Πεντάχρονα προχώρησαν σε πράξεις σεξουαλικής βίας

{loadposition ba_textlink}

Η είδηση για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών 5-6 ετών από ομάδα αγοριών της ίδιας ηλικίας σε Δημόσιο Νηπιαγωγείο στην Λευκωσία τις προηγούμενες μέρες προκάλεσε αποτροπιασμό αλλά και πολλά ερωτηματικά. Τι έγινε, που ήταν οι εκπαιδευτικοί, τι γίνετε τώρα;

Τον ρόλο του πυροσβέστη προσπάθησαν πολλοί να υιοθετήσουν αλλά στο τέλος της ημέρας τα ερωτηματικά έμειναν..

Στο τέλος της ημέρας το παιδάκι – θύμα κατάλαβε τι έγινε;

Πρώτος τον ρόλο του πυροσβεστήρα ανέλαβε ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ελπιδοφόρος Νεοκλέους. Ο κ. Νεοκλέους κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό που συντάραξε την κοινή γνώμη είπε ότι πρόκειται για κάτι που δεν αγγίζει τα όρια της σεξουαλικής κακοποίησης. Συμπλήρωσε δε, ότι το υπουργείο παιδείας ενέργησε ταχύτατα αφού με το άκουσμα του τραγικού αυτού περιστατικού, διορίστηκε αμέσως επιπρόσθετη νηπιαγωγός και δόθηκε και η εντολή όπως ολοκληρωθεί το πόρισμα εντός ημερών τονίζοντας ότι εάν υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Ωραία όλα αυτά κ. Νεοκλέους, όμως με το παιδάκι τι γίνετε; Τι θα κάνει η πολιτεία για να βοηθήσει το κοριτσάκι ή ακόμα και την οικογένεια του; Γιατί για ακόμα μια φορά στην κυπριακή πραγματικότητα έπρεπε να συμβεί το μοιραίο για να θορυβηθούμε;

Δεύτερη στον ρόλο του πυροσβέστη ανέλαβε η κ. Λήδα Κουρσουμπά γνωστή για την ευαισθησία της για τα παιδιά αλλά και για την έντονη δράση της για τα δικαιώματα των παιδιών αφού είναι Επίτροπος για την Προστασία των Παιδιών. Η κ. Λήδα με την σειρά της είπε ότι δεν πρόκειται για συνειδητές πράξεις αλλά ενδεχομένως για πράξεις μιμητισμού.

Πράξεις μιμητισμού. Ναι, ίσως και να έχεις δίκαιο κ. Λήδα αφού η λογική λέει ότι ένα παιδάκι δεν αντιλαμβάνεται τον όρο της σεξουαλικής κακοποίησης. Εάν όμως υποστηρίξουμε το σενάριο των πράξεων μιμητισμού θα πρέπει να αναρωτηθούμε που είδαν τα παιδιά αυτές τις πράξεις και τις μιμήθηκαν. Μήπως η ρίζα του προβλήματος έχει τις ρίζες της στο σπίτι; Και να τις έχει στο σπίτι ο ρόλος του εκπαιδευτικού τι κάνει; Δεν είναι αυτός ο ρόλος που πρέπει να διδάξει στα παιδιά το καλό και το κακό; Εάν οι εκπαιδευτικοί διαπίστωναν το πρόβλημα του παιδιού γιατί δεν προχώρησαν σε επικοινωνία με τον γονιό για θορύβησή του;

«Μη επαρκής η επιμόρφωση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες»

Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παίδων, κοινωνικής ευημερίας, Υπουργείο Παιδείας και η Αστυνομία πρέπει να καθίσουν κάτω και να θεσπίσουν πρωτόκολλα συνεργασίας. Η νομοθεσία, πέραν των νέων αποτρεπτικών ποινών, επιβάλλει και αρκετές υποχρεώσεις στις υπηρεσίες είπε η κ. Λήδα Κουρσουμπά.

Τι συμβαίνει με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών;

Η Επίτροπος θεωρεί ως πολύ σημαντικό και το θέμα της επιμόρφωσης των λειτουργών των πιο πάνω υπηρεσιών. Άφησε να νοηθεί ότι αρκετές από αυτές τις «ευαίσθητες» υποθέσεις τυγχάνουν χειρισμού από ανειδίκευτο προσωπικό. «Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα συμπτώματα των μαθητών-θυμάτων, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας θα πρέπει να γνωρίζουν το πώς να χειρίζονται υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, ενώ η Αστυνομία θα πρέπει να διαθέτει επαρκή αριθμό ειδικά καταρτισμένων ατόμων, που να ξέρουν τον τρόπο ανάκρισης ενός ανήλικου παιδιού».

Τι κάνει η Πολιτεία

Καλά κάνει η Επίτροπος και αναλύσει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά τι κάνει για αυτό η Πολιτεία; Τι εκπαίδευση δέχονται οι απανταχού εκπαιδευτικοί για να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης; Προφανώς καμία αφού φτάσαμε στο σημείο να γράφουμε για ένα κοριτσάκι που έπεσε θύμα αυτής..

Το χρονικό 

ο πρώτο περιστατικό συνέβη εναντίον του ενός κοριτσιού τον περασμένο Νοέμβριο και ενημερώθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Μετά την καταγγελία ελήφθησαν κάποια διορθωτικά μέτρα, που ωστόσο δεν φάνηκαν αρκετά, καθώς, άλλα τρία περιστατικά σημειώθηκαν τον Μάρτιο και μάλιστα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, με το τελευταίο να καταγγέλλεται μόλις την περασμένη Παρασκευή. Το θέμα ήρθε στο φως όταν το κοριτσάκι – θύμα προέβη σε σχετική εκμυστήρευση στη μητέρα του. Με την σειρά της η μητέρα υπέβαλε καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!