Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα-Με οργανωτικά παλεύουν με τους αριθμούς τα επιτελεία

Σε πλήρη οργανωτική διάταξη βρίσκονται τα επιτελεία των τριών βασικών υποψηφίων στις Προεδρικές Εκλογές, με στόχο να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους ενόψει της 5ης Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι μετρούμε πλέον αντίστροφα για το ραντεβού με την κάλπη, κάθε ψήφος που κερδίζεται σε αυτό το χρονικό σημείο έχει διπλή αξία, καθώς μπορεί να κάνει τη διαφορά, αναλόγως των στόχων του καθενός. Με την μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων να έχει ήδη ξεκάθαρη πρόθεση ψήφου, η προσπάθεια επικεντρώνεται σε τρεις κατηγορίες: Τους αναποφάσιστους, αυτούς που δεν είναι σίγουροι για την απόφασή τους και αυτούς που προτίθενται να τηρήσουν αποχή.

Η πρώτη περίπτωση αφορά ψηφοφόρους που προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες, όμως θα αποφασίσουν τι θα κάνουν την τελευταία στιγμή. Ενδεχομένως σε αυτή την ομάδα βρίσκεται και κάποιο ποσοστό κρυφής ψήφου, δηλαδή άτομα που δεν θέλουν να αποκαλύψουν στους δημοσκόπους την πραγματική τους πρόθεση, ενώ έχουν ήδη αποφασίσει. Οι υπόλοιποι, όμως, είναι ψήφοι προς διεκδίκηση από τα επιτελεία. Η δεύτερη κατηγορία αφορά άτομα που κλίνουν προς ένα υποψήφιο αλλά δεν έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις ή που υπάρχει η δυνατότητα να μεταπειστούν με κάποια επιχειρήματα. Σε μεγάλο βαθμό αυτό αφορά μέλη των εκλογικών βάσεων των κομμάτων, τα οποία για τους δικούς τους λόγους έκαναν διαφορετικές επιλογές, χωρίς όμως να κλείνουν την πόρτα στο κόμμα και τα στελέχη προσπαθούν με διάφορα επιχειρήματα να τους μεταπείσουν, απαντώντας στις ανησυχίες τους ή βάζοντας μπροστά τον κομματικό πατριωτισμό. Τέλος υπάρχει μία μερίδα κόσμου που, όπως κάθε φορά, προτίθεται να απέχει από την ψηφοφορία. Ενδεχομένως, όμως, κάποιοι από αυτούς να μπορούν να πειστούν να μην το πράξουν, γι’ αυτό και αποτελεί δεξαμενή ψήφων της τελευταίας στιγμής.

Στο σημείο του προεκλογικού που βρισκόμαστε, αυτές οι προσωπικές επαφές με ψηφοφόρους μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, γι’ αυτό ανέλαβαν δράση τα κομματικά στελέχη και δη της πρώτης γραμμής. Είναι διαφορετικό, άλλωστε, να κάνει έκκληση μια πολιτική δύναμη αόριστα μέσω μιας ανακοίνωσης και διαφορετικό να παίρνει τηλέφωνο τον ψηφοφόρο ο βουλευτής που ψηφίζει και εμπιστεύεται και συχνά διαθέτει προσωπική σχέση. Και σίγουρα ακόμη πιο μεγάλης αξίας είναι μια συνάντηση με τον ίδιο τον υποψήφιο. Γι’ αυτό και ρίχθηκαν φουλ στη μάχη, με στόχο να επηρεάσουν όσους περισσότερους μπορούν ρεαλιστικά να επηρεάσουν.

Στον ΔΗΣΥ, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, με το κάθε στέλεχος πρώτης γραμμής να πραγματοποιεί εκατοντάδες επαφές κάθε ημέρα, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ο βασικότερος στόχος, αυτός της αύξησης της συσπείρωσης. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κινητοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι σε αντίστοιχο χρόνο στο παρελθόν. Η πίεση προς τη βάση του κόμματος είναι αρκετή, λόγω των τάσεων αποσυσπείρωσης που καταγράφονται από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και φαίνεται πως οι ενέργειες του τελευταίου διαστήματος έχουν πιάσει τόπο. Σε αυτό συνέβαλε η μαζικότητα των εκδηλώσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ η έμφαση που δίνεται στην πρότασή του για φορολογική μεταρρύθμιση, παρά την αποδόμηση από τους αντιπάλους, φαίνεται να κινεί το ενδιαφέρον. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον υποψήφιο, τις τελευταίες ημέρες είναι διάχυτη η αισιοδοξία, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν είναι ενθαρρυντικά και οι ίδιοι καταγράφουν αύξηση στην συσπείρωση.

