Πληρωνόταν χωρίς να δουλεύει και να είναι και φυλακή

 

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο μετά από ερώτηση που έκανε βουλευτής η διοίκηση της Cyta με εμπιστευτική της επιστολή, ημερ. 11/10/2016, καθιστά σαφές προς τη Βουλή πως δεν πρόκειται να απαιτήσει την επιστροφή χρημάτων από τον Ορέστη Βασιλείου στον οποίον, να σημειωθεί, επιβλήθηκε στις 3/7/2015 από την Πειθαρχική Επιτροπή, η ποινή της απόλυσης με άμεση ισχύ. Δηλαδή, για ένα διάστημα επτά μηνών όπου ο Ορέστης Βασιλείου ήταν κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές και ταυτόχρονα διευθυντικό στέλεχος της Cyta, καθώς η πειθαρχική διαδικασία ήταν ακόμη σε εξέλιξη, συνέχιζε να λαμβάνει το ήμισυ τον μηνιαίο μισθό του εφόσον συνέχιζε να τελεί σε διαθεσιμότητα.

Με σχετική απαντητική επιστολή του ο αν. ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Μιχάλης Αχιλλέως, «η Cyta δεν σκοπεύει να ανακτήσει τους εν λόγω μισθούς».

Προσθέτοντας, παράλληλα, τα εξής: «Σε ένα κράτος δικαίου ουδείς δικάζεται ή καταδικάζεται (ποινικά ή πειθαρχικά) χωρίς τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, οι οποίες τηρήθηκαν και στην εν λόγω περίπτωση και για τις οποίες απαιτείται χρόνος. Όταν η Cyta ασκεί την πειθαρχική δικαιοδοσία της, ενεργεί ως οιονεί Δικαστήριο και ο έλεγχος σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ασκείται με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να θεωρηθεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Εν πάση περιπτώσει, σημειώνεται για σκοπούς σύγκρισης, ότι η πειθαρχική έφεση του εν λόγω υπαλλήλου καταχωρήθηκε στις 10/7/2015 και η εκδίκασή της από τη Cyta ολοκληρώθηκε στις 5/2/2016, ενώ η ποινική έφεση του ιδίου καταχωρήθηκε στις 15/1/2015 και η εκδίκασή της από το Δικαστήριο εκκρεμεί».

Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και σε δεύτερη περίπτωση διευθυντικού στελέχους, του οποίου ενώ εκκρεμούσε σε βάρος του πειθαρχική διαδικασία σχετικά με τη διαχείριση της αγοράς υπηρεσιών συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ανεφοδιασμού οχημάτων, είχε υποβάλλ την παραίτηση του και έγινε αποδεκτή τον περασμένο Μαίο, και έτσι «καθαρός» από τον Οργανισμό, λαμβάνοντας μάλιστα όλα τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα.

Ο συγκεκριμένος σύμφωνα με το κατηγορητήριο αντιμετωπίζει 72 κατηγορίες για αδικήματα που επιφέρουν την ποινή της απόλυσης. Το γεγονός στηλίτευσαν τόσο οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου όσο και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καθώς με την εν λόγω απόφαση ουσιαστικά απάλλαξαν το συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος απο τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Μιχάλης Αχιλλέως  η εξήγηση που έδωσε στη βουλή ήταν η καταδίκη του εν λόγω διευθυντή θα μπορούσε να ανατραπεί 

Ιδού τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή: «Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταγράφονται τα διάφορα στάδια από τα οποία υποχρεωτικά διήλθε η εν λόγω πειθαρχική διαδικασία και η Cyta δεν θεωρεί ότι υπήρξε κωλυσιεργία. Τελικά, ο εν λόγω υπάλληλος υπέβαλε παραίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή από τον αναπληρωτή ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή και η πειθαρχική διαδικασία διακόπηκε. Η διακοπή της πειθαρχικής διαδικασίας σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου (ή αποχώρησής του από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο) είναι μια διακριτική ευχέρεια που παρέχεται από τους περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Γενικούς Κανονισμούς και έχει τη σοφία της που δεν πρέπει να υποτιμάται, διότι, η παραίτηση είναι αμετάκλητη ενώ η τυχόν πειθαρχική καταδίκη μπορεί να ανατραπεί. Σημειώνεται ότι ακόμη και αποφάσεις πολύπειρων επαγγελματιών δικαστών ανατρέπονται, πόσο μάλλον οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου όταν ενεργεί ως Πειθαρχικό Δικαστήριο χωρίς τα μέλη του να είναι επαγγελματίες δικαστές, με κατήγορο τον ανώτατο (ή αναπληρωτή ανώτατο) εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος, επίσης, δεν είναι επαγγελματίας κατήγορος…». 

Δεύτερος υπάλληλος που ήταν κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση πρόλαβε και αφυπηρέτησε πριν την έναρξη της πειθαρχικής έρευνας, λαμβάνοντας, επίσης, όλα τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα ενώ τρίτος υπάλληλος, επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση, τελικά απαλλάγηκε των κατηγοριών καθώς τα παραπτώματα παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης δυο ετών.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγήθηκε όπως οι Γενικοί Κανονισμοί περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου τροποποιηθούν, έτσι ώστε:

(α) να αφαιρεθεί η εξουσία από τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού να εγκρίνει παραιτήσεις υπαλλήλων όταν εναντίον τους εκκρεμεί πειθαρχική διαδικασία,

(β) να προνοείται όπως η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται έγκαιρα προτού παρέλθει ο χρόνος παραγραφής των παραπτωμάτων.