Περαστικός ήταν ο 15χρονος που σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτών στην Παλαιστίνη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο παλαιστίνιος έφηβoς που σκοτώθηκε τη νύχτα από πυρά στρατιωτών ήταν κατά τα φαινόμενα ένας «περαστικός που δεν είχε καμιά σχέση» με τα περιστατικά τα οποία ώθησαν τους στρατιώτες να ανοίξουν πυρ, όπως και άλλοι Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει τη χθεσινή νύχτα ότι ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από τα πυρά, ο 15χρονος Μαχμούντ Μπαντράν σύμφωνα με τα επίσημα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, και οι άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν έριχναν πέτρες και βόμβες Μολότοφ σε κεντρικό δρόμο που διασχίζουν Ισραηλινοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αλλά το πρωί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι περαστικοί που δεν είχαν σχέση με τα περιστατικά επλήγησαν κατά λάθος». Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο έφηβος που σκοτώθηκε ήταν μεταξύ αυτών των «περαστικών» όπως και οι τραυματίες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εκτός από τον έφηβο που σκοτώθηκε, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, οι τρεις από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινού στρατού, νωρίς σήμερα το πρωί Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες και εμπρηστικούς μηχανισμούς κοντά στο χωριό Μπέιτ Σίρα, δυτικά της Ραμάλας, πάνω στον κεντρικό δρόμο 443, ένα σημαντικό οδικό άξονα που διασχίζει τη Δυτική Όχθη και τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί όταν κινούνται μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τελ-Αβίβ.

Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις των εκρηκτικών μηχανισμών, είχε ανακοινώσει ο στρατός που διαβεβαίωνε ότι οι στρατιώτες άνοιξε πυρ για να προστατεύσει τους οδηγούς των οχημάτων από «άμεσο κίνδυνο».

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλο τραγικό συμβάν, την ταφή χθες ενός νέου άνδρα, με σύνδρομο Ντάουν σύμφωνα με την οικογένειά του, ο οποίος πυροβολήθηκε τρεις φορές από ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια ταραχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο 22χρονος ‘Αρεφ Τζαραντάτ ήταν «ιδιαίτερη περίπτωση» με «ειδικές ανάγκες», έλεγε η μητέρα του, η Ζακία Τζαραντάτ, χθες μέσα στη σάλα όπου δεκάδες γυναίκες έφθαναν για να τη συλλυπηθούν αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι ο γιος της υπέκυψε στα τραύματά του.

Στις 4 Μαΐου, ο ‘Αρεφ Τζαραντάντ άκουσε να γίνονται ταραχές μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατιωτών στην τοποθεσία Σάιρ, στην είσοδο της πυριτιδαποθήκης της Χεβρώνας στη νότια Δυτική Όχθη. Βγήκε στο δρόμο, αναφέρει ο πατέρας του, ο Σέριφ Τζαραντάντ. «Έφθασε σε απόσταση δέκα μέτρων από τους στρατιώτες, είχε ψηλά τα χέρια», εξηγεί ο 68χρονος Παλαιστίνιος. «Τέσσερα από τα αδέλφια του ήταν στην πλατεία και φώναξαν στα αγγλικά και τα εβραϊκά στους στρατιώτες να μην πυροβολήσουν. Υπήρχαν επτά στρατιώτες εκεί. Άρχιζαν να φεύγουν αλλά ένας από αυτούς επέστρεψε και πυροβόλησε». Ο Αρεφ τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο χθες το απόγευμα για τις συνθήκες του περιστατικού αυτού, ο στρατός δεν απάντησε.

Ενώ ο ‘Αρεφ φαινόταν ότι είχε ξεφύγει τον κίνδυνο, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε απότομα πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με τους συγγενείς, και ο 22χρονος υπέκυψε χθες.

«Ήταν ο πιο αγαπητός του χωριού», έλεγε ο πατέρας του, με δάκρυα στα μάτια, ενώ συγγενείς και γείτονες συγκεντρώνονταν για να συνοδεύσουν τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Το φέρετρο σκέπαζε η παλαιστινιακή σημαία.

Τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ πλήττονται από βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 209 Παλαιστινίους, 32 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ερυθραίο και έναν Σουδανό από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν ήταν δράστες επιθέσεων ή κατηγορούνταν για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν σε ταραχές.

Πηγή: newsbeast.gr