Παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη

Επιστολή δικηγόρου στους πολιτικούς ηγέτες, να παρέμβουν υπέρ των ασθενών

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Δυστυχώς οι Τροποποιητικοί Κανονισμοί του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977, περιέχουν πολλές και βαρύτατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει στην «24» η δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Εύη Τουλέκκη, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης στην κυπριακή επικράτεια, που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνουμε ότι μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι «στόχος και σκοπός, είναι η προσέλκυση διεθνών επενδυτών για την έκφραση ενδιαφέροντος για τις δύο άδειες που θα δοθούν για την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην πατρίδα μας, προκειμένου να μπορέσει να προσελκυθεί επίσης, ανθρώπινο κεφάλαιο, στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και να ενισχυθούν και οι επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, το οποίο εύχομαι και ελπίζω να τύχει της απαραίτητης θετικής υποδοχής, από τη Βουλή και σύντομα να έχουμε το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την προσέλκυση αυτής της σημαντικής επένδυσης στη χώρα μας».

Δεν απόλαυσε το δικαίωμα πρόσβασης…

Η δικηγόρος Εύη Τουλέκκη, είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, διεκδικώντας εκ μέρους του πελάτη της, 19χρονου αθλητή Γιώργου Μιχαήλ, ενώ αυτός ήταν βαριά ασθενής, με καρκίνο στον εγκέφαλο, το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη. Ο νεαρός αθλητής, έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 2015, χωρίς να απολαύσει το δικαίωμα του αυτό, με τον Υπουργό Υγείας να έχει υπογράψει την έγκριση της αίτησης του, μόλις μια μέρα πριν τον θάνατο του Γιώργου – ένα θάνατο που άνοιξε το δρόμο για την έστω μερική αναγνώριση των δικαιωμάτων των ασθενών και που υπήρξε αφορμή για τη σύνταξη των προτεινόμενων Κανονισμών, προς τροποποίηση.

Στη μνήμη του Γιώργου Μιχαήλ

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης», χαρακτήρισε την εισαγωγή και διανομή της πρώτης παρτίδας κανναβινέλαιου, τον Μάιο 2017, «μια νίκη που τη γιορτάζουμε στη μνήμη του 19χρονου αθλητή Γιώργου Μιχαήλ, που με τον πατέρα του Ιάσωνα, πάλεψαν για το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη, στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Όπως ανέφερε το Σωματείο σε σχετική ανακοίνωσή του, «ο Γιώργος το πάλεψε μέχρι θανάτου: διεξήγαγε αυτή τη μάχη, υποφέροντας από καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ ήταν ήδη ημιπαράλυτος, τυφλός και κλινήρης. Με την εθελοντική βοήθεια της δικηγόρου Εύης Τουλέκκη, ο Γιώργος κέρδισε αυτό το δικαίωμα εκ μέρους όλων μας στο Ανώτατο το 2015, αναγκάζοντας τις Αρχές να το αναγνωρίσουν, να συμμορφωθούν και να σταματήσουν τις πλείστες από τις παράνομες πράξεις παρεμπόδισης και αγνόησης των ασθενών. Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε την έγκριση της αίτησης του Γιώργου, μια μέρα πριν ο Γιώργος πεθάνει»…

Να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του παρόντος ρεπορτάζ στην «24», ζητήσαμε την περασμένη Τρίτη (25 Ιουλίου 2017), ένα σχόλιο από τον πατέρα του μ. Γιώργου Μιχαήλ, που ανέφερε ότι η Εύη Τουλέκκη, στήριξε τις προσπάθειες του γιου του και όλων των ασθενών για κατοχύρωση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και δήλωσε και ο ίδιος, έτοιμος να βοηθήσει όπως μπορεί, προς αυτή την κ κατεύθυνση. Κι αυτό, «παρά την πικρία», που όπως μας είπε, νιώθει, «γιατί στη δύσκολη στιγμή, βρέθηκε μπροστά σε στεγανά και δεν λειτούργησαν τα πράγματα όπως έπρεπε».

