Ποδοσφαιρικό “Grexit”

{loadposition ba_textlink}

Ενώ εξακολουθούν να περνούν από το γραφείο του Ανακριτή Διαφθοράς, άτομα για τα οποία εξετάζεται η εμπλοκή τους σε αυτό που εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα ονομάζεται «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο, ο αρμόδιος Υπουργός Αθλητισμού κατέθεσε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο με τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα που, εάν εγκριθεί, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αποβολή της Ελλάδας από όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις ποδοσφαίρου.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή με την διαδικασία του επείγοντος, και θα συζητηθεί αρχικώς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 27-28 και 30 Απριλίου και στη συνέχεια, στις 4 και 5 Μαΐου, στην Ολομέλεια, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου για τα του νομοσχεδίου, και ιδίως για το επίμαχο, όπως χαρακτηρίζεται , άρθρο που θεωρεί ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αυτό, εάν ερμηνευτεί έτσι και από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, μπορεί να επιφέρει αυτό που ο ελλαδικός Τύπος αποκαλεί «ποδοσφαιρικό Grexit».

Η ΕΠΟ θεωρεί ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι να ηχήσει η καμπάνα άμεσα, και να κλείσουν τα σύνορα για τους ελληνικούς συλλόγους και για όλα τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων και των δύο φύλων, και παράλληλα θα απαγορευθούν και οι μεταγραφές ξένων παικτών στις ελληνικές ομάδες».

Σχετικά με το επίμαχο άρθρο, ο κ. Κοντονής θεωρεί ότι αυτό «αναφέρει ρητά ότι το κράτος επιτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού», ότι «αυτόν τον ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο», και ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί».

«Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο – προσθέτει – η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι πει και ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι` αυτό μας ψήφισε ο λαός και η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της».

Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, UEFA και FIFA, καθορίζουν ρητώς ότι μόνο οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες μπορούν να καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι ομάδες-μέλη τους, και ότι τα κράτη δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε θέματα των ομάδων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, λέει ότι αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο, αλλά συμπληρώνει ότι αυτή η αναγνώριση ισχύει όπως και στους Δήμους της χώρας, τις περιφέρειες και τα πανεπιστήμια.

«Δεν υπάρχει περίπτωση όμως – δηλώνει ο κ. Κοντονής – να εξαιρεθούν από τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται από το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή από τον ελληνικό λαό».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στις 30 Απριλίου, αλλά θα επιδιώξει να συναντηθεί νωρίτερα μαζί τους.

Πιστεύει ότι τελικά δεν θα υπάρξει αποκλεισμός «επειδή η UEFA και η FIFA θα δείξουν κατανόηση» οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές διαμηνύουν ότι δεν έχουν πεισθεί από τις διευκρινήσεις που έχουν λάβει από την Αθήνα αναφορικά με τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου και ότι «εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τις επόμενες μέρες» θα ανακοινώσουν την αποβολή της Ελλάδας από το διεθνές ποδόσφαιρο την ημέρα της ψήφισης του νόμου.

Η βία στα ελληνικά γήπεδα είναι ένα χρόνιο, νοσηρό φαινόμενο, το οποίο θεωρείται ότι απαξίωσε τόσο πολύ το προϊόν που ονομάζεται «ποδόσφαιρο», που πλέον έχει μείνει χωρίς πελάτες – δηλαδή, χωρίς θεατές.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία από τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις, ο μέσος όρος προσέλευσης φιλάθλων στα ελληνικά γήπεδα σε επίσημους αγώνες του πρωταθλήματος Super League, είναι κάτω από τις 6000 θεατές ανά αγωνιστική.

Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο νόμου “επιδιώκεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, η οποία στις μέρες μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις“.

Ακόμα, “αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρμοδίου για τον αθλητισμό Υπουργού“, και καθίσταται σαφές πως “υποχρεούνται τα ΤΑΑ (Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών) να έχουν εγκαταστήσει τα δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν…, βαρυνόμενοι με τη συντήρησή τους“.

Αναφέρει επίσης ο νόμος ότι “απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων στις Λέσχες Φίλων των Αθλητικών Σωματείων που δεν λειτουργούν νομίμως“, και προβλέπει ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, “κάθε μέλος της διοίκησης του υπαίτιου ΤΑΑ τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ“.

Και το πιο επίμαχο σημείο του νόμου είναι αυτό στο οποίο προβλέπεται ότι “καταργείται η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της, όλων των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας και οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου“.

Η κατάργηση αυτής της διάταξης, που ισχύει από το 2006, θεωρείται ότι είναι εκείνη που μπορεί να επιφέρει το ποδοσφαιρικό Grexit της Ελλάδος.

Πηγή: KYΠΕ