Παιδιά και έφηβοι εκδηλώνουν προβλήματα ως αποτέλεσμα υπέρμετρου τζόγου


 

Την έναρξη συστηματικής επιστημονικής έρευνας με την οποία θα αποτυπωθεί το φαινόμενο του παθολογικού τζόγου στην Ελλάδα, θα τεθεί υπό διαρκή παρακολούθηση της εξελίξεως του στο χρόνο, θα διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα αναπτυχθούν επιλεγμένες- στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, ανακοίνωσαν χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ.κ. Γιάννης Σπανουδάκης και ο Διευθυντής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινήτειο Νοσοκομείο καθηγητής κ. Γιώργος Ν. Παπαδημητρίου.

Η έρευνα θα ξεκινήσει με μια αρχική αποτύπωση του φαινομένου (με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, με πανελλαδικό δείγμα 5.000 ατόμων, ηλικίας 15 ετών και άνω) και θα συνεχιστεί με τη συστηματική παρακολούθηση όσων ατόμων εντοπιστούν να παρουσιάζουν στοιχεία του φαινομένου (εφήβους και ενήλικες) και θα καταλήξει με τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης του φαινομένου.

Ο Διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο του παθολογικού τζόγου στην Ελλάδα είναι μικρής έκτασης, όπως διαπιστώθηκε μέσα από εθνικές έρευνες επιπολασμού.

 

Τα ποσοστά κυμαίνονται στον γενικό πληθυσμό από 0,2% έως 2,1% διεθνώς (Νορβηγία-0,2%, Νέα Ζηλανδία-0,5%, Σουηδία-0,6%, Νότιος Αφρική-1,4%, Αυστραλία-2,1%), αλλά τα άτομα αυτά, σε ποσοστό άνω του 90% πάσχουν από περισσότερες από μία ψυχικές διαταραχές, ενώ το 40% μπορεί να φέρει πέντε διαφορετικές ψυχιατρικές διαγνώσεις.

 

Γενικώς υπολογίζεται πως περίπου ένα 4%-7% του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών με πρόσβαση στον τζόγο θα παρουσιάσει μια φορά στη ζωή του συμπτώματα παθολογικού τζόγου για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, επισημαίνοντας πως το ποσοστό των νοσηλευόμενων για παθολογικό τζόγο στη Γερμανία, τριπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία 2000 – 2010.

Οι άντρες είναι δύο φορές πιο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να γίνουν παθολογικοί τζογαδόροι. Τα δύο φύλα παρουσιάζουν και διαφορετικές μέσες ηλικίες έναρξης αυτής της συμπεριφοράς, με τους άνδρες να ξεκινάνε στην εφηβεία και τις γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε ότι ενώ παθολογικός τζόγος παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, ολοένα περισσότερα παιδιά και έφηβοι εκδηλώνουν προβλήματα ως αποτέλεσμα υπέρμετρου τζόγου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες νομοθεσίες αντιμετωπίζουν τον τζόγο ως ενήλικη δραστηριότητα και απαγορεύουν τη συμμετοχή ατόμων μικρότερων των 18 ετών. Ο κίνδυνος, όπως είπε, αυξάνει με τις νέες μορφές τζόγου που έχουν πρόσφατα εμφανιστεί, κυρίως με τη μορφή του τζόγου μέσω του διαδικτύου.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο , διαβάστε στο 24h.gr , επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας