Παρουσίαση Ποιητικής συλλογής Αντρέα Δημητρίου

«The Mountains Couldn’t Walk Away – Η νοσταλγία και οι συνέπειές της για έναν κόσμο που χάνεται με την εισβολή», είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής στην εκδήλωση που τελείται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Ν. Λουρουτζιάτη.

Το βιβλίο αυτό στην αγγλική γλώσσα, εκδόθηκε από το πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, κυκλοφορεί μέσα από μεγάλα διαδικτυακά και μη βιβλιοπωλεία. Έχει σελιδοποιηθεί και πλαισιώνεται από έγχρωμες φωτογραφίες της δημιουργού οι οποίες συνδιαλέγονται με τα ποιήματα.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Ανδρέας Μορφίτης Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας – Αμμοχώστου Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) και εκτός από το Δήμαρχο Λάρνακας, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Βάσος Λυσσαρίδης Επίτιμος Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Για την ποιήτρια και το έργο της θα μιλήσουν οι: Trevor Peacock, Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, η Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή, Φιλόλογος-συγγραφέας, Νίκος Ορφανίδης, Συγγραφέας-ποιητής, εκδότης του περιοδικού «Ακτή».

Ποιήματα θα απαγγείλει ο ηθοποιός και εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Νεόφυτος Νεοφύτου. Την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ποιήματα της Αντρέα Δημητρίου έχουν πρόσφατα δημοσιευθεί στην αυστραλέζικη ανθολογία “Southern Sun, Aegean Light” Australian Scholary Publishing 2011.

Ποιήματά της έχουν επίσης δημοσιευτεί στα Ελληνικά στο Ποιητικό- Φωτογραφικό Ημερολόγιο για το κατεχόμενο χωριό Καπούτι, Μόρφου. Το Ημερολόγιο έχει παρουσιαστεί από τον όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ στην Αθήνα και στον Πειραιά. Το προλόγισε ανάμεσα σε άλλους και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Για το βιβλίο έχουν γράψει:

”Η ποίηση της Αντρέα Δημητρίου είναι σημαντική γιατί καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό της ύφος μέσα από υλικό και γεγονότα που είναι προσωπικά και ιστορικά.  Ο θυμός και απόγνωση που νιώθει για την απώλεια της γενέθλιας γης μεταφράζεται σε λιτή και άμεση γλώσσα χωρίς στόμφο, με απλές φράσεις που λένε πολλά. Αυτά τα ποιήματα χαρακτηρίζονται από μια ζωτικότητα η οποία αντισταθμίζει το θρηνητικό είδος που έχει κληρονομηθεί από την αρχαιότητα”. 

Νάνος Βαλαωρίτης

‘Ελληνίδα της διασποράς η Αντρέα Δημητρίου -σημαδεμένη από τις τραγικές αναμνήσεις της εισβολής του Αττίλα στην πατρίδα της την Κύπρο- από την ‘προβλήτα του χρόνου’ της δεύτερης πατρίδας της, της Αυστραλίας, αναβιώνει την εμπειρία της μέσω της γραφής για να θεραπεύσει το τραύμα της παιδικής ηλικίας.  Το ποιητικό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει με τον καλύτερο τρόπο την ‘μεταφορά”. 

Βασίλης Βασιλικός

”Τα ποιήματά της μου θυμίζουν τα Tehilim (εβραϊκοί ψαλμοί) από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά έργα του πολιτισμού μας. Το έργο της επίσης αντηχεί έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, τον Παλαιστίνιο Mahmoud Darwish, που με το έργο του επίσης αντιστάθηκε στην εξουσία και επίσης τραγούδησε την ελπίδα. Θεωρώ πως είναι επίσης σημαντικό, να καταλάβουμε ότι η δουλειά της είναι ένα κομμάτι καθώς και η συνέχεια της Αυστραλέζικης ριζοσπαστικής ποίησης. Οι φωτογραφίες της δεν είναι τυχαίες μιλούν και αυτές για την δύναμη της μνήμης. Ευχαριστώ την Αντρέα που αρνείται την σιωπή. Δεν έχουν σωπάσει όλοι οι ποιητές…”

Χρήστος Τσιόλκας, Βραβευμένος Ελληνοαυστραλός Συγγραφέας ‘ The Slap’ προτάθηκε για το Man Booker Prize

‘Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση στα ποιήματά της, όμως αυτή είναι μόνο μία σημαντική πτυχή της δουλειάς της. Θα έλεγα ότι, πιο πολύ από πολιτική, η ποίησή της, κατάγεται σίγουρα από την ποίηση του Καβάφη. Κυρίως και πάνω απ’ όλα, κατάγεται από τον Καβάφη της απώλειας και της καταστροφής των αρετών του πολίτη. Τα θέματα που απασχολούσαν τον Ελύτη όπως και οι ανησυχίες του, διακρίνονται στο έργο της Αντρέα καθώς και στο έργο πολλών άλλων που κατέγραψαν την Ελληνική εμπειρία. Η ποίησή της ανήκει στην παράδοση του «Άξιον Εστί».

Άγγελος Λουκάκης, ‘For Τhe Patriarch’. Βραβευμένος Ελληνοαυστραλός συγγραφέας, Πρόεδρος της Εταιρίας Αυστραλών Λογοτεχνών.

‘Αυτό που αγαπώ σ’αυτό το βιβλίο είναι η απλότητα, η αμεσότητα μα περισσότερο από όλα η γυμνή του αλήθεια. Η ποιήτρια ανακαλεί την νοσταλγία, την αγάπη και το πάθος του εκτοπισμένου ελληνοκύπριου με χάρη που σε αγγίζει βαθιά έως το κόκαλο. Σε εμπνέει.” 

Daniel Κlein ‘Plato and Platypus walk into a bar’The New York Times Bestseller and International Bestseller

”Το ‘Τραγούδι της Κυρήνειας’ της Αντρέα Δημητρίου είναι μια πτήση πέρα και πάνω από τα ερείπια ενός ιστορικού νησιού…  Μέσα σ’ αυτό το τραγούδι ακούω τη φιλοσοφία να καλεί τον Ιμπ Ταρκάν Αλ Φαραμπί, – φιλόσοφο του ισλαμικού κόσμου, που γεννήθηκε τον 10ο αιώνα-  να συμμαχήσει με τον Ηράκλειτο από την Έφεσσο και τον Ζήνωνα από το Κίτιο της Λάρνακας, για να σβήσουν την γραμμή του Αττίλα, που είναι το αποτύπωμα της εισβολής και της λεηλασίας. Αυτό περιγράφεται με τον πιο ‘ανεξιχνίαστο και μεταφυσικό τρόπο’ μέσα από αυτή την δέησή της Αντρέα  για την Κύπρο”.

Jean-Pierre Faye, Γάλλος Ποιητής και Φιλόσοφος

”Αυτά τα ποιήματα της απώλειας και της νοσταλγίας χαρακτηρίζονται από ένα άγριο, βίαιο και αδάμαστο συναίσθημα, από ανικανοποίητο όραμα, καθώς και από την επιθυμία της ποιήτριας να ζήσει ξανά στον κόσμο που εξαναγκάσθηκε να αποχωριστεί το 1974. «Υπήρξαμε κάποτε», γράφει.  «Ήμασταν κάποτε ευτυχισμένοι, έστω κι αν δεν υπάρχει τίποτα που να το αποδεικνύει αυτό σήμερα», μέσα στην ερημιά και την εγκατάλειψη νιώθεις την τρυφερότητα και την αγάπη της.”

Michael Haag, Άγγλος Ιστορικός και Συγγραφέας