Με νομική – επιστημονική τεκμηρίωση

Η προαναφερόμενη επισήμανση της Εύης Τουλέκκη, που όπως μας είπε, είχε αναλάβει την υπόθεση του Γιώργου Μιχαήλ, με μεσολάβηση των «Φίλων της Κάνναβης» και ιδιαίτερα του στελέχους του Σωματείου, Πέτρου Ευδόκα, περιέχεται σε κοινή επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Γενικό Εισαγγελέα και στους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στις 30 Μαϊου 2017, όπου με νομική και επιστημονική τεκμηρίωση, επισημαίνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απορρέουν από τους προτεινόμενους τροποποιητικούς κανονισμούς του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου.

«Η Διοικητική Προσφυγή που άσκησα ενώπιον Ανώτατου Δικαστηρίου εκ μέρους 18χρονου καρκινοπαθούς πελάτη μου, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας δια του Υπουργού Υγείας, λόγω παράλειψης απάντησης σε Αίτησή μας για άδεια εισαγωγής και χορήγησης θεραπευτικής κάνναβης, είχε ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή μεγάλης νομικής και επιστημονικής έρευνας, επί των ανωτέρω», αναφέρει στην επιστολή της η δικηγόρος και προσθέτει: «Ο πελάτης μου, με μη εγχειρήσιμο όγκο στον εγκέφαλο, έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλο νομικά επιτρεπτό μέσο, απεβίωσε 1 χρόνο και 2 μήνες μετά την πρώτη επιστολή του πατέρα του προς το Υπουργείο Υγείας. Κατά εκείνο το χρόνο, εκκρεμούσε η άνωθεν διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου Κύπρου, για παράλειψη απάντησης στην τρίτη, πολλαπλώς νομικά τεκμηριωμένη Αίτησή μας. Μια μέρα πριν τον θάνατό του, μας κοινοποιήθηκε επιστολή του Υπουργού Υγείας προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, για κατ’ εξαίρεση χορήγηση θεραπευτικής κάνναβης υπό προϋποθέσεις. Ο θάνατος αυτός και οι συνθήκες του, έγιναν αφορμή σύνταξης προτεινόμενων Κανονισμών, προς τροποποίηση του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977 ο οποίος λέει ότι, η κάνναβη καθώς και όλα τα παράγωγά της, θεωρούνται ναρκωτικές ουσίες και είναι παράνομα. Μοναδική και πρόδηλα ανεπαρκής εξαίρεση, η πρόνοια του Αρ. 8 (2)(α) του ίδιου Νόμου, η οποία δίδει στον Υπουργό Υγείας το δικαίωμα να εκδώσει άδεια ή εξουσιοδότηση για την διενέργεια οιασδήποτε πράξης, καθιστώντας την νόμιμη».

Η δικηγόρος Εύη Τουλέκκη

Αυτοδιάθεση και ελεύθερη επιλογή

«Δυστυχώς οι Τροποποιητικοί Κανονισμοί, περιέχουν πολλές και βαρύτατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω», τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται: «Η Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει, διακηρύσσοντας τα Δικαιώματα του Ασθενούς, αναφέρει το δικαίωμα του στην Αυτοδιάθεση και στην Ελεύθερη Επιλογή. Η συνθήκη αυτή, λέει ότι ο ασθενής, έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ελεύθερες αποφάσεις που τον αφορούν και να επιλέγει ελεύθερα, ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και τις παροχές τους, στη βάση επαρκούς πληροφόρησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετώντας την διακήρυξη αυτή, προχώρησε το 2002 στη σύνταξη και υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία και αποτελεί πλέον μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και την οποία έχει υιοθετήσει η Κύπρος και με επίσημη ανακοίνωση του πρώην Υπουργού Υγείας, στις 18 Απριλίου 2014».

