Παράταση για τα Αγώγιμα Δικαιωμάτα ζητά το κράτος

 

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Παράλληλα, προωθούνται και άλλα δύο νομοθετήματα τα οποία αφορούν τη δημιουργία εφόρου χρηματοπιστωτικών διαφορών και το δεύτερο αφορά τη διαμεσολάβηση για διαπραγμάτευση των προβληματικών δανείων. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν προωθηθούν σωστά οι εν λόγο νομοθεσίες, όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στα μέλη της επιτροπής, θα υπάρξουν πέραν των 17.000 αγωγών από δανειστές προς οφειλέτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή δανείων.

Το νομοσχέδιο

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του άρθρου 26 του περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων Νόμου, ώστε να επεκταθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2014 το μεταβατικό διάστημα εντός του οποίοι πρέπει να εγείρονται οι αγωγές των οποίων η βάση συμπληρώθηκε πριν από την έναρξη της ισχύος του εν λόγω νόμου, προκειμένου να μην παραγράφονται τα αγώγιμα δικαιώματα. Το πιο πάνω μεταβατικό διάστημα είχε επεκταθεί για έξι μήνες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, με προηγούμενη τροποποίηση του υπό συζήτηση νόμου, έπειτα από την κατάθεση στη Βουλή σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότερη ροή καταχωρίσεων αγωγών δεδομένου ότι για δεκαετίες υπήρχε αναστολή της παραγραφής. Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία ώστε να παρασχεθεί ικανοποιητικός χρόνος για να διευκρινιστούν πλήρως τα θέματα ερμηνείας και εφαρμογής των εν λόγω νόμου και να γίνουν οι όποιες νομοθετικές ή άλλες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες.

Να αποφύγουμε τις αγωγές
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η κυβέρνηση ενδιαφέρετε να υπάρχει μια νομοθεσία και να μπορεί να είναι εφαρμόσιμη και λειτουργική. Εξήγησε πως είναι ένα καλό εγχείρημα προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να λυθούν ερμηνευτικά προβλήματα για υπάρχει μια σαφής και ξεκάθαρη νομοθεσία. Ο κ. Νικολάου, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής παράταση ενός χρόνου έτσι ώστε να ετοιμαστούν και οι δύο άλλες νομοθεσίες οι οποίες αφορούν τη δημιουργία εφόρου χρηματοπιστωτικών διαφορών καθώς και για τη διαμεσολάβηση για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων. Είναι υποχρέωση του κράτους είπε ο υπουργός να δοθεί η ευκαιρία στους δανειζόμενους να βρουν λύση με τους πιστωτές και να αποφευχθούν οι αγωγές που θα φορτώσουν με περισσότερο όγκο εργασίας τα δικαστήρια. «Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους οφειλέτες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη νομοθεσία αυτή», είπε. Για τα συγκεκριμένα ζητήματα, σημείωσε ο υπουργός, ο πρόεδρος της δημοκρατίας ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου όταν ψηφιστούν τα νομοσχέδια ίσως χρειαστεί να δοθεί αναστολή και να παγοποιηθούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

Από το σύνολο των αγωγών οι 10 χιλ. είναι από τις τράπεζες και άλλες 7 χιλ. από το δημόσιο και ευρύτερο τομέα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας μιλώντας ενώπιον των βουλευτών ανέφερε πως δόθηκαν πολλές αναβολές στην προώθηση της νομοθεσίας έγιναν όμως παράλληλα και πολλά βήματα. Παραδέχτηκε δε πως υπάρχουν ακόμα γκρίζα θέματα τα οποία για να διορθωθούν χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Νομικών, δια του προέδρου της Σωτήρη Σαμψών ζήτησε να δημιουργηθεί οδικός χάρτης έτσι ώστε να γνωρίζει η Βουλή ότι στις 31/12/104 για να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία.