Η ΠΕΟ ανησυχεί για εμφύλιο χάσμα στις συντάξεις και προτείνει μέτρα

Η ΠΕΟ τοποθετούμενη επί της μελέτης για το «’Εμφυλο Χάσμα στις Συντάξεις», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017, και το γεγονός ότι το ποσοστό του χάσματος στην Κύπρο είναι 48.8%, εκφράζει ανησυχία για περαιτέρω αύξησή του και εισηγείται μέτρα για συγκράτηση και μείωση.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη αναφέρει πως η μελέτη έγινε για σκοπούς της FEMM( Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προσθέτει ότι βασίστηκε σε δεδομένα του 2013, και το κύριο εύρημα είναι ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στις συντάξεις με το μεγαλύτερο ποσοστό στην Κύπρο, ύψους 48.8% και το μικρότερο στην Εσθονία, 3.7%.

Παρατηρεί ότι το ανησυχητικό είναι ότι στις ΕU28 το χάσμα είναι 40.2% διπλάσιο δηλαδή από το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ΠΕΟ εκφράζοντας ανησυχία για το πολύ ψηλό ποσοστό χάσματος στην Κύπρο εκτιμά ότι μετά από μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αύξησης της μερικής απασχόλησης και της γυναικείας ανεργίας και μια σειρά άλλων πολιτικών με αρνητικές επιπτώσεων ιδιαίτερα για τις γυναίκες, το χάσμα αυτό θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ τα συγκριτικά στοιχεία τεκμηριώνουν ότι μεγάλος αριθμός γυναικών βρίσκονται εκτός πληρωμένης και δηλωμένης εργασίας πέραν των 10 χρόνων πριν τη συνταξιοδότηση τους.

Αναφέρει ότι στην Κύπρο το σύστημα υπολογισμού του ύψους της σύνταξης είναι αναλογικό και τα δεδομένα δείχνουν προς χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες.

Προς αντιμετώπιση της κατάστασης η ΠΕΟ προτείνει όπως άμεσα συζητηθεί σε βάθος αυτό το ζήτημα και αποφασιστεί ένα στρατηγικός προγραμματισμός που να εξαλείφει αποτελεσματικά αυτό το χάσμα.

Ταυτόχρονα εισηγείται: στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσα από επαρκείς και προσιτές υποδομές και υπηρεσίες φροντίδας και φύλαξης παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων της οικογένειας, σχέδια ένταξης του αδρανούς γυναικείου εργατικού δυναμικού στην εργασία με πλήρης απασχόληση και ρυθμισμένους όρους εργασίας, παροχή επιδόματος γονικής άδειας για κάλυψη των διαστημάτων διακοπής της εργασίας για φροντίδα των παιδιών και βελτίωση της άδειας μητρότητας.

Επίσης εξάλειψη του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που το δημιουργούν, μελέτη για διορθωτικά μέτρα στο σύστημα παροχής της σύνταξης και συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των όποιων μέτρων που λαμβάνονται για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του χάσματος στις συντάξεις

 

Πηγή: ΚΥΠΕ