Υποβρύχιο ψάρεμα: Μύθοι και πραγματικότητα! (docs)

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Mε αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον πνιγμό ψαρά στον Πύργο Τηλλυρίας την περασμένη Κυριακή (3/11) το 24Η έκανε έρευνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου και συγκεκριμένα με το παράνομο υποβρύχιο ψάρεμα, για τη δική σας ασφάλεια.

Επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Αλιείας Κύπρου, την Κυπριακή Ομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων και το Σύλλογο Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγιού Κύπρου.

Κοινός στόχος τους η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  

-Σε ποιο βαθμό παρανομούν οι ψαράδες στην Κύπρο;

-Τι ορίζει ο νόμος για αυτό;

-Ποιους κανόνες θεωρούν «αυστηρούς», οι φίλοι του υποβρύχιου κυνηγιού;

-Τι χρειάζεται για να εκδώσει άδεια ψαροντούφεκου κάποιος;

Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέσαμε στα αρμόδια τμήματα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Χριστάκης Ελευθερίου μίλησε στο 24Η για το άθλημα της κατάδυσης και το χόμπι του υποβρύχιου κυνηγιού αλλά για περισσότερες πληροφορίες μας παρέπεμψε στο Σύλλογο Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγιού Κύπρου.

Ο εν λόγω σύλλογος δημιουργήθηκε το 1993 και είναι ανοικτός σε όλους τους φίλους του υποβρύχιου ψαρέματος.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί που παρανομούν στην Κύπρο και το Τμήμα Αλιείας δεν κάνει σωστά τη δουλειά του», δήλωσε στο 24Η ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Βούρας.

«Είμαστε ένας σύλλογος κατά της παράνομης αλιείας και τηρούμε αυστηρά τους κανόνες. Εάν υπάρχει καταγγελία εις βάρος κάποιου μέλους του συλλόγου, αποβάλλεται άμεσα από αυτόν», επεσήμανε ο κ. Βούρας.

Ωστόσο, τόνισε πως οι περισσότερες παρανομίες γίνονται κατά τη διάρκεια της νύκτας. «Το Τμήμα Αλιείας δεν κάνει περιπολίες τη νύκτα, πώς να γίνει πάταξη της παρανομίας; Ακόμη, κάνουν περιπολίες μόνο σε μέρη που είναι προσιτά στο κοινό και φημισμένα κι όχι σε απόμερες περιοχές που κάλλιστα μπορούν να παρανομήσουν», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Βούρας.

Ένα άλλο θέμα που αξίζει προσοχής είναι οι άδειες από το Τμήμα Αλιείας. Οι τιμές είναι υπερβολικές, σύμφωνα με τον ίδιο. Πληρώνει για τρεις ξεχωριστές άδειες, ψαροντούφεκο, καλάμι και βάρκα, γύρω στα 32-34 ευρώ για την κάθε μία ξεχωριστά, την στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει μια άδεια για όλες τις κατηγορίες και κάθε 3 χρόνια ανανεώνεται, όπως υποστηρίζει.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγιού Κύπρου υπέδειξε στο 24Η το σχέδιο της θαλάσσιας στρατηγικής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών πόρων και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο σύλλογος θεωρεί πως επιδιώκουν με αυτό το σχέδιο να “κλείσουν” περιοχές για ψάρεμα  από την περιοχή του Κάβο Γκρέκο μέχρι και την Πάφο, για να φτιάξουν θαλάσσιο πάρκο που αποσκοπεί στην προσέλκυση τουρισμού καταδύσεων.

Σε ελεύθερη μετάφραση… αποσκοπεί στην προσέλκυση συμφερόντων και χρημάτων, καταπατώντας τα δικαιώματα των ψαράδων.

Η παραδοχή του Τμήματος Αλιείας ότι υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα διότι δεν γίνονται επαρκείς περιπολίες, μας αφήνει έκπληκτους.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ελέγχου, Γιάννος Κυριάκου, μίλησε στο 24Η για την παρανομία στους κανονισμού του υποβρύχιου κυνηγιού και παρουσίασε την αντιμετώπιση της ως αρκετά δύσκολη.

«Οι περιπολίες και ο έλεγχος γίνεται από το Τμήμα Αλιείας, υπάρχουν κενά στην υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε ψηφίζοντας μια νέα νομοθεσία», ανέφερε.

 «Όσους πιάνουμε στα πράσα, πάντα βρίσκουν ένα παραθυράκι για να διαφύγουν, γι’ αυτό και ετοιμάζεται μια νέα νομοθεσία», είπε ο κ. Κυριάκου.

 Ύψιστος στόχος μας είναι η προστασία του θαλασσινού κόσμου, το ότι ψαρεύουν το βράδυ με το ψαροντούφεκο, είναι άκρως εγκληματικό. Τα ψάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας βρίσκονται σε κατάσταση καταστολής και δεν μπορούν να αντιδράσουν, έτσι μπορείς πιο εύκολα να τα σκοτώσεις.

Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που παρανομούν με αυτό τον τρόπο, αλλά όσοι το κάνουν το κάνουν για εμπορική εκμετάλλευση. 

«Το Τμήμα Αλιείας, με το ανθρώπινο δυναμικό που έχει αδυνατεί να λειτουργήσει σε μη εργάσιμες ώρες, γι’ αυτό και χρειάζεται περισσότερο δυναμικό για να υπάρχει 24ωρη περιπολία.

 Στα πιο κάτω έγγραφα μπορείτε να δείτε ορισμένους απαγορευτικούς κανόνες, οι οποίοι αναγράφονται στο έγγραφο αδειοδότησης.

Ορισμένοι φίλοι του “αθλήματος” τις θεωρούν εξωφρενικές, όπως το να μην ψαρεύεις το μήνα Μάιο γιατί παρανομείς, ή τα ψάρια που θα σκοτώσεις μέσα σε ένα 24ωρο να ζυγίζουν μέχρι 5kg.

«Πρέπει να κουβαλάω μαζί μου και ζυγαριά»; είπε χαρακτηριστικά ψαράς στο 24Η.

Ωστόσο, για το μήνα Μάιο, ρωτήσαμε και μάθαμε! Είναι περίοδος αναπαραγωγής και για σκοπούς προστασίας αποθεμάτων απαγορεύτηκε το ψάρεμα.

Τέλος, σε ερώτηση μας για το τραγικό περιστατικό που συνέβη στον Πύργο, όταν ψαράς έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ψαρέματος με ψαροντούφεκο και χρήση μπουκάλας, που απαγορεύεται,  δεν έγινε κανένα σχόλιο διότι η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και δεν αφορά μόνο τους ψαράδες. Χρειάζεται να γίνεται ολοκληρωμένος έλεγχος για την προστασία και του θαλάσσιου κόσμου αλλά και των ίδιων των κυνηγών-ψαράδων.

Δείτε ορισμένα σημεία της άδειας:

 Δείτε ολόκληρο το έγγραφο με τους όρους εδώ