Ποιοι οι λόγοι που δεν λύθηκε το Κυπριακό;

Στα τεσσεράμισι χρόνια της Προεδρίας του, ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν φείσθηκε προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου της επίτευξης δίκαιης, υπό τις συνθήκες, λύσης του Κυπριακού, δυστυχώς όμως η αδιαλλαξία της Τουρκίας και οι υπαναχωρήσεις  της Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επέτρεψαν μέχρι στιγμής, παρά τις επιμέρους συγκλίσεις,  να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι η Κύπρος να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ομιλία στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Κύπριοι μαζί: δημιουργούμε το κοινό μας μέλλον» που συνδιοργανώνεται με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι και το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, που θα προνοεί τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως  έχει καταγραφεί από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

«Η επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρος θα έχει μία μόνο κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και τον τερματισμό του εποικισμού, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την ενότητα του λαού μας, των θεσμών και της οικονομίας και να διασφαλίζει όλες τις θεμελιώδεις ελευθερίες και αρχές της Ε.Ε. για τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτή τη συμφωνημένη βάση που αποτελεί δέσμευση της διεθνούς αλλά και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, πάνω στην οποία συνεχίζουν να διεξάγονται οι συνομιλίες.

Εξέφρασε την ελπίδα προς αυτή την κατεύθυνση η διεθνής κοινότητα και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας και θα ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την επίτευξη λύσης.

Εξέφρασε την ελπίδα να ασκήσουν την επιρροή τους για να σταματήσει η Τουρκία να εξαπολύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθώντας να αποτρέψει την έρευνα και μελλοντική εκμετάλλευση από τη χώρα μας των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Αυτή τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν νοείται μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην αναγνωρίζει και να απειλεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας, και στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας ,στη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σε λίγες μόνο μέρες, είναι η Κύπρος να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ σμίγει τη φωνή του και τη δράση του με αυτή των φιλειρηνικών δυνάμεων για να  αποτραπεί ένας ολέθριος πόλεμος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και αγωνίζεται για εγκαθίδρυση αποπυρηνικοποιημένης ζώνης.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΑΚΕΛ προς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα για την αλληλεγγύη του κατά τη διάρκεια της εισβολής και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι συμπαραστάτης στους αγώνες για να μην φορτωθούν οι επιπτώσεις της συστημικής οικονομικής κρίσης στους ώμους των εργαζομένων.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από κοινού με τον Γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιερ Λωρέν.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι φωτογραφίες της έκθεσης αντικατοπτρίζουν τους κοινούς αγώνες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για κοινωνική δικαιοσύνη,  και τον κοινό μας αγώνα ενάντια στις ξένες επεμβάσεις και ενάντια στην υφαρπαγή της χώρας και της γης μας.

«Περιγράφουν πολύ καλύτερα από τα οποιαδήποτε λόγια  τον πόνο των ανθρώπων του νησιού μας, από τα τρομερά εγκλήματα εξτρεμιστικών-σοβινιστικών ομάδων μετά την ανεξαρτησία του 1960, το ξενοκίνητο πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β,  την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι φωτογραφίες εκφράζουν την  προοπτική να καταστούμε παράδειγμα ειρηνικού και πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος σε αυτή την πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τέλος τους καλλιτέχνες Κάτια Χριστοδούλου, Μιράντα Λυσάνδρου και Τάσο Κωστέα, την ΠΕΟ και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσφορά φωτογραφιών από τα αρχεία τους.