Παύση οικοδομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής ζητούν οι Αρχαιολόγοι

Την άμεση παύση οικοδομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και την άμεση ανάληψη ευθυνών και επιβολή κυρώσεων, για τις παράνομες πράξεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων, ο οποίος καταδίκασε σήμερα τις κατεδαφίσεις των τεσσάρων διατηρητέων κτηρίων εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Λευκωσίας από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων αναφέρει ότι «οι πρακτικές της Αρχιεπισκοπής Κύπρου είναι τουλάχιστον εγκληματικές, καθώς οδηγούν μονάχα στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς» και ζητά την πλήρη αποκατάσταση και αναστύλωση των κατεδαφισθέντων κτηρίων από τα έργα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου με δικά της έξοδα.

Επίσης, απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορά τις περιπτώσεις οικοδομικών έργων εντός του ιστορικού πυρήνα της πόλης και τη δημιουργία νόμου/οδηγίας, που να αποτρέπει τέτοιες αυθαίρετες πράξεις.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων «τα πολιτιστικά μνημεία, που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε πόλη και χωριό της Κύπρου, καθώς και το πλήθος των ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κτηρίων που αποκαλύπτουν κάθε σελίδα της ιστορίας, αποτέλεσαν και αποτελούν χαρακτηριστικές εικόνες της χώρας μας».

Επίσης, αναφέρει ότι «εξαιτίας της ανάπτυξης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης μεγάλων υποδομών, παρατηρείται συνεχώς μία υποβάθμιση των πολιτιστικών μνημείων», προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις από μέρους της Αρχιεπισκοπής Κύπρου αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα και το αποκορύφωμα της υποβάθμισης αυτής».

«Έχει φτάσει πλέον η ώρα, που τέτοιες δράσεις δεν πρέπει απλά να παραβλέπονται, αλλά να επιβάλλονται άμεσες κυρώσεις με παραδειγματικές τιμωρίες για την αποφυγή παρόμοιων πράξεων στο μέλλον», προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