ΠΕΟ & ΔΕΟΚ: Αποδεκτή η πρόταση της Υπ. Εργασίας για την ΑΤΑ

 

“Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, αφού συζήτησε την πρόταση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις αλλαγές που προτείνονται πάνω στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), αποφάσισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία να αποδεκτή την πρόταση της Υπουργού”, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ύστερα από την απογευματινή συνεδρία του ΓΣ της Ομοσπονδίας.  

Η αποδοχή της πρότασης, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, “γίνεται λόγω της τεράστιας έγνοιας και ανησυχίας που έχουμε για την προστασία του θεσμού γιατί είναι γνωστό ότι ο θεσμός, ως τέτοιος, αμφισβητείται, ιδιαίτερα στις μέρες μας, λόγω του ότι η Τρόικα είναι γνωστό ότι έχει τοποθετηθεί και ζητά την κατάργηση του θεσμού”.

Ανέφερε επίσης ότι το ΓΣ της ΠΕΟ χαιρετίζει “με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τη σαφή και ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που να προβλέπει κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ”.

Αναφέροντας ότι η πρόταση της Υπουργού Εργασίας έχει δύο σημεία, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το πρώτο σημείο είναι όπως η ΑΤΑ καταβάλλεται ετήσια, αντί ανά εξάμηνο, και το δεύτερο σημείο είναι όπως “σε περιπτώσεις που για δύο συνεχόμενα τρίμηνα υπάρχει αρνητική ανάπτυξη, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης του εθνικού εισοδήματος είναι αρνητικός, τότε δεν καταβάλλεται η ΑΤΑ”.

Είπε ακόμη ότι “για να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διαπραγματευτεί και να πετύχει αυτή τη θέση θεωρούμε ότι μια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα ήταν πάρα πολύ σημαντική”.

Γι’ αυτό και ενσυνείδητα, συνέχισε, δεχθήκαμε τις τροποποιήσεις που προτείνει η πρόταση της Υπουργού” και οι οποίες “είναι υποχωρήσεις από πλευράς του εργατικού κινήματος, με ένα και μοναδικό στόχο: να χειριστούμε το θέμα της ΑΤΑ στα πλαίσια των κυπριακών εργασιακών σχέσεων, να έχουμε μια κοινή θέση οι κοινωνικοί εταίροι έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε ξένο να παρέμβει σε αυτό το θεσμό και να δημιουργήσει συνθήκες καταστροφής, μιας τέτοιας σημαντικής, διαχρονικής κατάκτησης των Κυπρίων εργαζομένων”.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει στην πρόταση θέμα κλιμακωτής καταβολής της ΑΤΑ, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το θέμα αυτό “δεν περιλήφθηκε στην πρόταση, προφανώς γιατί η Υπουργός θεώρησε ότι σε εκείνο το σημείο δεν μπορούσε να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση ώστε να υπάρξει συμφωνία”.

Το ΚΣ της ΔΕΟΚ αποδέχθηκε την πρόταση της Υπ. Εργασίας για την ΑΤΑ 

Με συντριπτική πλειοψηφία το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ υιοθέτησε την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας για αποδοχή της πρόταση της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους για αναδιάρθρωση του συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), όπως δήλωσε ο ΓΓ της Οργάνωσης Διομήδης Διομήδους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου, ο κ. Διομήδους ανέφερε πως η ΔΕΟΚ θέτει πλέον την ευθύνη της διαφύλαξης του θεσμού της ΑΤΑ στα χέρια της Κυβέρνησης.

Ο κ. Διομήδους χαρακτήρισε δύσκολη την απόφαση, καθώς όπως σημείωσε, το συναίσθημα των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΕΟΚ είναι πως η εργατική τάξη βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Διομήδους, «υπεράνω συναισθημάτων ισχύσει το διαχρονικό καλό και η κατοχύρωση θεσμών που κατακτήθηκαν με αίμα και η πρόταση της Υπουργού Εργασίας συνιστά μια ύστατη προσπάθεια να διαφυλαχθεί ο θεσμός της ΑΤΑ».

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν η Τρόικα επιμένει στην κατάργηση της ΑΤΑ, ο κ. Διομήδους είπε πως η απάντηση προς την Τρόικα σε τέτοια περίπτωση είναι «να επιστρέψει από εκεί που ήρθε».

«Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι τελικής πτώσης. Δίδουμε χρόνο, ελπίδα και προοπτική για ανάκαμψη της οικονομίας μας. Αυτό σκοπεύει και η πρόταση της Υπουργού, και ιδιαίτερα το στοιχείο ότι αν δεν έχουμε θετική ανάπτυξη θα αναστέλλεται η καταβολή της ΑΤΑ», είπε.

Πρόσθεσε πως απ’ εκεί και πέρα, η Τρόικα οφείλει να στηρίξει σωστά και ορθολογιστικά αυτή την κοινωνία, και αν το πράξει αυτό, χωρίς να αποτελειώνει την όποια ελπίδα και την όποια προσπάθεια, σύντομα η κυπριακή οικονομία θα έχει την ανάκαμψη, ευημερία και προπάντων αξιοπρέπεια και περηφάνια.

«Μαζί με την κυπριακή οικονομία θα ανακτηθεί και η αισιοδοξία, η περηφάνια και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος», σημείωσε ο κ. Διομήδους.

Ερωτηθείς αν η απόφαση της ΔΕΟΚ λήφθηκε σε συνεννόηση με τις άλλες συντεχνίες, ο ΓΓ της Οργάνωσης είπε πως υπήρξε επαφή και μια κοινή αντίληψη ότι η πρόταση της Υπουργού διαφυλάσσει το θεσμό της ΑΤΑ σε καιρούς οικονομικής ανάπτυξης.

«Ασφαλώς σε καιρούς οικονομικής ύφεσης και κρίσης γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρχει ΑΤΑ. Αλλά τουλάχιστον σε καιρούς ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Διομήδους, «αυτή η ανάπτυξη και αυτός ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται και στην εργατική πλευρά, δεν μπορεί να μένει μόνο στις τσέπες των  εργοδοτών, επιχειρηματικών ή και επενδυτών».