Παρεμβαίνει η Γ. Εισαγγελία για τις «εισβολές» της Τρ. Κύπρου σε λογαριασμούς πολιτών

{loadposition ba_textlink}

Μέχρι και τη Γενική Εισαγγελία απασχόλησαν οι αυθαίρετες πα- ρεμβάσεις υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου σε λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει η «24», ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου ζητάει από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου τη διερεύνηση για σχετικό παράπονο πολίτη.

Ο κ. Ερωτοκρίτου στην επιστολή του ημερομηνίας 5 Φεβρουαρίου του 2015, ζητάει ταυτόχρονα άμεσα ενημέρωση για το στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης. Θύμα της όλης υπόθεσης είναι ο 37χρονος Μιχάλης Λυσάνδρου, ο οποίος στις 16 Μαΐου του 2011 διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι αυθαίρετα και χωρίς ενημέρωση η Τράπεζα Κύπρου αφαίρεσε από το λογαριασμό του το ποσό των 2350 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά είχαν καταβληθεί στον κ. Λυσάνδρου από τη CYTA στις 10/03/2011, κατόπιν συμφωνίας που είχε κάνει με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών ως διευθύνο- ντας σύμβουλος της Hellenic TV London στην Κύπρο. Η συμφωνία προνοούσε προβολή της υπηρεσίας Cytanet στο Hellenic TV London και στη βάση της είχε καταβληθεί το πιο πάνω ποσό.

Ωστόσο, όπως μας εξήγησε ο κ. Λυσάνδρου, μετά από αυθαίρετη παρέμβαση στο λογαριασμό του, το ποσό επιστράφηκε στη CYTA, χωρίς ποτέ να του δοθεί κάποια εξήγηση.

Έκτοτε προσπάθησε να διεκδικήσει τα χρήματά του με έννομα μέσα. Απέστειλε επιστολή μέσω δικηγόρου στο
υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην Αγλαντζιά που ευθυνόταν γι΄ αυτή την «συναλλαγή», ενώ ενημέρωσε εγγράφως και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Κανείς ποτέ, όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν του αιτιολόγησε επαρκώς την αυθαίρετη αυτή πράξη. Ούτε οι διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν ότι το θέμα του επρόκειτο να εξεταστεί είχαν αντίκρισμα…

«Ευχαριστώ τον κ. Ερωτοκρίτου»

Τελικά ο κ. Λυσάνδρου αποφάσισε πρόσφατα να γίνει πιο πιεστικός. Έχοντας να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και μη μπορώντας να χωνέψει το γεγονός ότι αυθαίρετα επενέβηκαν στο λογαριασμό του, σκέφτηκε να αποταθεί στη Γενική Εισαγγελία. «Στην τρίτη επίσκεψή μου εκεί, προς τιμήν του, ο κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου δέχθηκε να με δει και ασχολήθηκε προσωπικά με το πρόβλημά μου με στόχο την επίλυσή του» σχολίασε ο κ. Λυσάνδρου και πρόσθεσε: «Θέλω πραγματικά να τον ευχαριστήσω γι΄ αυτό. Ήταν ο μοναδικός που έδειξε ευαισθησία στο πρόβλημα που αντιμετώπιζα. Ούτε μια απάντηση δεν μου έδωσαν από την Τράπεζα Κύπρου ή από την ΚΤΚ. Έστω και καθυστερημένα να μου αιτιολογήσουν πώς γίνεται αυθαίρετα ένας να μπαίνει στον λογαριασμό μου και να μου αφαιρεί χρήματα».

«Τα λεφτά που μου έκλεψαν»

«Ζητώ πίσω τα λεφτά που μου έκλεψαν» μας δήλωσε στα γραφεία μας ο κ. Λυσάνδρου, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τα έχει ανάγκη όσο ποτέ: «Είμαι χωρίς δουλειά εδώ και δυο χρόνια, ό,τι λεφτά μάζεψα τα είχα επενδύσει σε αξιόγραφα και χάθηκαν. Ζω από το κοινωνικό παντοπωλείο στην Παλλουριώτισσα.Το ανεργιακό μου επίδομα έχει τελειώσει και παρά το γεγονός ότι κτύπησα πολλές πόρτες, εντούτοις δεν βρίσκω δουλειά. Κάποτε κοιμάμαι νηστικός. Χρειάζομαι τα λεφτά για να κάνω μια νέα αρχή»

Η νέα φιλοσοφία της Τράπεζας Κύπρου

Μπορεί το ποσό να μην φαίνεται σπουδαίο για κάποιους, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πέραν από το γεγονός ότι ο κ. Λυσάνδρου έχει ανάγκη τα χρήματα, οι αυθαίρετες παρεμβάσεις σε λογαριασμούς πελατών της Τράπεζας Κύπρου χωρίς οι τελευταίοι να ενημερώνονται, φαίνεται να αποτελεί τη νέα φιλοσοφία του εν λόγω χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους λογαριασμούς του κόσμου, ή ακόμα κι αν οι κανόνες της Τράπεζας επιτρέπουν υπό συγκεκριμένες περιστάσεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι πελάτες τουλάχιστον να ενημερώνονται.

Η «24» είχε αποκαλύψει πρό- σφατα και την περίπτωση πολίτη με χρέος που είχε προέλθει από πιστωτικό λογαριασμό του στην Λαϊκή Τράπεζα και έτυχε πανομοιότυπης μεταχείρισης. Ο νέος του λογαριασμός μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, οι άνθρωποι της οποίας αποφάσισαν μια μέρα να αποκόψουν το ποσό από το γραμμάτιο του πατέρα του, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν.