Περιζήτητοι οι φρουροί ασφαλείας

Της Αλεξίας Καφετζή

Έλλειψη φρουρών ασφαλείας παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο. Από τη μια οι αυξημένες ανάγκες για παροχή προστασίας σε πρόσωπα, υπηρεσίες, κτίρια, και άλλους χώρους και από την άλλη το μειωμένο ενδιαφέρον για το επάγγελμα, δημιουργούν πολλά κενά και ελλείψεις.

Συχνά-πυκνά βλέπουμε δημοσιευμένες αγγελίες των εταιρειών που παρέχουν ασφάλεια να αναζητούν προσωπικό, που ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση. Κάτι που επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φυλάκων-Ιδιωτών Φυλάκων Ασφαλείας.

Ο Σύνδεσμος αποδίδει το μειωμένο ενδιαφέρον για το επάγγελμα τις χαμηλές μισθοδοσίες και γενικά τις άσχημες συνθήκες εργασίας, κάτι που επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του. Αυτούσιες οι θέσεις του Συνδέσμου ακολουθούν:

«Βλέπουμε εδώ και μήνες εταιρίες security να βάζουν αγγελίες για πρόσληψη φυλάκων ασφάλειας και δεν βρίσκουν!!! Και δεν μιλάμε για μια και δυο και τρείς εταιρείες αλλά για διψήφιο αριθμό. Κάποιες μάλιστα από αυτές δεν ζητάνε απλά φύλακες ασφάλειας αλλά να έχουν απολυτήριο Λυκείου, να γνωρίζουν πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα! Γιατί αδυνατούν να βρουν προσωπικό; Γιατί παρατηρείται μείωση συναδέλφων που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα;

Μα είναι πολύ απλό. Είτε το θέλουμε είτε όχι υπάρχει ανάπτυξη και άνοιξαν αρκετές δουλειές. Ακόμη και εργάτης να πάει κάποιος στις οικοδομές, πολύ περισσότερα θα παίρνει από ένα φύλακα ασφάλειας. Ένας που έχει απολυτήριο Λυκείου και ξέρει άριστα την Αγγλική γλώσσα θα πάει φύλακας με 5 ευρώ την ώρα; Αν λάβουμε στα υπόψη ότι και η Αστυνομία << σφίγγει>> πλέον τα λουριά και δεν θα είναι πλέον μια απλή διαδικασία η απόκτηση άδειας, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Τι επιπτώσεις όμως έχει το γεγονός ότι οι εταιρείες security αδυνατούν να βρουν προσωπικό; Απλά η ζωή αυτών που ήδη εργάζονται σε μια εταιρεία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Δύσκολη γιατί θα εργάζονται ακόμη πιο πολλές ώρες. Λογικό είναι αφού οι εταιρείες μπορεί να μην βρίσκουν προσωπικό αλλά παίρνουν τη μια δουλειά μετά την άλλη.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το σημερινό σκηνικό θα αλλάξει. Οι εταιρείες θα <<αναγκαστούν>> να δώσουν αυξήσεις ή άλλα ωφελήματα για να βρουν προσωπικό. Πλέον και αυτοί που μπαίνουν στο επάγγελμά μας, ρωτούν αριστερά και δεξιά και μαθαίνουν σχεδόν τα πάντα για τις εταιρείες πριν υπογράψουν ένα συμβόλαιο.

Χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των εταιρειών. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να μην έχουν πρόβλημα να βρουν προσωπικό.»

Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα ο μισθός των ιδιωτών φρουρών ασφαλείας κυμαίνεται από 4 ως 5 ευρώ την ώρα, τις περισσότερες φορές μάλιστα ακάθαρτα.