Πιτσιλλίδης: «Το Κυπριακό δεν θα λυθεί επειδή έχει καλή πρόθεση ο Πρόεδρος» (vid)

{loadposition ba_textlink}

Για το Κυπριακό:

Τι γνώμη έχεις για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη;

«Το Κυπριακό δεν είναι θέμα ηγεσιών των δύο κοινοτήτων. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα δικοινοτικής διαμάχης. Δεν ήταν ποτέ τέτοιο. Οι ξένοι μας το πλάσαραν έτσι κι εμείς πατήσαμε τη μπανανόφλουδα. Το Κυπριακό είναι γεωπολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα ισορροπιών γεωστρατηγικών συμφερόντων. Έτσι έγινε το Κυπριακό πριν το ’74 κι έτσι θα λυθεί. Δεν μπορούμε μόνοι».

Είσαι αισιόδοξος ότι μπορεί να λυθεί;

«Δεν ξέρω, αλλά ξέρω πως δεν θα λυθεί το Κυπριακό. Δεν θα λυθεί με καλή πρόθεση των Ελληνοκυπρίων. Δεν θα λυθεί επειδή έχει καλή πρόθεση ένας Πρόεδρος. Όλοι οι Πρόεδροι θέλω να πιστεύω ότι είχαν καλή πρόθεση. Θα λυθεί εάν κατανοήσουμε τι είναι το πρόβλημα και αν αξιοποιήσουμε τα δεδομένα υπέρ μας».

Για τον Αρχιεπίσκοπο

Ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο και στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να τοποθετείται περισσότερο στα θεολογικά θέματα και να έχει ενωτικό ρόλο και λιγότερο σε θέματα οικονομικά:

«Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ανοιχτόμυαλος στα θεολογικά ζητήματα. Και του είπα «Μακαριότατε, αδικήστε γιατί μιλάτε συνέχεια για οικονομικά θέματα». Εγώ θα ήθελα έναν Αρχιεπίσκοπο πόλο ενότητας, αγάπης, όχι να φορτώνει με τον λόγο του, τον κόσμο ενοχές και να διχάζει το λαό μας»

Πως θα γίνει αυτό όταν η Εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία και πολλές επιχειρήσεις; Δεν θα πρέπει να λειτουργεί και ως επιχειρηματίας;

«Του είπα επίσης, Μακαριότατε αδικείτε τον εαυτό σας και σε κάτι άλλο. Έχετε σχέση – πολλοί το πιστεύουν αυτό – με ότι πιο διαπλεκόμενο και πρόστυχο έχει αυτή η κοινωνία. Προσωπικά θα προβώ σε καταγγελίες, σύντομα. Φροντίστε να μην είστε μέσα σε αυτούς. Ο τομέας ο συγκεκριμένος είναι ο ξενοδοχειακός. Δεν μπορεί ο μεγαλύτερος τομέας της Κύπρου, δανειζόμενος από μία τράπεζα που ανήκει σε εμάς, στον κυπριακό λαό, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του, τα οποία πήρε σκανδαλωδώς σε τέτοιο μέγεθος γιατί δεν είχε επαρκή περιουσία να τα ασφαλίσει, να τα καλύψει. Να είναι μάλιστα και κουμπάρος του προέδρου του κόμματός μου και «κολλητός» με τον Αρχιεπίσκοπο. Φυσικά δεν εγείρονται απορίες από τον κόσμο για αυτά τα ζητήματα; Γιατί τα παίρνουν αυτοί τα δάνεια;»

Για τις αποκαλύψεις του για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου

Θα αποκαλύψετε και ονόματα όταν μιλήσετε για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου;

«Κοίταξε, ένα όνομα, αφού με πιέζεις μπορώ να το πω. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ενώ από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας θεωρείται ο νούμερο ένα υπεύθυνος για την καταστροφή, εγώ σας λέω ότι ο άνθρωπος έχει μικρό μερίδιο ευθύνης. Ή μάλλον έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, αλλά όχι ποινικό. Λάθη έκανε ο άνθρωπος, αλλά δεν βρήκα εγκλήματα για να του τα φορτώσω όλα. Αλλά φαίνεται ότι τους βολεύει όλους και ομολογώ ότι κι εγώ υπήρξα θύμα αυτής της προπαγάνδας. Θεωρούσα κι εγώ πριν το ψάξω, ότι αυτός ήταν ο φταίχτης, ενώ η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Πιτσιλλίδη στον Κώστα Ντάλτα και την εκπομπή «Επίκεντρο» στο βίντεο που ακολουθεί: