Π.Κ: Ύφεση το 2015, θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2016

{loadposition ba_textlink}

«Η ύφεση στην Κυπριακή οικονομία προβλέπεται να συνεχιστεί το 2015 ωστόσο η συρρίκνωση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί ειδικότερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών «ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) για το 2015 προβλέπεται σε -0,9%».

Το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι «θα μειωθεί κατά 1,7% και 1,2% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015 αντίστοιχα (συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014)».

Προβλέπεται επίσης «περαιτέρω μείωση στην πραγματική δραστηριότητα εκτιμάται κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2014) με τις αντίστοιχες προβλέψεις στο -0,5% και -0,1%».

Ωστόσο, η έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του ΠΚ αναφέρει ότι «η συρρίκνωση στη δραστηριότητα το 2015 προβλέπεται ηπιότερη από την ύφεση που καταγράφηκε το 2014».

Η αποκλιμάκωση της ύφεσης, προστίθεται, σχετίζεται με την επιβράδυνση της συρρίκνωσης της εγχώριας δραστηριότητας και απασχόλησης, παρά την ανατροπή στην ευνοϊκή πορεία κάποιων δεικτών που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, τις μειωμένες εγχώριες τιμές και τον χαμηλό εξωτερικό πληθωρισμό, την αύξηση της δραστηριότητας σε ΕΕ και ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη, την περαιτέρω ισχυροποίηση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο, και την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι της στερλίνας με θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια δραστηριότητα μέσω του τουρισμού.

Στους αρνητικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται οι μειωμένες αποδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία χρηματοδότησής η οποία αποτυπώνεται στα αυξανόμενα επιτόκια κρατικών ομολόγων και στην πτωτική πορεία του δείκτη του ΧΑΑ με αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις του ΧΑΚ και την εγχώρια δραστηριότητα, η ύφεση στη ρωσική οικονομία και η ταχύτερη υποτίμηση στην ισοτιμία ρούβλι έναντι ευρώ τα τελευταία δύο τρίμηνα και τα ψηλά επίπεδα χρέους και τα περιορισμένα νέα δάνεια που σε συνδυασμό με τη διαδικασία απομόχλευσης επιδρούν αρνητικά στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Όσον αφορά στους κινδύνους για βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, η έκθεση αναφέρει ότι αυτοί σχετίζονται με την επιδείνωση της ύφεσης στη ρωσική οικονομία και περαιτέρω υποτίμηση στην ισοτιμία ρούβλι έναντι ευρώ, με την αβεβαιότητα σχετικά με νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας που μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομία, στα ψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με περιπλοκές στην εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου, και στις καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Στους παράγοντες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ηπιότερη από την προβλεπόμενη ύφεση συμπεριλαμβάνονται η χαλαρή νομισματική πολιτική που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ και αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη, οι ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας που λειτουργούν ευεργετικά για τον τουρισμό, οι επενδυτικές αποφάσεις που σχετίζονται με τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και η προώθηση δημόσιων επενδύσεων για επέκταση/αναβάθμιση υποδομών που βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Προστίθεται ότι οι προβλέψεις που παρουσιάζονται σε αυτό το τεύχος ίσως να ενσωματώνουν κάποιους αρνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω προπορευόμενων δεικτών όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες και τα επιτόκια.

Επίσης, αναφέρεται, «οι προβλέψεις αποτυπώνουν κάποιες αδυναμίες της Κυπριακής οικονομίας όπως τα ψηλά επίπεδα χρέους και ανεργίας, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάκαμψη».

«Παρά ταύτα η οικονομετρική ανάλυση και τα διαθέσιμα στοιχεία παρέχουν ενδείξεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Κυπριακή οικονομία το 2016 υποβοηθούμενο από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, την υποτίμηση του ευρώ και το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα», σημειώνεται.

Πηγή: KYΠΕ