Το δικαίωμα άρνησης ή διακοπής

Η επιστολή αναφέρεται στο Άρθρο 4, για το Δικαίωμα στη Συναίνεση, όπου τονίζεται ότι «ο ασθενής έχει δικαίωμα να αρνηθεί οποιαδήποτε θεραπεία ή ιατρική παρέμβαση και το δικαίωμα ν’ αλλάξει γνώμη γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διακόπτοντας την». Αναφέρεται επίσης στο Άρθρο 5, για το Δικαίωμα στην Ελεύθερη Επιλογή, όπου τονίζεται ότι «το κάθε άτομο, έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα, ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και παροχές τους, στη βάση επαρκούς πληροφόρησης». Προστίθεται ότι «τα δικαιώματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λισαβώνας και την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών, δεν τελούν υπό αίρεση. Δηλαδή δεν θέτουν ως προϋπόθεση, άλλες προηγούμενες ή μεταγενέστερες πράξεις ή παραλήψεις του ασθενούς, πριν του επιτραπεί να επιλέξει ελεύθερα τη θεραπευτική διαδικασία που επιθυμεί, για τον ίδιο. Αυτό είναι αντίθετο με τους προτεινόμενους τροποποιητικούς κανονισμούς που τώρα εξετάζονται, οι οποίοι προνοούν να επιτρέπεται η χορήγηση ιατρικής κάνναβης, μόνο αφού ο ασθενής εξαντλήσει κάθε άλλο ιατρικό μέσο».

Τα αγώγιμα δικαιώματα

Σύμφωνα με την επιστολογράφο, «πέραν αυτού, ο ασθενής χάνει πολύτιμο χρόνο και η υγεία του επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, τόσο με την πρόοδο της νόσου, όσο και με επιθετικές και άλλως πως επικίνδυνες θεραπείες, τις οποίες ενδεχομένως να μην επιθυμεί να υποστεί, πριν λάβει θεραπευτική κάνναβη. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, προσφέρει στον ασθενή και/ή τους κληρονόμους αυτού, αγώγιμο δικαίωμα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο ενώπιον Κυπριακών Δικαστηρίων, όσο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, αγώγιμα δικαιώματα εναντίον του κράτους δημιουργούνται με τις κάτωθεν παραβιάσεις, οι οποίες προκύπτουν από τους προτεινόμενους κανονισμούς: Παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ως προνοούνται στο Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας και αντίστοιχα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – των δικαιωμάτων της ισότητας όλων έναντι του Νόμου, της υγείας, της ζωής και σωματικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας και της απόλαυσης ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής».

Η διάκριση σε βάρος ανηλίκων

«Οι Κανονισμοί απαγορεύουν την χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ανήλικους», επισημαίνει η Εύη Τουλέκκη και προσθέτει: «Ένας ανήλικος, δεν έχει ίσο δικαίωμα με έναν ενήλικα, στα ανθρώπινα δικαιώματα της υγείας, της ζωής και σωματικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας και της απόλαυσης ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Εάν λοιπόν ένα παιδί με καρκίνο, θα μπορούσε να βοηθηθεί από την χορήγηση θεραπευτικής κάνναβης, οι Κανονισμοί το απαγορεύουν. Θα πρέπει να επιβιώσει μέχρι το δέκατο-όγδοο έτος της ηλικίας του, για να δικαιούται παροχή θεραπευτικής κάνναβης, μόνον αφού εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο».

Μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «οι Κανονισμοί επιτρέπουν την ιατρική κάνναβη, μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις, όπως καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας, αποκλείοντας όλους τους ασθενείς που πάσχουν από άλλες παθήσεις και θα μπορούσαν να ωφεληθούν. Σε αυτές, δεν συγκαταλέγονται σοβαρές παθήσεις, όπως η νευρική ανορεξία, η κατάθλιψη, η ψύχωση και άλλες πολλές. Δηλαδή η υγεία, η ζωή και σωματική ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια και η απόλαυση ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, δεν αποτελούν βάσει αυτών των Κανονισμών, ίσα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ασθενών, έναντι του Νόμου. Οι Κανονισμοί προνοούν ότι μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, θα μπορούν να συνταγογραφούν την κάνναβη, και μόνο σε συγκεκριμένους ιατρικούς τομείς. Αυτή η πρόνοια παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα ισότητας, τόσο όλων των ασθενών κάθε πάθησης που θα μπορούσαν να ωφεληθούν, όσο και όλων των γιατρών κάθε ειδικότητας, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Αυτό σημαίνει ότι, ασθενείς που επισκέπτονται ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και των οποίων οι παθήσεις θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη χορήγηση ιατρικής κάνναβης, δεν θα την δικαιούνται».