Παρομοίως και το ΑΚΕΛ εργάζεται εντατικά και στοχευμένα, για προώθηση της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη στους δικούς του ψηφοφόρους. Ενδεχομένως το κόμμα να διαθέτει τον καλύτερο μηχανισμό και, ως εκ τούτου, αξιοποιεί πλήρως τις δυνάμεις του, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως θετικά, όπως επισημαίνουν. Φαίνεται πως το κόμμα βρίσκεται εντός στόχων, ενώ ταυτόχρονα και το επιτελείο τρέχει τη δική του προσπάθεια. Με τις μαζικές εκδηλώσεις του υποψηφίου να έχουν ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με την μεγάλη συναυλία, το επόμενο διάστημα η προσοχή θα μετατοπιστεί στις κατ’ ιδίαν επαφές, στις μικρές συγκεντρώσεις και στις προσωπικές επικοινωνίες. Ένα μεγάλο μέρος της οργανωτικής δράσης κινείται προς την δεξαμενή της αποχής, την οποία φαίνεται πως ο κ. Μαυρογιάννης καταφέρνει να δελεάσει με τις θέσεις του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η έμφαση που δίνεται σε αυτές, καθώς θεωρούνται ατού του υποψηφίου.

Από την πλευρά Χριστοδουλίδη δεν είναι τόσο έντονο το «κυνηγητό» ψηφοφόρων, υπό την έννοια ότι κινούνται σε καλά επίπεδα οι συσπειρώσεις των κομμάτων που τον υποστηρίζουν, ενώ το γεγονός πως καταφέρνει να αντλήσει ψηφοφόρους από άλλες δεξαμενές φαίνεται να είναι σε θέση να καλύψει τις απώλειες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ρίχνουν ρυθμούς, καθώς κάθε ψήφος θεωρείται πολύτιμη, ώστε όχι απλώς να διασφαλιστεί η είσοδος του υποψηφίου στον δεύτερο γύρο, αλλά και μια πρωτιά με ψαλίδα, που θα τον καταστήσει το φαβορί του δευτέρου γύρου. Γι’ αυτό και κόμματα και επιτελείο συνεχίζουν τις επαφές τους, ενώ ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχίζει να γυρίζει την Κύπρο, ώστε να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική από τον κόσμο και να στείλει μηνύματα νίκης. Η έμφαση φαίνεται να είναι, σε αυτή την περίπτωση, προς τους αναποφάσιστους και την αποχή.

Την ίδια στιγμή, τα επιτελεία συνεχίζουν να μελετούν προσεκτικά τους αριθμούς που έρχονται από δημόσιες και εσωτερικές δημοσκοπήσεις, ελέγχοντας και μ’ αυτό τον τρόπο το πού κινούνται. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως το γεγονός πως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη και προμηνύεται αμφίρροπη η μάχη μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, λειτουργεί θετικά για την αύξηση των ψηφοφόρων και των δύο υποψηφίων, καθώς ενεργοποιούνται κάποια ένστικτα πόλωσης και παραδοσιακές συνθήκες διαμάχης μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, οι οποίες εκδηλώνονται και σε επίπεδο δημόσιας επικοινωνίας. Αν και αυτό θα έπρεπε να ανησυχεί το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη, οι ίδιοι θεωρούν πως έχουν ακόμη να παίρνουν, καθώς εκτιμούν πως με τον τρόπο που κινούνται ο υποψήφιος θα λάβει την μερίδα του λέοντος από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και ότι υπάρχει κρυφή ψήφος υπέρ του ανάμεσα στους ψηφοφόρους κομμάτων που δεν τον υποστηρίζουν, η οποία θα φανεί στην κάλπη.

Η κάλπη σύντομα θα μιλήσει και θα φανεί ποιες εκτιμήσεις θα επαληθευτούν. Στο μεσοδιάστημα η αγωνία των πολιτών θα κορυφώνεται και μαζί της η σκληρή δουλειά των επιτελείων για κάθε δυνατή ψήφο.

πηγή: Reporter