Παρεμβάσεις του Καμμένου στο συνέδριο της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής (AIPAC)

{loadposition ba_textlink}

Τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας της Ελλάδος με το Ισραήλ σε πολιτικό, στρατιωτικό, ενεργειακό και επενδυτικό πεδίο, ανέπτυξε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας χθες βράδυ σε φόρουμ του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανό- Ισραηλινής επιτροπής (AIPAC). Το συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν 13.000 αντιπρόσωποι αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς χθες μίλησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ σήμερα θα μιλήσουν η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και οι τρεις ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι, καθώς και μέσω δορυφόρου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν που αφιέρωσε σχεδόν τρία λεπτά της ομιλίας του για τα οφέλη μιας συμφωνίας για μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ, απέφυγε να συμπεριλάβει οιαδήποτε αναφορά στην Κύπρο.

Ο Πάνος Καμμένος επικέντρωσε την ομιλία του στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σημασία που ενισχύεται εξ αιτίας των ενεργειακών ανακαλύψεων και των πολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της έξαρσης της τρομοκρατίας και της αστάθειας της Τουρκίας που – όπως είπε – «ισλαμοποιείται.
Η ομιλία είχε τη μορφή συνεντεύξεως, με συντονιστή τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδη.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συζήτηση, τονίζοντας ότι είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν πλέον σε πολιτικό, στρατιωτικό, ενεργειακό, αλλά και επενδυτικό επίπεδο.

«Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι Ισραηλινές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βλέπουν με καλό μάτι αυτή τη συνεργασία και θα βοηθήσουν στη δυναμική προσπάθεια της Ελλάδος, βγαίνοντας από την κρίση, να περάσει στο αύριο, έχοντας τη δυνατότητα νέων επενδύσεων, σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι ασφαλές, ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός τόξου ασφάλειας που θα αρχίζει από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ελλάδα και θα επεκτείνεται στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, είπε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής, «γιατί πλέον η συμφωνία του ΝΑΤΟ γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της Τουρκίας, παρότι είχε υπογραφεί αλλά δεν είχε εφαρμοστεί και πιστεύω ότι η εκ νέου κύρωση αυτής της συνθήκης στο πλαίσιο πλέον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και ουσιαστικά σταματούν να υπάρχουν εκείνες οι φωνές που ακούστηκαν στην αρχή και δημιουργήθηκαν ορισμένοι φόβοι για αυτή τη συμφωνία».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει το 2008 τη συνθήκη για τη μετανάστευση, όπου καθορίζεται ρητά ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδος.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο είπε ότι και στις επαφές που έχει στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο πλέον ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αξιολόγηση είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

«Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ελπίζω ότι θα υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες θα υποβοηθηθούν και από την πολιτική πλευρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να διευκολύνουν να ληφθεί η τελική απόφαση εξόδου της χώρας από τα μνημόνια πριν από την 1η Μαΐου».

Πηγή: KYΠΕ