Άδειες σε δύο πλούσιους παραγωγούς

«Οι Κανονισμοί αναφέρουν ότι θα δοθούν μόνο δύο άδειες σε παραγωγούς, και για 15 χρόνια έκαστη», τονίζεται στην επιστολή. «Αυτές οι άδειες θα κοστίζουν περισσότερο από είκοσι χιλιάδες ευρώ η κάθε μία και στη διάρκεια των 15 ετών, συνολικά περισσότερο από 50 χιλιάδες η μία. Η πρόνοια αναφέρει ότι θα απονέμονται από μια επιτροπή, με βάση κάποια “κριτήρια βαθμολογίας”. Το πρώτο κριτήριο που αναγράφεται είναι το “κατά πόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τα κατάλληλα κεφάλαια και πόρους…”. Δηλαδή θα δοθούν άδειες μόνον σε δύο πολύ πλούσιους παραγωγούς για 15 χρόνια, το οποίο σαφώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Το ανθρώπινο Δικαίωμα στην ισότητα, προνοείται άνευ ουδεμιάς δυσμενούς διακρίσεως, αμέσου ή εμμέσου, εις βάρος οιουδήποτε ατόμου ένεκα –ανάμεσα σε άλλα – του πλούτου, της κοινωνικής τάξεως αυτού, ή ένεκα οιουδήποτε άλλου λόγου».

Το πρόβλημα της μικρότερης δόσης

«Πέραν των ανωτέρω, προκύπτουν και άλλα προβλήματα», επισημαίνει η επιστολογράφος και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι Κανονισμοί θέτουν όριο στις δόσεις που δικαιούται ο ασθενής, για τον κάθε μήνα. Το όριο είναι 30 γραμμάρια φυτικής κάνναβης. Αυτό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα για τους καρκινοπαθείς, καθώς είναι κατώτερο αυτού που χρειάζονται για την αντικαρκινική θεραπεία με κάνναβη, την οποία, κάποιοι από αυτούς, ήδη κάνουν. Δηλαδή, αυτό που σήμερα δικαιούνται οι καρκινοπαθείς και που ήδη γίνεται με συνταγή γιατρού και με άδεια από τον Υπουργό Υγείας, θα απαγορεύεται πλέον και θα πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία τους. Πέραν αυτού, γενικότερα δεσμεύονται οι θεράποντες ιατροί, να συνταγογραφούν ποσότητα θεραπευτικής κάνναβης, που ενδέχεται να είναι μικρότερη, αυτής που χρειάζεται ο ασθενής».

Περί της καλλιέργειας στο σπίτι

«Το νομοσχέδιο δεν προνοεί καμία εκπαίδευση σε γιατρούς, ούτε άλλους επαγγελματίες υγείας», τονίζει επίσης η δικηγόρος. «Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την έλλειψη, είναι προφανή, καθώς δεν θα γνωρίζουν, ούτε ποιο είδος και ποσότητα χρειάζεται, ούτε πώς να την χορηγήσουν. Η ιατρική κάνναβη αναμένεται να είναι πολύ ακριβή στην αγορά της. Γι’ αυτό το λόγο, σε άλλες χώρες οι ασθενείς, επιτρέπεται δια νόμου, να καλλιεργούν συγκεκριμένο αριθμό φυτών στο σπίτι τους, για προσωπική χρήση. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η πρακτική για τα δεδομένα της Κύπρου, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή. Μπορεί όμως, να οριστεί δια των Κανονισμών, πλαφόν, δηλαδή μέγιστη τιμή πώλησης, όλων ανεξαρτήτως των ιατρικών παραγώγων της κάνναβης. Οι τιμές αυτών των φαρμάκων, πρέπει να είναι τέτοιες, που να είναι εύκολα προσιτές για κάθε ασθενή».

