Πόλεμος κεφαλαίων στην Κύπρο (Εικόνα)

Όλο και πιο πολλές απορίες και ερωτηματικά προκαλεί η πολιτική της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο στο θέμα της παρουσίας στη χώρα μας ξένων και κυρίως Ρώσων επιχειρηματιών και κεφαλαίων.

Από τη στιγμή που όλοι βλέπουν η Κύπρος να παίρνει δραστικά μέτρα κατά της παρουσίας κεφαλαίων και τραπεζικών λογαριασμών, ενώ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες τη ροή τέτοιων χρημάτων στις δικές τους τράπεζες διερωτώνται γιατί  η Λευκωσία να κηρύξει τον πόλεμο στις δραστηριότητες αυτές.

Ήδη η φυγή κεφαλαίων, το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμό και ο περιορισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξένων και δη Ρώσων είναι εμφανής και έχουν τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία των κυπριακών τραπεζών αλλά και στον κύκλο εργασιών άλλων τομέων, κυρίως αυτών της προσφοράς υπηρεσιών όπως είναι δικηγορικά, ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία. Επιπτώσεις φαίνονται όμως και σε πολλούς άλλους κλάδους όπως τον κατασκευαστικών του λιανικού εμπορίου, της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας και αλλού.

Ο Ν. Κατσουρίδης ρωτά

Το φαινόμενο άρχισε να προκαλεί ανησυχίες και καλείται η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις. Ενδεικτικά ο για χρόνια βουλευτής και πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης θέτει καίρια ερωτήματα προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγραψε συγκεκριμένα:

«Aφού το κλείσιμο χιλιάδων ρωσικών λογαριασμών αποδήμησαν  και η απώλεια δεκάδων δις στην αλλοδαπή έγινε με βάση πρότυπα της ΕΕ τότε γιατί πάρα πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ; Εκεί ποια πρότυπα ισχύουν; Ή δεν ισχύουν;»

Αλλά και δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο επιβεβαιώνουν ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ανάλογη δραστηριότητα είναι μια εύκολη υπόθεση σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο. Για παράδειγμα πρόσφατα διαβάσαμε άρθρο στον διεθνή τύπο που μεταξύ άλλων έγραφε:

«Με λίγες στερλίνες, μπορείτε να δημιουργήσετε την εταιρεία σας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγα λεπτά: χωρίς ερωτήσεις. Το σύστημα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αυτοπιστοποίηση και -για να αποκρύψετε την ταυτότητά σας- αρκεί να εισαγάγετε ψευδή ή τμηματικά δεδομένα. Ένα παιχνίδι που ακόμα και παιδί θα μπορούσε να το παίξει που, ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει περίπλοκο. Τουλάχιστον σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έδωσαν πρόσφατα εκείνες οι κυβερνήσεις που, για πάνω από μισό αιώνα, κλείνουν τα μάτια σε αυτούς τους γνωστούς αλλά κερδοφόρους μηχανισμούς.»

Ας μη μιλήσουμε για άλλους πολλούς φορολογικούς παράδεισους με τους οποίους κανένας δεν ασχολείται. Κι όμως όλοι ενδιαφέρονται και κυνηγούν τη μικρή Κύπρο. Κι από κοντά δικοί μας κοντόφθαλμοι στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα, έφορο εταιρειών, Κεντρική Τράπεζα, εμπορικές τράπεζες με αποφάσεις και πολιτκές διαλύουν την οικονομία. Με Πρόεδρο και Υπουργούς να βλέπουν άφωνοι και ανήμποροι να κάνουν τα βασικά. Να στηρίξουν τη χώρα τους και αυτούς που τους εξέλεξαν.