Πετρέλαιο: Ασανσέρ οι τιμές, στροφή σε ανοδική τροχιά μετά το χαμηλό 11 μηνών

Η αγορά έχει το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Κίνα και στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Αλλαγή κλίματος καταγράφεται στην αγορά πετρελαίου σήμερα Τρίτη, σε αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να παρέμβει με δραστικές μειώσεις στην παραγωγή προκειμένου να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση που σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας σε χαμηλά 11 μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν ενισχυμένα κατά 1,81 δολάρια ή 2,2% στα 85 δολάρια το βαρέλι στις 04:46 ώρα Ελλάδας, ενώ τα αντίστοιχα του αμερικανικού αργού διαμορφώνονταν στα 78,61 δολάρια ενισχυμένα κατά 1,37 δολάρια ή 1,8%. GMT.

Το Brent χθες έπεσε μέχρι και στα 80,61 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου, αντίστοιχα στο χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2021 βρέθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το WTI.

Ο ΟΠΕΚ+ και η παράγοντας Κίνα
Τα μέλη του OPEC+ θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός άρχισε να μειώνει τον στόχο παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, ο φόβος της κατάρρευσης της ζήτησης στην Κίνα συνέχισε να ασκεί πίεση στην αγορά.

Όπως δήλωσε στο Reuters αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd, η πτωτική τάση για τις τιμές του πετρελαίου εξαπλώνεται στην Ασία λόγω των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, ενώ οι μαζικές διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν το σαββατοκύριακο ενάντια στην πολιτική μηδενικής COVID προκάλεσαν επιπλέον φόβους για τον αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ταυτόχρονα, οι αγορές ζυγίζουν τον αντίκτυπο ενός επικείμενου ανώτατου ορίου τιμών της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η G7 και οι διπλωμάτες της ΕΕ συζητούν ανώτατο όριο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα για το ανώτατο όριο, με την Πολωνία να επιμένει ότι το ανώτατο όριο πρέπει να οριστεί χαμηλότερο από αυτό που προτείνει η G7.

ΠΗΓΗ: ΟΤ