Μας παραδίδουν “εν λευκώ” στις τράπεζες – Θέση δανειοληπτών (vid)

Την ίδια ώρα που γίνονται δηλώσεις και προσπάθειες(;) για να βοηθηθούν οι δανειζόμενοι, οι τράπεζες συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Όπως αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι τράπεζες θα έχουν άμεση πρόσβαση στο κτηματολόγιο για έρευνα των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους, οι οποίοι προέβησαν σε δάνεια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι “αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, οι τράπεζες να έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο να δίνονται δάνεια όπου δανειολήπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν”.

Έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές που προβλέπουν μαζικές εκποιήσεις περιουσιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, δήλωσε ότι “υπάρχει σπουδή για επίσπευση της διαδικασίας λήψης στοιχείων από το κτηματολόγιο προς τις τράπεζες έτσι ώστε να επισπευθεί η διαδικασία εκποίησης περιουσιών”.

Επιπλέον, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι “δεν είναι αθώο νομοσχέδιο για πρόσβαση στις πληροφορίες του κτηματολογίου από τα πιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για νομοσχέδιο ρουφήχτρα που οδηγεί στον στόχο των μαζικών εκποιήσεων περιουσιών”.

Όπως αποδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, τα “λόγια, θα μείνουνε λόγια”, όπως λέει και το γνωστό άσμα. Αντί για προσπάθειες στήριξης των δανειζομένων, παρατηρείται πλήρης απαξίωση του κόσμου, ο οποίος δεν φτάνει που έχασε τα λεφτά του από το κούρεμα των καταθέσεων, δεν φτάνει που κάποιοι έκαναν πάρτι με τα δικά του λεφτά, τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αφού οι τράπεζες του βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο “είτε πληρώνεις, είτε σου παίρνουμε το σπίτι”, πολύ απλά.

Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν τον κόσμο να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο τραπεζικό μας σύστημα; 

Δεν είναι οι τράπεζες αυτές που πριν λίγους μήνες παρακαλούσαν τους πελάτες τους να μη φύγουν από κοντά τους;

Πού πήγαν οι υποσχέσεις και τα λόγια των πολιτικών;

Για ακόμα μια φορά ο απλός κόσμος στριμώχνεται στη γωνιά χωρίς καμία απολύτως βοήθεια. 

Η θέση των δανειοληπτών:

Όπως ανέφερε ο Κώστας Μελάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Δανειοληπτών, “Η κοινή συνισταμένη των καταγγελιών που έχουμε είναι ότι οι τράπεζες επιδιώκουν, να νομιμοποιήσουν όσα πιθανώς παράνομα έχουν χρεώσει εώς σήμερα”.

Πρόσθεσε πως, “Αντί να κάνουν προτάσεις που θα καταστήσουν τα δάνεια εξυπηρετούμενα, κάνουν το ακριβώς αντίθετο”

Επιδίωξη τους δεν είναι η εξεύρεση μιας λογικής φόρμουλας για να εξυπηρετηθεί το δάνειο, αλλά σε ένα χρόνο να τρέχουμε πάλι με τα ίδια προβλήματα”, τόνισε.

Ο κ. Μελάς διερωτήθηκε “Πώς θα πάρουν από κάποιον που δεν έχει; Ο μόνος τρόπος για να πάρουν είναι να δώσουν ελαφρύνσεις”.

Παράλληλα, ανέφερε παράδειγμα δανειολήπτη που ζήτησε αναδιάρθρωση μεσοδανείου και έλαβε ως απάντηση “εμείς τα συνεργατικά δεν κάνουμε ελαφρύνσεις. τα παιδιά σου θα μείνουν χωρίς στέγη”.

Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι “Εύχομαι με όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας και με την πίεση της Κεντρικής, η οποία στέκεται αρωγός στο να τηρήσουν οι τράπεζες τον κώδικα συμπεριφοράς“.