Πλήγμα για τον τουρισμό η ενδεχόμενη απαγόρευση βίζας σε Ρώσους

Πως σχολιάζει την πρόταση για καθολική απαγόρευση της τουριστικής βίζας σε Ρώσους ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ

 

Στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GYMNICH), που ξεκίνησε χθες (30/8) Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα (31/8) Τετάρτη, βρίσκεται η πρόταση της Εσθονίας, άλλων Βαλτικών χωρών καθώς και χωρών της ανατολικής Ευρώπης για καθολική απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η πρόταση προνοεί την επιβολή πλήρους απαγόρευσης στις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους – ανεξαιρέτως – τους πολίτες της Ρωσίας, κάτι που δηλαδή αφορά όχι μόνο τους ολιγάρχες της Ρωσίας (τους οποίους αφορούν και οι κυρώσεις) αλλά και τους απλούς πολίτες της χώρας.

>>>  BRIEF PLATINUM – 2ο Τεύχος – Αφιέρωμα UNIC – Πέραν των 100 τίτλων σπουδών – Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Αναπόφευκτα, αν αυτή η απόφαση οριστικοποιηθεί, θα επηρεάσει, εκτός την Ρωσία, και τις χώρες όπου λαμβάνουν αρκετούς Ρώσους τουρίστες, χώρες στις οποίες ανήκει και η Κύπρος, η οποία έχασε αυτό το καλοκαίρι περίπου 800.000 Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες.

ΠΑΣΥΞΕ: Παρατραβηγμένη η πρόταση – Επιπρόσθετο κτύπημα για τον τουρισμό

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ διαφωνεί με αυτή την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την ως «πολύ παρατραβηγμένη». 

Ειδικότερα, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι αυτή η πρόταση «τιμωρεί» κόσμο που δεν έχει σχέση με όλο αυτό που εκτυλίσσεται, αφού οι κυρώσεις που είχε αποφασίσει η Ευρώπη δεν αφορούσαν τους Ρώσους υπηκόους αλλά τους Ρώσους ολιγάρχες.

Ερωτηθείς αν αυτή η πρόταση, σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί, θα έχει επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό, ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε ότι αναπόφευκτα θα έχει, τονίζοντας ότι ήδη ο τουρισμός έχει δεχτεί αρκετά κτυπήματα λόγω των κυρώσεων από την ΕΕ.

«Ήδη επηρεάστηκε ο τουρισμός μας από τις κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί, αυτό θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο κτύπημα», είπε συγκεκριμένα.

Politico: Κατά της καθολικής απαγόρευσης Κύπρος και Ελλάδα

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politicoη Κύπρος και η Ελλάδα είναι δύο από τις χώρες που έχουν ταχθεί κατά της καθολικής απαγόρευσης τουριστικής βίζας σε Ρώσους.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο Politico, o Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου εξέφρασε την άποψη πως μια τέτοια ενέργεια «θα ήταν απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Πιστεύουμε στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και οι κυπριακές αρχές παρέχουν βίζα ακόμα και σε Τούρκους πολίτες, για αυτό δεν θεωρούμε πως ένα τέτοιο μέτρο θα έχει αξία όσον αφορά τους Ρώσους», είχε προσθέσει.

«Δεν πρέπει να εμποδίζουμε αυτές τις κοινότητες από το να έρχονται σε επαφή με οικογένειες και φίλους», ανέφερε επίσης ο κ. Κορνηλίου.

Μπορέλ: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους»

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF της Αυστρίας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μια τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία και γι’ αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», επεσήμανε ο κ. Μπορέλ προσθέτοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους.

«Ασφαλώς δεν πρέπει να δίνονται σε ολιγάρχες. Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί. Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους ανεξαιρέτως», σημείωσε.

Με βάση πάντως τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, κατά την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα της βίζας, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για πρόταση αναστολής της συμφωνίας απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία, ενδεχόμενο που δεν θα απαγόρευε την έκδοση θεωρήσεων αλλά θα τις επιβράδυνε σημαντικά.

πηγή: Brief