Φυτοφάρμακα και χημικά σκευάσματα

«Δεν υπάρχει στο κείμενο, η απαραίτητη επιτακτική πρόνοια παραγωγής βιολογικής κάνναβης», επισημαίνει η κυρία Τουλέκκη. ««Φυτοφάρμακα και λοιπά χημικά σκευάσματα, θα έχουν επιβαρυντικά αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών. Σε ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι στο τελικό κείμενο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις επί των ανωτέρω, μετά από αίτηση σε Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, με δυνατότητα ένστασης σε Αναθεωρητικό Συμβούλιο. Το ανάλογο καθεστώς άδειας μετά από Αίτηση, που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι προφανώς ανεπαρκές, καθώς ασθενείς υποφέρουν και πεθαίνουν, αναμένοντας έγκριση. Όταν δε υπάρξει και επίσημη νομική αναγνώριση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης, οι αιτήσεις θα είναι τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες».

Για την αλκοόλη και τη νικοτίνη

Καταλήγει ως εξής, η επιστολή Εύης Τουλέκκη, προς την πολιτική ηγεσία: «Εγείρονται και πάλι πολλά ζητήματα παραβιάσεων των προαναφερθέντων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως ισότητας, καθώς κάποιοι θα πρέπει να καταβάλλουν πολύ κόπο, χρόνο και έξοδα, ενώ η κατάσταση της υγείας τους θα χειροτερεύει, διεκδικώντας φάρμακα, τα οποία σε άλλους θα δίδονται άμεσα. Στο μέγεθος που προτίθεστε να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, παρακαλώ λάβετε υπόψη σας ότι, ουσίες όπως η αλκοόλη και η νικοτίνη, που αποδεδειγμένα είναι εξαρτησιογόνες και θανατηφόρες, πωλούνται νομίμως ελεύθερα, με ευθύνη χρήσης του καταναλωτή, ενώ η θεραπευτική κάνναβη, όχι. Παραμένω στη διάθεσή σας».

Λίγες μέρες πριν την αποστολή της επιστολής αυτής, τον Μάιο 2017, εισήχθη και διανεμήθηκε η πρώτη παρτίδα κανναβινέλαιου για τους αδειούχους ασθενείς που εξασφάλισαν έγκριση από τον Υπουργό Υγείας και που τώρα είναι μόνο καρκινοπαθείς, όπως ανακοίνωσε το Σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης», που υπογράφει ο Πέτρος Ευδόκας. «Αυτό επιτεύχθηκε», όπως επεσήμανε, «μετά από πολλούς αχρείαστους θανάτους ασθενών, αγώνες σε δικαστήρια εκ μέρους του κινήματος νομιμοποίησης, φυλακίσεις, συγκρούσεις στο δημόσιο βλέμμα σε τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ και τον Τύπο, σε διαλέξεις και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, και παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση πέραν του ενάμιση χρόνου».

Όχι σε ασθενείς με άλλες παθήσεις

Προστίθεται ότι «μέχρι στιγμής, αν και εκκρεμούν πάρα πολλές αιτήσεις άλλων ασθενών πάνω στο γραφείο του Υπουργού, σε παραβίαση των Συνταγματικών τους δικαιωμάτων, ο νυν Υπουργός δεν έχει εγκρίνει αιτήσεις ιατρικής κάνναβης για ασθενείς με άλλες παθήσεις. Κι αυτό συμβαίνει, παρόλο που στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ρύθμισης για την ιατρική κάνναβη που υπέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός στην Κυβέρνηση, αναγράφεται κατάλογος παθήσεων για τις οποίες η κάνναβη αναγνωρίζεται επισήμως ως φάρμακο και αφορά συνολικά πολλές χιλιάδες Κυπρίων ασθενών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νευρολογικές παθήσεις (π. χ. κατά πλάκας σκλήρυνση, νευρολογικοί πόνοι, νόσος Πάρκινσον), αυτοάνοσες παθήσεις (αρθρίτιδα, λύκος, αλλεργίες), χρόνιοι πόνοι, ελκώδης κολίτιδα, ψυχολογικές ασθένειες, και άλλες).

