Πόλεμος στους φιλόζωους με νόμο προστασίας των ζώων

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στη βάση οδηγιών από την Αστυνομία που ουσιαστικά χαρακτηρίζει παράνομη τη δημιουργία χώρων σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων εκ μέρους των εθελοντών. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα σημειώνει ότι κατά την κρίση των διωκτικών Αρχών εάν θεωρηθεί πως δεν χρησιμοποιούνται κατάλληλα δοχεία προκύπτει διάπραξη ποινικού αδικήματος και αδίκημα κοινής οχληρίας!

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, η Αστυνομία δεν διερευνά καταγγελίες για καταστροφή των χώρων σίτισης, εφόσον αυτοί δημιουργούνται από εθελοντές.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η Αστυνομία θέλει να ξεφορτωθεί πέραν των 60% των καταγγελιών που γίνονται με την επίκληση της παράβασης των προνοιών της νομοθεσίας για προστασία και ευημερία των ζώων, που αφορούν την καταστροφή χώρων σίτισης. Σε μια προσπάθεια να διορθωθεί η κατάσταση, ο Σύνδεσμος ζητά την απόσυρση των οδηγιών και ταυτόχρονα την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Σε επιστολή του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ημερ. 24/01/2023 προς τους επαρχιακούς κτηνιατρικούς λειτουργούς, τους αγροτικούς κτηνιατρικούς σταθμούς και στους Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου (ΣΣΕ) που βρίσκονται στο λιμάνι Λεμεσού και στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, τους ενημερώνει σχετικά με το ερώτημα που έθεσε η Αστυνομία στη Νομική Υπηρεσία αναφορικά με τον ορισμό α) για τους χώρους σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων, β) την καταστροφή/ απόσυρση δοχείων με φαγητό και νερό που τοποθετούν πολίτες σε δημόσιους χώρους για τη σίτιση και πόση αδέσποτων ζώων και γ) την πρόνοια του νόμου που αναφέρει πως απαγορεύεται η καταστροφή των χώρων σίτισης και πόσης των αδέσποτων ζώων ή/και η απόσυρση από τους εν λόγω χώρους τροφής και ύδατος που προορίζονται για τα αδέσποτα ζώα.

Η Αστυνομία απέστειλε τη σχετική επιστολή, μετά τη διαπίστωση ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες προς την Αστυνομία που αφορούν την καταστροφή/ απόσυρση δοχείων με φαγητό και νερό που τοποθετούν πολίτες σε δημόσιους χώρους για τη σίτιση και πόση αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με την ερμηνεία της Αστυνομίας, ο νόμος δεν περιλαμβάνει ορισμό για τον όρο «χώρος σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων». Δεδομένου του ότι στον Νόμο δεν καθορίζεται δυνατότητα των πολιτών να καθορίζουν οι ίδιοι χώρους σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων, η νομοθεσία αφορά μόνο στους χώρους σίτισης και πόσης των αρμόδιων Τοπικών Αρχών και όχι τον χώρο στον οποίο ο οποιοσδήποτε πολίτης αποφασίζει από μόνος του να τοποθετήσει δοχείο με νερό ή τροφή.

Τονίζεται δε ότι στην περίπτωση που επιλέγονται δημόσιοι χώροι σίτισης από τους πολίτες, καθίσταται αδύνατη η αξιολόγηση του κατά πόσο τα χρησιμοποιούμενα δοχεία που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες υπογραμμίζουν πως εάν θεωρηθεί πως η πρόνοια καλύπτει και οποιοδήποτε δημόσιο χώρο αποφασίσει κάθε ένας πολίτης να καθιερώσει ως χώρο σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων τότε, στην περίπτωση που, κατά την κρίση των διωκτικών Αρχών, θεωρηθεί πως δεν χρησιμοποιούνται κατάλληλα δοχεία, προκύπτει διάπραξη ποινικού αδικήματος και αδίκημα κοινής οχληρίας.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμος Προστασίας των Γάτων με την υπουργό Δικαιοσύνης στην παρουσία του υπεύθυνου αξιωματικού της Αστυνομίας ενημερώθηκε για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την καταστροφή των χώρων σίτισης για αδέσποτα, με βάση την οποία η Αστυνομία δεν εξετάζει καταγγελίες για καταστροφή των χώρων σίτισης παρά μόνο για χώρους που έχουν ορίσει οι Τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον κ. Αγιομαμίτη, καμία Τοπική Αρχή δεν έχει ορίσει χώρους σίτισης των αδέσποτων. Κατ’ εξαίρεση, σημειώνει, ο Δήμος Αγλαντζιάς έχει δημιουργήσει δύο σημεία σίτισης και στον Δήμο Στροβόλου δημιούργησε ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με τον δήμο, χώρους σίτισης με τη τοποθέτηση ειδικών γατόσπιτων στο Γραμμικό Πάρκο πριν από κάποια χρόνια. Εκτός από αυτά τα σημεία όμως, υπάρχουν και εκατοντάδες άλλοι χώροι, όχι μόνο στα δημοτικά όρια αυτών των δήμων, αλλά και σε ολόκληρη τη Κύπρο, που φροντίζονται αδέσποτα και κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να τους ζητήσει να «βγάλουν άδεια». Ο κ. Αγιομαμίτης σημειώνει ότι αστυνομικοί λένε στο κόσμο ότι απαγορεύεται να ταΐζει αδέσποτα χωρίς την άδεια του δημαρχείου.

Ασυνείδητοι πετάνε τα δοχεία με τις τροφές

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έξαρση του φαινομένου, ασυνείδητοι να πετάνε τα δοχεία με τις τροφές των γάτων όπως καταγγέλλουν οι εθελοντές. «Είναι σίγουρο ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην αυτοδικία, με κίνδυνο να υπάρξουν αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς και ίσως και σε χειρότερα», σύμφωνα με τον κ. Αγιομαμίτη που εκφράζει την ανησυχία του ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με την τροποποίηση της νομοθεσίας, «θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά αντιπαράθεσης και διαπληκτισμών με ανυπολόγιστες συνέπειες». Προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται να κληθούν οι εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα να σταματήσουν να το κάνουν, μέχρις ότου ή Αστυνομία και οι άλλες αρμόδιες Αρχές ανταποκριθούν στα αιτήματα τους. Σε τέτοια περίπτωση, προσθέτει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα δημιουργηθεί μια κατάσταση χάους.

πηγή: Philenews