Πέραν των 50.000 ευρώ στους κρυφούς λογαριασμούς της ΠΕΟΤΤ!

{loadposition ba_textlink}

Πηγές μας αναφέρουν ότι υπήρχαν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί που διαχειρίζονταν υψηλόβαθμα στελέχη της Ομοσπονδίας τα τελευταία έξι χρόνια.

Στον ένα εξ αυτών υπήρξε σε κάποια στιγμή ποσό μέχρι και 40.000 ευρώ, ενώ στον άλλο, τα χρήματα που είχαν κατατεθεί υπερέβαιναν τις 10.000 ευρώ σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Έρευνα ΚΟΑ

Στην παρούσα φάση ο Οργανισμός διεξάγει έρευνα για το όλο θέμα, καθώς με βάση τον Περί ΚΟΑ Νόμο, οι Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις κρατικές επιδοτήσεις. Δεν αποκλείεται να προκύπτουν και ποινικές ευθύνες.

Κρατικά κονδύλια

Στην προκειμένη περίπτωση, η ΠΕΟΤΤ χρηματοδοτείτο από κρατικά κονδύλια. Δεν μπορείς να μην δηλώνεις έσοδα που έχεις και να ζητάς από την Πολιτεία χορηγίες. Κατά συνέπεια, το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και το γεγονός ότι και ο ΚΟΑ, αλλά και η Ελεγκτική Υπηρεσία το αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα.

Θυμίζουμε ότι η Κλέα Παπαέλληνα δήλωσε στην «24» (21/02) ότι όντως διερευνάται τέτοιο θέμα, δίνοντας την ξεκάθαρη εντύπωση ότι ο Οργανισμός θα κάνει ό,τι μπορεί για να λάμψει η αλήθεια. Εξάλλου, ο κ. Γιώργος Ηρακλέους από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή (28/02), είχε αναφέρει στη συνάδελφο Μόνικα Κουρουφέξη: «Μετά από καταγγελία που έφτασε στην υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή, η Υπηρεσία έθεσε την καταγγελία στον ΚΟΑ για περαιτέρω εξέταση. Η Υπηρεσία αναμένεται να ενημερωθεί από τον ΚΟΑ σχετικά με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την έρευνα».

Εισιτήρια και νταν

Όσο για την προέλευση των χρημάτων, διερευνώνται καταγγελίες που αναφέρουν ότι υψηλόβαθμοι της ΠΕΟΤΤ αποταμίευαν χρήματα στους συγκεκριμένους λογαριασμούς που προέρχονταν από εισιτήρια αγώνων, αλλά και δικαιώματα για εξετάσεις απόκτησης τίτλου πολεμικών τεχνών (νταν). Πάντως, τα ίδια τα στελέχη της ΠΕΟΤΤ δεν κρύβουν ότι τα χρήματα προέρχονταν από την Ομοσπονδία.

Παραδέχθηκε

Όπως αποκαλύψαμε στις 14 Φεβρουαρίου, ακόμα και η ίδια η ΠΕΟΤΤ (Παγκύπρια Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Τζούντο και Τάεκβοντο) παραδέχθηκε την ύπαρξη αδήλωτων κονδυλίων.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2015 έστειλε επιστολή στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, στην οποία σημειώνονταν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας μας (ΠΕΟΤΤ) με υπόδειξη του Ελεγκτή της ΠΕΟΤΤ και των Νομικών μας Συμβούλων αποφάσισαν ομόφωνα στη συνεδρία της 9ης Φεβρουαρίου 2015 το κλείσιμο του Ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού της ΠΕΟΤΤ και την μεταφορά των ποσών κατ΄ άθλημα στο Γενικό Ταμείο της ΠΕΟΤΤ».

Το μεγάλο ερώτημα

Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, παραμένει: Για ποιούς σκοπούς διατίθεντο τα χρήματα και γιατί κατατίθεντο σε αδήλωτο λογαριασμό; Αυτά τα εύλογα ερωτήματα δημιουργούν διάφορους συνειρμούς, οι οποίοι – ασφαλώς- χωρίς στοιχεία δεν μπορούν για την ώρα να καταγραφούν.

Ο Περί ΚΟΑ Νόμος…

«24Α.-(1) Άπασαι αι αθλητικαί ομοσπονδίαι και άπαντα τα αθλητικά σωματεία υποβάλλουν καθ’ έκαστον έτος εις τον Οργανισμόν τον εγκεκριμένον Προϋπολογισμόν των καθώς και έκθεσιν της αθλητικής δραστηριότητος των τμημάτων των ως και οιαδήποτε άλλα ευλόγως ζητούμενα στοιχεία διά να μελετηθούν και να καθορισθή το ύψος της εκάστοτε επιχορηγήσεως των υπό του Οργανισμού.

(2) Άπασαι αι αθλητικαί ομοσπονδίαι και άπαντα τα αθλητικά σωματεία τα καθ’ οιονδήποτε τρόπον επιχορηγούμενα υπό του Οργανισμού υποβάλλουν εις τον Οργανισμόν απολογισμόν διά τα ποσά διά των οποίων επεχορηγήθησαν. Η μη υποβολή του προρρηθέντος απολογισμού συνεπάγεται την αναστολήν ή διακοπήν των επιχορηγήσεων».

Γνώριζε ο Σώτος Τρικωμίτης για τα ταμεία, αλλά δεν τοποθετείται

Ο πρόεδρος της ΠΕΟΤΤ μάς δήλωσε ότι ενόσω υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη δεν επιθυμεί να μιλήσει

Η «24» μίλησε με τον πρόεδρο της ΠΕΟΤΤ, Σώτο Τρικωμίτη, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το όλο θέμα. «Είχαμε την Τετάρτη (04/03) συνάντηση στον ΚΟΑ και συζητήσαμε το θέμα. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη και δεν επιθυμώ να τοποθετηθώ πριν αυτές ολοκληρωθούν» μας ανέφερε όταν του ζητήσαμε να μιλήσει για το όλο ζήτημα.

Επιμείναμε με νέα ερώτηση, επισημαίνοντας στον κ. Τρικωμίτη ότι από τη στιγμή που είναι το κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της Ομοσπονδίας θα έπρεπε να γνωρίζει καλά την υπόθεση με τα κρυφά ταμεία και ότι οφείλει να κάνει μια δήλωση γι΄ αυτό. Αρκέστηκε, ωστόσο, να απαντήσει ότι τα ταμεία υπήρχαν πριν από τη θητεία του και ότι ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου από τον Ιούλιο του 2013. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Τρικωμίτης γνώριζε για την ύπαρξη των λογαριασμών αυτών.

Έγγραφο της ΠΕΟΤΤ που εξασφάλισε η «24» και καταγράφει λεπτομερώς τι έγινε στη συνεδρία της Ομοσπονδίας στις 9 Φεβρουαρίου, κατά την οποία λήφθηκε απόφαση για κλείσιμο των λογαριασμών αυτών, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σημειώνουμε επίσης ότι η λειτουργία του Ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού ήταν εις γνώση πέρα των υποφαινομένων (Γιώργου Κλεάνθους, Φοίβου Χρίστου) και του πρώην Γενικού Ταμία της ΠΕΟΤΤ και του πρώην Προέδρου της ΠΕΟΤΤ καθώς επίσης του νυν Προέδρου και του νυν Γενικού Εφόρου της ΠΕΟΤΤ, κι αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα της Τράπεζας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “24” στις 7 Μαρτίου 2015. * Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!