Πιάνει δουλειά στην Αθήνα το ‘κουαρτέτο’ των δανειστών

{loadposition ba_textlink}

Έτσι θα βρίσκεται σε απαρτία το «κουαρτέτο» των επικεφαλής των τεσσάρων πλέον θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), που θα ελέγχουν την τήρηση των όσων συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση.

Προέχει η επίτευξη και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης που θα διέπει το νέο Πρόγραμμα Διάσωσης της Ελλάδος. Το 3ο Μνημόνιο, όπως αποκαλείται, θα έχει 3ετή διάρκεια, προβλέπει δανειοδότηση τουλάχιστον 86 δις ευρώ στην Ελλάδα, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να μην κριθούν αρκετά στις διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν άμεσα, και ενδέχεται να αυξηθούν έως και τα 90 δις.

Στις 15 και 22 Ιουλίου η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε τα προαπαιτούμενα μέτρα που είχαν θέσει ως όρο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την τελική συμφωνία οι εταίροι, καθώς και για την απελευθέρωση ενός δανείου-γέφυρα περίπου 7δις από τον EFSM, κάτι που έγινε αμέσως και μπόρεσε η Αθήνα να αποπληρώσει τις εκκρεμούσες δόσεις της προς το ΔΝΤ.

Όμως, οι δανειακές υποχρεώσεις δεν έχουν σταματημό για την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει να εξυπηρετήσει οφειλές της ύψους 3,2 δις, και μέσα στο Σεπτέμβριο άλλα 1,4 δις προς το ΔΝΤ.

Αυτό, όπως εξηγούν στο ΚΥΠΕ οικονομικοί αναλυτές, σημαίνει πρακτικά πως περίπου 10 μέρες έχει μπροστά της από σήμερα η κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση και νέου δανείου-γέφυρα ώστε να τακτοποιηθούν οι επείγουσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Δίχως κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, είναι δύσκολο να δοθεί ένα τέτοιο ενδιάμεσο δάνειο, δηλώνει έγκυρη πηγή που συμμετείχε στις διαπραγμάτευσης με την τρόικα επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Έτσι μέχρι και τις 10 Αυγούστου, δηλαδή τη μεθεπόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση σε επίπεδο θεσμών ώστε να ακολουθήσει το Eurogroup της Δευτέρας 11 του μήνα και στη συνέχεια η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Αν δεν συμβεί αυτό μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία, τότε τα κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν τη νέα χρηματοδότηση θα κλείσουν, παραπέμποντας τη λύση για το Σεπτέμβριο.

Θεωρείται δεδομένο πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αρχίσουν άμεσα τη συζήτηση επί των δύο «καυτών», όπως ονομάζονται, θεμάτων της διαπραγμάτευσης, που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι στο τραπέζι θα τεθούν και μέτρα που δεν περιλαμβάνονται φανερά στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όπως η φορολόγηση των αγροτών.

Χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει «σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», θέτοντάς την ως προϋπόθεση για να επιτύχει το νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Ταυτόχρονα όμως, είπε πως είναι απαραίτητη και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, «οι οποίες θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