Πιέρο Φασίνο: Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη

Της Αλεξίας Καφετζή

«Το Βαρώσι δεν θα πρέπει να είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Βαρώσι, μια ανθρώπινη πόλη, βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη», δήλωσε ο Ιταλός Βουλευτής, Πιέρο Φασίνο, εισηγητής στην ΚΣΣΕ για την Αμμόχωστο από την περιφραγμένη περιοχή, την οποία επισκέφθηκε χθες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, τον κ. Φασίνο συνόδευαν στην περιήγησή του στο Βαρώσι οι «βουλευτές» του ΚΕΕ και ΡΤΚ, Ογουζχάν Χασίπογλου και Αρμαγάν Τζιαντάν, αντίστοιχα, οι οποίοι συμμετέχουν ως παρατηρητές στις εργασίες της ΚΣΣΕ, καθώς και ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι.

Ο κ. Φασίνο, μιλώντας με διερμηνεία από τα ιταλικά στα τούρκικα, είπε ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να ξαναγίνει μια «ζωντανή πόλη» με την εφαρμογή των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών. «Φυσικά, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί με τη συμφωνία των ενδιαφερόμενων πλευρών», είπε. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «πρέπει να φτάσουμε σε μια λύση (του Κυπριακού ) έπειτα από πενήντα χρόνια. Φυσικά, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών».

Ευχαρίστησε τα μέλη που εργάστηκαν ως αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο, εννοώντας τους δύο Τ/κ «βουλευτές» που ήταν μαζί του, Χασίπογλου και Τζιαντάν. «Ελπίζω ότι μαζί με αυτούς και την Κυπριακή Δημοκρατία θα καταλήξουμε σε κάτι το οποίο όλοι συμμερίζονται και συμφωνούν», ανέφερε.

Ερωτηθείς σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί η έκθεση που θα συντάξει μέχρι το τέλος του μήνα, ο κ.Φασίνο είπε ότι «στο τέλος των επαφών μου και με τις δύο πλευρές, θα τις μελετήσω (τις θέσεις τους) και θα ετοιμάσω μια έκθεση». Ανέφερε επίσης ότι στην έκθεσή του θα περιλαμβάνονται και εισηγήσεις.