Παρεμβάσεις Κύπριων Ευρωβουλευτών σε συνέδριο του ΕΚ στην Αθήνα

Παρεμβάσεις σε πάνελ στο διεθνές συνέδριο «Ο Νότος για την ανάπτυξη» που έγινε σήμερα στην Αθήνα με οργανωτές τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλλία, έκαναν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Ελένη Θεοχάρους.

Την άποψη ότι η οικονομική κρίση είναι κρίση αξιών, κουλτούρας και σεβασμού των θεσμών εξέφρασε σε ομιλία του, ο κ. Χατζηγεωργίου.

Οπως είπε, η κρίση είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς των τραπεζών και οικονομικών ινστιτούτων στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ η κρίση αξιών στην ΕΕ απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.

Ανάπτυξη, πρόσθεσε, είναι η ικανότητα μιας κοινωνίας-χώρας να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων της, να αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ανεργία ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και κυρίως να αντιμετωπίζει τη φτώχεια.

Οι περιφερειακές χώρες, είπε, χρειάζονται επείγουσες δράσεις που θα ανατρέψουν τη ζημιά στις οικοινομίες τους από την ύφεση και τις πολιτικές της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Χατζηγεωργίου υπέδειξε ότι η λιτότητα πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί, ενώ επεσήμανε την ανάκη οι περιφερειακές χώρες να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους. Τίποτε από αυτά, ωστόσο, δεν είναι εφικά χωρίς πλήρη αναδιάρθρωση του κράτους, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να εξαλειφθεί η διαφθορά και να σπάσουν οι δεσμοί μεταξύ κράτους και μεγάλων επιχειρήσεων που είναι βασική πηγή διαφθοράς, ενώ πρέπει, επίσης το κράτος να ξανακτίσει τη δυνατότητά του να παρεμβαίνι στην οικονομία.

Η κ. Θεοχάρους σε ομιλία της που ακολούθησε σε άλλο πάνελ του συνεδρίου περιέγραψε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αρχίζοντας την ομιλία της η Κύπρια Ευρωβουλευτής περιέγραψε την τρέχουσα τραγική κατάσταση της Κύπρου και έδωσε τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά το 1/3 του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, στη μετανάστευσή τους, ειδικά πτυχιούχων, προς αναζήτηση εργασίας, που αποκάλεσε «βίαιη μετατόπιση των νέων μας».

Η πρόκληση, είπε η κ. Θεοχάρους, δεν έγκειται στην ανακοπή της τάσης της ανεργίας, αλλά στην οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Βασικά στοιχεία του μοντέλου, όπως το περιέγραψε, είναι η εργασιακή πολιτική που θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, το μακροπρόθεσμο όραμα, ο κάθε νέος να έχει την καριέρα που ονειρεύεται και ένα νέο μοντέλο στη βάση των γεοστρατηγικών και γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή: KYΠΕ