή χαμηλότερους.

Οι λόγοι για τη μειωμένη ανακύκλωση είναι πως οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης δεν είναι διαθέσιμες για την πλειοψηφία του πληθυσμού και επειδή τα ανακυκλωμένα προϊόντα δε χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νέων πλαστικών αντικειμένων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ανακύκλωση πλαστικού είναι μία αποτυχημένη ιδέα.
«Η δημιουργία νέου πλαστικού ανταγωνίζεται απευθείας το ανακυκλωμένο πλαστικό, είναι πολύ φθηνότερο να παραχθεί και είναι καλύτερης ποιότητας», σημειώνεται.
Πηγή: Unboxholics.gr