Παρεμβάσεις Κυπρίων βουλευτών στην Διάσκεψη COSAC

 
{loadposition ba_textlink}

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου και οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Γιάννος Λαμάρης, Αθηνά Κυριακίδου και Φειδίας Σαρίκας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση του θέματος της εμπλοκής των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, ο κ. Συλλούρης τόνισε, σε παρέμβασή του, την ανάγκη για βελτίωση των υφιστάμενων μέσων συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, προκειμένου, όπως σημείωσε, να είναι σε θέση να ασκήσουν ουσιαστικά τον αναβαθμισμένο ρόλο, που τους παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Μιλώντας για τη σημασία της εμβάθυνσης και της αναζήτησης «περισσότερης Ευρώπης», ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της «κίτρινης κάρτας», ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε την ανάγκη για πιο έγκαιρη ανταπόκριση και βελτίωση της ουσίας των απαντήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αιτιολογημένες γνώμες ή στις γνώμες που αποστέλλουν τα κοινοβούλια στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Όπως σημείωσε, το χρονικό διάστημα των οκτώ εβδομάδων, που παρέχεται για την άσκηση του ελέγχου τήρησης της αρχής της επικουρικότητας, δεν είναι επαρκές σε όλες τις περιπτώσεις. Τόνισε δε την ανάγκη η αρχή της αναλογικότητας να λαμβάνεται εξίσου υπόψη με την αρχή της επικουρικότητας κατά την άσκηση του ελέγχου.

Αναφερόμενος στην πρόταση για θέσπιση διαδικασίας «πράσινης κάρτας», ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Η ενδυνάμωση της διαδικασίας του πολιτικού διαλόγου, μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων, πρόσθεσε, αναμένεται να συμβάλει στις περαιτέρω προσπάθειες μείωσης του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από μέρους του κ. Νεοφύτου των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της COSAC , σχετικά με το θέμα των προκλήσεων στην ασφάλεια της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και με την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων και τη Συνεισφορά της Διάσκεψης προς τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Σε παρουσίασή του για τις προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Νεοφύτου, αναφέρθηκε χθες, ως κύριος ομιλητής, στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, οι οποίες, όπως επεσήμανε, πηγάζουν από προηγούμενους πολέμους, αλλεπάλληλες αλλαγές καθεστώτων στον αραβικό κόσμο και την «Αραβική Άνοιξη», η οποία δεν ευοδώθηκε, αλλά αντίθετα οδήγησε σε διαδοχικές συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, στη Συρία, το Ιράκ και το Μαλί.

«Η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ αποτελεί», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, «μια από τις πιο σοβαρές σύγχρονες προκλήσεις». Σημειώνοντας την καταδίκη από μέρους των κρατών μελών, αλλά και των κοινοβουλίων της Ένωσης, των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το Παρίσι και την Κοπεγχάγη, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε τη δέσμευση των βουλευτών για επίτευξη διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και για την καταπολέμηση της απειλής του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων συνδεδεμένων τρομοκρατικών ομάδων.

Αναφερόμενος εξάλλου στην ανάγκη ολοκληρωτικής επίλυσης του προβλήματος της ασφάλειας, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης των χωρών της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης συνόρων, καθώς και της ενδυνάμωσης της αντίστασης στις χώρες αυτές, μέσω της εδραίωσης κράτους δικαίου, παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αποτρέψουν περαιτέρω στρατολογήσεις τζιχαντιστών.

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως τ ο γεγονός ότι μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικός έλεγχος επ’ αυτού από τη Δημοκρατία, παρά τα ενισχυμένα μέτρα που έχουν ληφθεί στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, υπονομεύει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στον πρόσφατο εντοπισμό από την Κυπριακή Αστυνομία, στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, δυόμισι τόνων νιτρικού οξέος που πιθανόν, όπως σημείωσε, να χρησιμοποιούνταν για κατασκευή εκρηκτικών για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε το σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της θέσης της ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει συμβάλει στη διαχείριση διάφορων προκλήσεων κατά της ασφάλειας, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και της παράνομης μετανάστευσης. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας με τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, έχει συνάψει τριμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, καθώς και με την Ελλάδα και το Ισραήλ, με στόχο την εξυπηρέτηση των ευρύτερων κοινών επιδιώξεών τους που θα ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή, η οποία έχει επιφέρει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες, καθώς, όπως εξήγησε, χιλιάδες μετανάστες χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τις ακτές της Μεσογείου, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε άλλη ενότητα της Διάσκεψης, συζητήθηκε η Εμπορική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις της Ένωσης με τις ΗΠΑ σχετικά με τη Συμφωνία για τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή ως ΤΤΙΡ.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την εν λόγω Συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε, θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για καινοτομίες και θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Παράλληλα, τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θυσιαστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η ασφάλεια, η υγεία, η κοινωνική προστασία και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η Συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Σαρίκας, πρέπει να διασφαλίζει το δικαίωμα των κρατών μελών να νομοθετούν, ιδιαίτερα σε θέματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Καταλήγοντας, ο Κύπριος βουλευτής χαιρέτισε τα βήματα διαφάνειας που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την εν λόγω Συμφωνία, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για μεγαλύτερο εσωτερικό συντονισμό και συνεργασία στην ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπημένη συμφωνία. 

Πηγή: KYΠΕ