Παρέμβαση πολιτικού αρχηγού για διορισμό γιατρού!

{loadposition ba_textlink}

Με παρέμβασή του που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου στο υπουργείο Υγείας, αρχηγός μεγάλου κόμματος υπαγόρευσε το διορισμό γιατρού σε δημόσιο νοσηλευτήριο.

Απαίτησε και πέτυχε Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αρχηγός κόμματος μετά από συνεχείς παρεμβάσεις απαίτησε και πέτυχε μετά και τη συναίνεση της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου, πρόσληψη συγκεκριμένου γιατρού σε επαρχιακό Νοσοκομείο προκειμένου να αρχίσει ειδικότητα, χωρίς πρώτα να παρακαθήσει σε γραπτές εξετάσεις όπως προνοείται από τους κανονισμούς.

Δεν είναι εγγεγραμμένος Μάλιστα, ο εν λόγω ευνοούμενος γιατρός όχι μόνο δεν παρακάθησε σε εξετάσεις, αλλά κατά τη ημερομηνία της πρόσληψής του δεν ήταν εγγεγραμμέ- νος στο μητρώο ιατρών Κύπρου του ΠΙΣ, κάτι που σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είχε το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού.

Μετά απ’ αυτή τη διαπίστωση οι αρμόδιοι φρόντισαν με ταχείς ρυθμούς να θέσουν το θέμα ενώπιον του ιατροσυμβουλίου Κύπρου για να εξασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο την εγγραφή του έτσι που να δικαιούται να ασκεί ιατρική.

Το ερώτημα

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι πώς προσήλθε σε προφορική συνέντευξη τη στιγμή που δεν είχε παρακαθήσει σε γραπτές εξετάσεις πράγμα το οποίο χαρακτηρίζεται πέρα για πέρα απαράδεκτο.

Η Διεύθυνση του Υπουργείου

Οι προκλητικές και σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθεί η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια, είναι το επιστέγασμα κατά συρροήν παρεμβάσεων του κομματικού κατεστημένου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πολλές φορές στο παρελθόν καταστρατηγήθηκε ο κατάλογος των ιατρών που αναμένουν κατά σειρά επιτυχίας διορισμό τους για έναρξη ειδικότητας.

Η (φτηνή) δικαιολογία

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αρμόδιοι προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν εντοπίζουν έγκαιρα αυτούς που έχουν σειρά διορισμού και ότι τάχατες αναγκάζονται να ειδοποιήσουν τον επόμενο που συνήθως είναι ο τελευταίος στη λίστα, αλλά και το άτομο που θέλουν να ευνοήσουν.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και σε ό,τι αφορά στην κατανομή των θέσεων μόνο και μόνο για να βολευτούν ημέτερα παιδιά.

Μιλά για ίση μεταχείριση

Πάντως στους κόλπους του υπουργείου Υγείας σχολιάζεται πολύ αρνητικά η παρέμβαση του εν λόγω πολιτικού, ο οποίος κατά τα άλλα όταν βγαίνει στις τηλεοράσεις κόπτεται για την αξιοκρατία και την ίση μεταχείριση των εργαζομένων κυρίως στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Ο Γενικός Ελεγκτής

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι εγείρεται σοβαρό θέμα τάξης τόσο για τον ίδιο τον πολιτικό όσο και για τους ανθρώπους της Ανώτερης Διεύθυνσης του Υπουργείου, οι οποίοι συχνά υποκύπτουν στις πιέσεις πολιτικών προσώπων. Είναι σε αυτό το σημείο που θεωρείται απαραίτητη η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για περαιτέρω διερεύνηση των κακώς εχόντων στο Υπουργείο.

Το σύστημα πρόσληψης

Πάντως, είναι εμφανείς οι προσπάθειες που γίνο- νται για κατάργηση του καθιερωμένου συστήματος πρόσληψης που θεωρείται ότι διασφαλίζει αξιοκρατική μεταχείριση των ενδιαφερομένων. Πληροφοριακά το εν λόγω πρόγραμμα καταρτίστηκε σε συνεργασία Κύπριων γιατρών και καθηγητών από την Ελλάδα. Έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, αλλά δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας έντονων αντιδράσεων από μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών. Στην Κύπρο έγινε προσπάθεια διαφοροποίησης του προγράμ- ματος από κομματάρχες, χωρίς, ωστόσο, να γίνει κατορθωτό.

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014.