Πατσαλής: “Εκσυγχρονισμός με αυτονόμηση νοσηλευτηρίων”

{loadposition ba_textlink}

Το νέο σύστημα αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων που προωθεί η Κυβέρνηση έρχεται να βελτιώσει ένα σύστημα διοίκησης το οποίο έχει κλείσει τον κύκλο του και να βοηθήσει τα νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν με ένα πολύ σύγχρονο και ευέλικτο τρόπο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή.

Ο κ. Πατσαλής, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, ανέφερε παράλληλα ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, με κορωνίδα την εφαρμογή του ΓεΣΥ και κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν ούτως ώστε να γίνει πράξη.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάρτηση αυτή την εβδομάδα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου του τελικού προσχεδίου του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων «μετά από δύο μεγάλους κύκλους δημόσιας διαβούλευσης και μετά από μελέτη εμπειρογνωμόνων για θέματα που αφορούν ένα μοντέρνο τρόπο διοίκησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

Ένα τρόπο διοίκησης, συνέχισε, «που θα τους δώσει διοικητική, επιστημονική, ακαδημαϊκή, νομική και πολιτική αυτονομία». Ένα σύγχρονο τρόπο, είπε, «που τα δημόσια νοσηλευτήρια μας θα μετεξελιχθούν σε ημικρατικούς οργανισμούς, σε δημόσιους οργανισμούς και να λειτουργήσουν όπως λειτουργούν τα καλά σύγχρονα νοσηλευτήρια στην Ευρώπη».

«Αναμένουμε ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει εντός των ημερών τη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού και πολύ σύντομα, μέσα στο μήνα αυτό, να καταλήξει στη Βουλή και να ψηφιστεί για να έχουμε το χρόνο μέσα στο επόμενο εξάμηνο να υλοποιήσουμε αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο, όπου αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε.

Εξήγησε ότι «θα υπάρξει μια μεταφορά περίπου 7.000 εργαζομένων σ` αυτούς τους οργανισμούς, όπου τα νοσηλευτήρια θα λειτουργούν στη βάση του δικού τους προϋπολογισμού και θα παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ασθενών».

Ενός τρόπου διοίκησης με την εφαρμογή των διευθυντικών ομάδων, των διευθυντικών συμβουλίων, είπε, διευκρινίζοντας ότι η διευθυντική ομάδα θα έχει «τις εκτελεστικές εξουσίες να δρα ευέλικτα και γρήγορα ούτως ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ασθενών».

Σκοπός, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας είναι «να βελτιώσει ένα σύστημα διοίκησης, το οποίο έχει κλείσει τον κύκλο του και να βοηθήσει τα νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν με ένα πολύ σύγχρονο και ευέλικτο τρόπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, απόρροια αυτή της πολύ μεγάλης αλλαγής θα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, αλλά και η κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Εξήγησε παράλληλα ότι η αυτονόμηση αποτελεί μεταρρυθμιστικό έργο που πρέπει να προηγηθεί του ΓεΣΥ επειδή ακριβώς ο πολίτης θα έχει να επιλέξει το γιατρό, το νοσηλευτήριο που θέλει να πάει και «σ` αυτή τη φάση θα χρειαστούμε εύρωστες και καλά διοικούμενες υποδομές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Πρέπει να διεκπεραιωθούν οι απαιτούμενες δράσεις

Όσον αφορά στο ΓεΣΥ γενικότερα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «θέλω να σταθώ στο ό,τι η Κυβέρνηση εξακολουθεί και έχει ως απόλυτη, πρώτη προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας με κορωνίδα την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

«Η Κυβέρνηση προχωρά στη βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών και επιθυμεί τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ΓεΣΥ να είναι όσο πιο κοντινά γίνεται», είπε, προσθέτοντας ότι «βεβαίως εξαρτιούνται από πάρα πολλές δράσεις που πρέπει να γίνουν και είναι απαιτούμενες ούτως ώστε να δομηθεί το ΓεΣΥ».

Ο κ. Πατσαλής είπε ότι κατά τη συνεδρία αναφέρθηκε σε «τουλάχιστον 7 κεφάλαια μεγάλα προαπαιτούμενα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει ο ΟΑΥ στην υλοποίησή τους, ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το ΓεΣΥ».

Αυτά αφορούν, συνέχισε, την προκήρυξη προσφορών ενός ηλεκτρονικού συστήματος για το ΓεΣΥ, είναι η ανάπτυξη ενός νέου οδικού χάρτη ο οποίος θα συμπεριλάβει όλα τα βήματα μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είναι η ανάπτυξη των `DRG`s, της ομαδοποίησης των χρεώσεων των ιατρικών πράξεων, που θα πρέπει και πάλι ο ΟΑΥ να συζητήσει και να καταλήξει σε συμφωνία με 54 ιδιωτικούς παρόχους.

Παράλληλα, υπάρχει επίσης το κεφάλαιο της συμφωνίας των συνεισφορών μεταξύ των εργοδοτουμένων και των εργοδοτών για τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ και είναι επίσης τα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής. Αυτό είναι και το μόνο κεφάλαιο που ανήκει στην Κυβέρνηση και το οποίο «έχουμε ολοκληρώσει».

«Αυτά είναι που καθορίζουν ποια είναι τα τελικά χρονοδιαγράμματα», είπε. Πρόσθεσε ότι «έχουμε καλέσει όλους τον ΟΑΥ, τον ιατρικό κόσμο, όλους τους εταίρους να συμβάλλουν σ` αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μετά από τόσα χρόνια ένα ΓεΣΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «όλα αυτά τα χρόνια έχει δομηθεί μια συγκεκριμένη φιλοσοφία ΓεΣΥ». «Ποτέ ως Κυβέρνηση δεν είπαμε ότι έχουμε αλλάξει αυτή τη φιλοσοφία. Εξακολουθούμε να λέμε ότι κινούμαστε στα πλαίσια της ίδια φιλοσοφίας και καλούνται τόσο ο ΟΑΥ, όσο και οι άλλοι εταίροι να ολοκληρώσουν αυτά που πρέπει να κάνουν για να ολοκληρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι Υπουργείο και ΟΑΥ λειτουργούν πάνω σε διαφορετικές βάσεις με παράδειγμα την προετοιμασία κανονισμών ο κ. Πατσαλής είπε ότι «έχουμε πει στον Οργανισμό πριν από δύο μέρες που είχαμε συνάντηση για ακόμη μια φορά, ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν τους κανονισμούς στη βάση των υφιστάμενων νομοσχεδίων. Δεν έχουμε ζητήσει να γίνουν κανονισμοί προσαρμοσμένοι σε ένα άλλο νομοσχέδιο».

«Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ μας δήλωσε ότι θα ολοκληρώσουν τους Κανονισμούς μέχρι τον Αύγουστο αυτής της χρονιάς, τους αναμένουμε», πρόσθεσε.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση ανέφερε ότι «θα πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται στη βάση του ΓεΣΥ όπως έχει αναπτυχθεί μέσα από τα τελευταία χρόνια, στην ίδια φιλοσοφία και θα πρέπει να διεκπεραιώσουν όλα όσα πρέπει να διεκπεραιώσουν, όλα όσα έπρεπε να είχαν διεκπεραιώσει, έστω και αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στη διακυβέρνηση της χώρας».

Ο τελικός προϋπολογισμός και οι τελικές συνεισφορές θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Πηγή: KYΠΕ