Πέραν των 50°C το κυπριακό έδαφος: Τι σημαίνει η εκτόξευση της θερμοκρασίας του;

Πολύ πιο ψηλή από την κανονική είναι η θερμοκρασία του εδάφους, η οποία έχει εκτοξευθεί στους 50 και πλέον βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως ορίζεται, πως μετριέται και τι σημαίνει η θερμοκρασία του εδάφους. Για τις απαντήσεις απευνθήκαμε στον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθη Νικολαΐδη.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, η θερμοκρασία του εδάφους μετριέται με τη χρήση ενός ραδιομέτρου που είναι εφαρμοσμένο σε έναν δορυφόρο, το Copernicus Sentinel-3.

“Όταν λέμε θερμοκρασία εδάφους εννοούμε να βάλουμε ένα θερμόμετρο να αγγίζει στην επιφάνεια της γης, η θερμοκρασία του εδάφους είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από τη θερμοκρασία του αέρα. Η θερμοκρασία του αέρα λαμβάνεται σε ύψος 120 εκατοστόμετρα και υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και είναι θερμοκρασία αέρα, η οποία είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία της γης, του εδάφους.”

Εξήγησε επίσης ότι αυτή η αύξηση είναι ένδειξη ότι την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζει ένας αντικυκλώνας και μια θερμή και ταυτόχρονα ξηρή αέρια μάζα η οποία συμπιέζει τα παρεδάφια στρώματα της ατμόσφαιρας δημιουργώντας υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αντανακλούν και στο έδαφος.

Πόσο ψηλή είναι;

Δεν μπορεί να οριστεί εύκολα η κανονική θερμοκρασία του εδάφους, καθώς ορίζεται από το υψόμετρο, την εποχή και άλλα στοιχεία, λέει ο κ. Νικολαΐδης. Είπε όμως ότι αυτή η θερμοκρασία είναι “πάρα πάρα πολύ υψηλή”, λαϊκά όμως μπορούμε να πούμε ότι η θερμοκρασία των 50 βαθμών Κελσίου είναι περίπου 8-10 βαθμούς πιο ψηλή από την κανονική.

Θερμοκρασία εδάφους vs θερμοκρασία αέρα

Ποιες είναι όμως οι διαφορές της θερμοκρασίας του εδάφους από εκείνη του αέρα; Επηρεάζει η μια την άλλη; Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, το έδαφος έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες θέρμανσης από ό,τι ο αέρας. Ο αέρας είναι ένα μονωτικό υλικό, το έδαφος έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες θερμομονωτικότητας για αυτό και πολύ εύκολα θερμαίνεται, σε σχέση με τον αέρα που πολύ δύσκολα θερμαίνεται και πολύ εύκολα χάνει τη θερμοκρασία του σε σχέση με τον αέρα που πολύ αργά χάνει τη θερμοκρασία του.

Η θερμοκρασία που έχουμε στον αέρα είναι μερικούς βαθμούς πιο χαμηλή από τη θερμοκρασία του εδάφους, αλλά όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα σίγουρα αυξάνεται και η θερμοκρασία του εδάφους.

Πως αναστρέφεται;

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι κάτι που μπορούμε σε ανθρώπινο επίπεδο να επηρεάσουμε είπε ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο θα αντιστραφεί μόνο όταν η ατμόσφαιρα το θελήσει.

“Η ατμόσφαιρα, τουλάχιστον στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου φαίνεται ότι το Σαββατοκυρίακο που μας έρχεται θα έχει ουσιαστική κάμψη της θερμοκρασίας, άρα ουσιαστική κάμψη και της θερμοκρασίας του εδάφους.”

Φταίνε οι πυρκαγιές;

Ερωτηθείς αν η εκτόξευση της θερμοκρασίας του εδάφους σχετίζεται με τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά στη χώρα ή ακόμα και αυτές που μαίνονται σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε ότι δεν είναι ο άνθρωπος που την επηρεάζει.

“Η θερμοκρασία του εδάφους δεν επηρεάζεται από ανθρωπογενή δραστηριότητα σε μεγάλη κλίμακα. Το ότι η θερμοκρασία σε όλη την επιφάνεια της Κύπρου είναι αρκετά ψηλή δεν είναι συνάρτηση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας σε ένα συγκεκριμένο σημείο.”

“Το ότι η θερμοκρασία του εδάφους είναι αρκετά ψηλή είναι ένα παρεπόμενο των φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή”, πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης.

πηγή: alphanews.live