Ποιος ευθύνεται για τους εκτιμητές;

Η «24» ήταν η πρώτη που ανέδειξε στις σωστές του διαστάσεις το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις χαμηλές εκτιμήσεις σε ακίνητα που βγήκαν σε εκποιήσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την υποτίμηση των ακινήτων της κυπριακής αγοράς, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση ολόκληρη την αγορά ακινήτων σε μία χρονική στιγμή, που η κυπριακή οικονομία προσπαθεί να επανακάμψει από την «λαίλαπα» των προηγούμενων ετών της κρίσης.

Το θέμα των εκτιμητών και των χαμηλών εκτιμήσεων των ακινήτων που διατίθενται σε εκποιήσεις έχει σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν σε αξία δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς το Brexit έριξε στον βυθό τις αξίες των ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία και είναι βέβαιο ότι Βρετανοί θα ενδιαφερθούν για να επενδύσουν σε ακίνητα στην Κύπρο, αν και εφόσον είναι βέβαιοι ότι οι επενδύσεις τους δεν θα χάσουν την αξία τους, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα.

Η «24» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑΤ (Σύνδεσμος Προστασία Δανειοληπτών), τον έγκριτο δικηγόρο Κώστα Μελά, ο οποίος μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες με την διαδικασία των εκποιήσεων και τους εκτιμητές, οι οποίοι δίνουν χαμηλές εκτιμήσεις σε σχέση με την τελική τιμή πώλησης των κατοικιών.

Ο κ. Μελάς μας είπε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους εκτιμητές δεν έχει να κάνει τόσο με τη διαδικασία των εκποιήσεων όσο με την αξιοπιστία: «Το θέμα των χαμηλών εκτιμήσεων, δεν είναι θέμα διαδικασίας, είναι θέμα αξιοπιστίας του προσώπου που κάνει την εκτίμηση του ακινήτου».

«Όταν ο εκτιμητής είναι αξιόπιστος και τα ευρήματά του βασίζονται σε αδιάσειστα κριτήρια, αντικειμενικά και σοβαρά και όχι σε υποκειμενικά, τότε αυτή η εκτίμηση έχει βαρύτητα», τόνισε ο κ. Μελάς.

Του αναφέραμε ότι στην «24» έχουμε δεχθεί πολλές καταγγελίες για τον ρόλο των εκτιμητών και για το γεγονός ότι είναι ανεξέλεγκτοι και μας μετέφερε τη δική του εμπειρία: «Και ο Σύνδεσμός μας έχει δεχτεί καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα».

Όταν τον ρωτήσαμε, για το πως βλέπει ο ίδιος την αξιοπιστία των εκτιμητών, ήταν ξεκάθαρος: «Αν λάβουμε υπόψιν μας το τι έγινε στην Κύπρο κατά την περίοδο της «φούσκας» των ακινήτων, πριν την κρίση, και το που μας οδήγησε σαν οικονομία αυτή η «φούσκα», τότε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι τα αίτια της «φούσκας» ήταν οι τράπεζες και οι εκτιμήσεις που έκαναν μέσω συγκεκριμένων εκτιμητών.
Όταν, λοιπόν, βλέπεις ότι σήμερα χρησιμοποιούν ακριβώς τους ίδιους εκτιμητές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, τότε είναι εύλογες οι ερωτήσεις για το κατά πόσο είναι αξιόπιστοι αυτοί οι εκτιμητές».

Καταλήγοντας, του ζητήσαμε να μας δώσει την άποψή του για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πως θα μπορούσε το κράτος ή οι και οι τράπεζες να διασφαλίσουν ότι οι εκτιμήσεις των ακινήτων θα είναι αντικειμενικές και με σοβαρά κριτήρια;

Ο κ. Μελάς μας μετέφερε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έδωσαν την εξής λύση: «Οι ευθύνες των εκτιμητών για τις εκτιμήσεις που έχουν δώσει είναι εκεί. Εάν διαπιστωθεί ότι η γνωμάτευση που έδωσε κάποιος εκτιμητής, για την αξία κάποιου ακινήτου, έγινε με αμέλεια, τότε θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για να αποζημιωθεί και ο δανειολήπτης και η τράπεζα, η οποία επίσης μπορεί να χάσει από χαμηλή εκτίμηση ακινήτου. Υπάρχει σωρεία αποφάσεων στην Αγγλία σχετικά με αυτό το θέμα».