Πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό: Στο κενό οι εκκλήσεις του Προέδρου και του υπουργού

Επείγεται η Κυβέρνηση να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα γήπεδα, απομακρυσμένες παραλίες, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, έτσι ώστε οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τον νέο νόμο τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Από την άλλη, όπως φαίνεται, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δεν θα ολοκληρώσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για να το οδηγήσει στην Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εμπορίου στις 27 Μαρτίου, αλλά λόγω των ευρωεκλογών και των εκλογών των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Κοινοβούλιο έκλεισε για ένα μήνα και επανήρχισε τις εργασίες του στις 11 Ιουνίου. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή μόνο στις 18 του μήνα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα συνέλθει το σώμα.Το νομοσχέδιο θα επανέλθει στην επιτροπή στις 9 Ιουλίου, ενώ η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιουλίου.

Όπως φαίνεται, δύσκολα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχέδιου, εάν λάβει κανείς υπόψη και τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν από προμηθευτές και εμπορευόμενους. Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα, δύσκολα το νομοσχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο νομοθετικό σώμα πριν το κλείσιμο του, κάτι που θα αφήσει ανενεργό το κυβερνητικό μέτρο.

Κυβερνητικές πιέσεις

Θορυβημένη από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια είναι η Κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί διακαώς να κλείσει το θέμα πριν τις 11 Ιουλίου, οπότε θα κλείσει το Κοινοβούλιο για τις θερινές διακοπές. Επιστολές τόσο στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου όσο και στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκο Χατζηγιάννη έχουν προωθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Οι επιστολές στάλθηκαν κατά την περίοδο που το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό λόγω των εκλογών αλλά και μετά το άνοιγμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του ημερομηνίας 5 Ιουνίου που προώθησε στην Πρόεδρο της Βουλής, απηύθυνε έκκληση στη Βουλή να προωθηθεί κατά προτεραιότητα. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ευρύτερα, μέσω της εφαρμογής σειράς μέτρων και προώθησης συναφών πρωτοβουλιών.

«Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και την προτεραιότητα σε θέματα προστασίας των καταναλωτών και με πλήρη σεβασμό στο κοινοβουλευτικό πρόγραμμα, θα εκτιμούσα την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών αναφορικά με την εξέταση του νομοσχέδιου με τίτλο ο Περί Καθαρισμού Ανώτατων Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης νόμος του 2024».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, το νομοσχέδιο προβλέπει τον καθορισμό ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης σε βασικά προϊόντα διατροφής, αρχής γενομένης με το νερό, σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.

Επιστολή και από τον υπουργό

Στις 21 Ιουνίου επιστολή έστειλε και ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου, προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκο Χατζηγιάννη, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο, αφού σε πρώτη φάση αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής λιανικής πώλησης στο νερό και αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά οι καταναλωτές, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που ήδη διανύουμε.

«Υποβάλλω εκ νέου τη θερμή παράκληση μου όπως προχωρήσετε άμεσα με την ολοκλήρωση της συζήτησης και την κατάθεση του υπό αναφορά νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για την καλοκαιρινή περίοδο» συμπληρώνει ο κ. Παπαναστασίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, περί τα τέλη Μαΐου, ο υπουργός είχε προωθήσει και επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι σημαντικό, καθώς θα επωφεληθεί πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς σε πρώτη φάση θα αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή λιανικής πώλησης στο νερό.

«Θεωρώντας δεδομένη τη στήριξη και συνδρομή της νομοθετικής εξουσίας, ειδικά σε ζωτικά θέματα τα οποία επηρεάζουν τους καταναλωτές, θερμή παράκληση μου είναι όπως το νομοσχέδιο τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και ακολούθως ενώπιον της Ολομέλειας, πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για την καλοκαιρινή περίοδο» καταλήγει.

Να εγκριθεί το νομοσχέδιο

Να σημειωθεί πως, λόγω των αντιδράσεων και των επιφυλάξεων που υπάρχουν από επηρεαζόμενους φορείς, αποκλείεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στις 9 Ιουλίου. Είναι δεδομένο πως οι αντιδρούντες θα ασκήσουν πιέσεις για να επέλθουν αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας Κωνσταντίνος Καραγιώργης, δήλωσε στον «Φ» πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για προστασία των καταναλωτών σε χώρους που επιβάλλονται υπερχρεώσεις και υπάρχει εκμετάλλευση. «Είναι κρίμα σε τέτοιες περιόδους σε αυτό το σημαντικό αγαθό που είναι το νερό οι καταναλωτές να μην έχουν εύκολη και οικονομική πρόσβαση στα σημεία που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός» σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Καραγιώργης τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει απλά να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή στις 9 του μήνα, αλλά να προωθηθεί στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Όπως είπε, οι καταναλωτές, τόσο Κύπριοι όσο και τουρίστες, θα πρέπει να επωφεληθούν του μέτρου το καλοκαίρι, όπου οι πολίτες κυκλοφορούν περισσότερο.

Το νομοσχέδιο, οι διαφωνίες και η καθυστέρηση

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εμπορίου να εκδίδει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλλεται πλαφόν.

Συγκεκριμένα, το πλαφόν θα επιβάλλεται στις τιμές του νερού και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή περνούν από κάποιο κατάστημα και αγοράζουν το νερό χωρίς να κάθονται στον χώρο εστίασης για να τους προσφερθούν υπηρεσίες σερβιρίσματος.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Καταναλωτή θα διεξάγει αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία ελέγχους και όταν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση εκ προθέσεως ή εξ αμελείας δεν τηρεί τιμοκατάλογο και επιβάλλει ψηλότερες τιμές από τις ανώτατες τιμές πώλησης που καθορίζονται στο διάταγμα ή παρέχει παραπλανητικά στοιχεία, τότε η αρμόδια αρχή θα προχωρεί αρχικά σε σύσταση για να τερματιστεί η παράβαση.

Βάσει του νομοσχεδίου, εάν δεν συμμορφωθεί η επιχείρηση, τότε θα της επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι €10 χιλ., ενώ σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο €1.000 για κάθε ημέρα της παράβασης.

Κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, υπήρξαν έντονες διαφωνίες από επιχειρηματικές οργανώσεις και επαγγελματικούς συνδέσμους, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το κυβερνητικό μέτρο αποτελεί πισωγύρισμα και πλήγμα στον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, ισχυρίζονται πως το πλαφόν θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το σημείο που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ο καθορισμός οροφής στις τιμές πώλησης του νερού στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με τους επηρεαζόμενους να ισχυρίζονται πως στο κοινοτικό δίκαιο δεν υπάρχει ρύθμιση στις τιμές των αεροδρομίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτησαν τη μη εφαρμογή του μέτρου στα αεροδρόμια, καθώς το κράτος θα απωλέσει, είπαν, χρήματα.

πηγή: Philenews