Πέθανε η τελευταία αρσενική χελώνα σπάνιου είδους

 

Ο «Μοναχικός Χόρχε», η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, που ζούσε σε ένα από τη νησιά του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος, πέθανε χθες σε ηλικία 100 ετών, χωρίς να αφήσει απογόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου.

Ο «Μοναχικός Χόρχε» ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους και επί δεκαετίες περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του.

Χωρίς απογόνους και χωρίς γνωστά άτομα από το υποείδος του, ο «Μοναχικός Χόρχε» ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο.

Βρέθηκε νεκρός κοντά στη φωλιά του από τον φύλακα που τον φρόντιζε επί 40 χρόνια, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Πάρκου, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Οι χελώνες του είδους του ζουν συνήθως περί τα 200 χρόνια.

Ο Μοναχικός Χόρχε εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από έναν Ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα το 1972. Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανισθεί. Αφού έζησε επί 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, ο Μοναχικός Χόρχε ξευγάρωσε, αλλά τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές συγγενείς με το υποείδος του, χωρίς να ζευγαρώσει.

Ήταν το σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος, όπου σήμερα ζουν περίπου 20.000 γιγάντιες χελώνες, που προσελκύουν 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα green news στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.