Αρνήθηκαν να εισπράξουν κέρδος

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «ακόμα μια νίκη που φανερώνει αφ’ ενός, ότι η κοινωνία μας αγκάλιασε πλατιά το δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στην κάνναβη, αλλά και το ότι η ανθρωπιά και εντιμότητα είναι ζωντανές ακόμα σ’ αυτή την «καταραμένη» νήσο, είναι το γεγονός ότι ο εισαγωγέας και οι φαρμακοποιοί που ανέλαβαν την διανομή του κανναβινέλαιου, με δική τους πρωτοβουλία αρνήθηκαν να εισπράξουν οποιοδήποτε κέρδος από αυτή την επιχείρηση και διανέμουν το φάρμακο στους ασθενείς, εισπράττοντας μόνο για τα έξοδα που ήδη καταβλήθηκαν, μέχρι να φτάσει στην Κύπρο. Είναι το μόνο φάρμακο για το οποίο γνωρίζουμε να έχουν απαρνηθεί τα κέρδη αυτοί οι επιχειρηματίες – πράγμα για το οποίο τους ευχαριστούμε θερμά, εκ μέρους όλης της κοινότητας ασθενών και Φίλων της Κάνναβης».

«Τελείως αδιάβαστοι οι γιατροί»

«Η τραγική αλήθεια είναι ότι παρ’ όλον που τώρα έχουμε στην Κύπρο, νόμιμα, πολλές εκατοντάδες δόσεις και φιάλες κανναβινέλαιου για τους καρκινοπαθείς, που άρχισαν να διανέμονται στους ασθενείς, κανένας από τους γιατρούς τους, δεν γνωρίζει πώς να χορηγήσει αυτό το φάρμακο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των «Φίλων της Κάνναβης» και προστίθεται: «Οι γιατροί μας, είναι δυστυχώς ακόμα τελείως αδιάβαστοι και δεν γνωρίζουν, ούτε να εισηγηθούν δόσεις, ούτε μέθοδο χορήγησης. Δεν γνωρίζουν ούτε για την μέθοδο κλιμάκωσης (σταδιακής αύξησης) των δόσεων, ούτε για το αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, ούτε σε ποιες δόσεις μπορεί να ενεργοποιούονται οι αλληλεπιδράσεις, ούτε για το αν θα πρέπει η χορήγηση να είναι από το στόμα, ή σε πρωκτικά ή κολπικά υπόθετα, ή από το δέρμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Για τους ασθενείς με άλλες ασθένειες, το θέμα της δοσολογίας είναι ακόμα πιο πολύπλοκο: οι γιατροί μας δεν γνωρίζουν καν για το φαινόμενο της διφασικής επίδρασης των κανναβινοειδών φαρμάκων, ούτε για την ανάγκη επανεκκίνησης στις δοσολογίες, ούτε για τα πρωτόκολλα με τα οποία βρίσκουμε την ιδανική δόση για κάθε ασθενή. Όλα αυτά είναι «πελλάρες» για τους γιατρούς μας εδώ, ενώ στο εξωτερικό οι συνάδελφοι τους διαπρέπουν στα διεθνή συνέδρια της επιστήμης, θεμελιώνοντας και τεκμηριώνοντας αυτή την γνώση και δίνοντας μας κλινικά εργαλεία για να κινηθούμε θεραπευτικά».

Επειγόντως, σεμινάρια για τα κενά

«Οι πλείστοι ασθενείς ή συγγενείς-φροντιστές, αφέθηκαν στη μοίρα τους», καταλήγει η ανακοίνωση. «Ενημερώνονται όπως μπορούν από το διαδίκτυο (συχνά από αμφίβολες πηγές ενημέρωσης), ή ο ένας από τον άλλο. Οι λίγοι άνθρωποι στην Κύπρο που κατέχουν την κλινική γνώση και πείρα γι’ αυτές τις εργασίες, είναι πολύ λίγοι και δεν αρκούν – χρειαζόμαστε επειγόντως εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς, θεραπευτές, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ασθενείς, συγγενείς και φροντιστές. Ευελπιστούμε πως το Υπουργείο Υγείας και οι οργανώσεις πασχόντων και ασθενών, θα αντιληφθούν το νόημα αυτής της ανάγκης και θα κινηθούν όπως πρέπει για να κλείσουν αυτά τα κενά».