Πολεοδομία: «Έλα παππού μου να σου δείξω τα χωράφκια σου»

{loadposition ba_textlink}

Η όλη ιστορία ξεκινά περί το 1980 όταν άρχισε το έργο για την «Διαμόρφωση της συμβολής Λάρνακος-Αγλαντζιάς». Το σχέδιο μιλούσε για διαπλάτυνση του δρόμου και όπως ήταν φυσικό έπρεπε να απαλλοτριωθούν κάποια τεμάχια για να πραγματοποιηθεί το έργο. Το αφύσικο όμως είναι ότι στην περίπτωση του κύριου Άλκη Χριστοφή από την Αγλαντζιά, μέρος του πατρικού του απαλλοτριώθηκε χωρίς καν να τον ενημερώσουν.

Το γεγονός αυτό ήρθε στην επιφάνεια όταν ο κ. Χριστοφή βάση κάποιου τυχαίου γεγονότος ανακάλυψε ότι καμία ειδοποίηση ή αποζημίωση δεν είχε λάβει ο πατέρας του όταν έγινε η διαπλάτυνση του δρόμου.

Οι επιστολές

Έτσι επικοινώνησε για πρώτη φορά με το τμήμα Κτηματολογίου το 2005 εκφράζοντας το παράπονο του ότι παράνομα έγινε επέμβαση στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Δεν λαμβάνει όμως καμιά απάντηση.

Το 2007 με νέα επιστολή προς το τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως  ζητά διευκρινήσεις για το τι συμβαίνει. Η απάντηση από την υπηρεσία ήταν ότι δεν υπάρχει στα έργα κάτι τέτοιο παρά μόνο ένα έργο για διαπλάτυνση της Λεωφόρου Λάρνακος το οποίο όμως αναβλήθηκε. Μετά από συνεχόμενες επιστολές προς το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία η απάντηση παραμένει η ίδια. Ότι δηλαδή μετά από έρευνα που έγινε και στις δύο αυτές υπηρεσίες δε2ν υπάρχει κανένας φάκελος απαλλοτρίωσης ή εγγραφής δρόμου που να επηρεάζει το τεμάχιο του.

Το 2008 μετά από απάντηση του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο κ. Χριστοφή ενημερώνεται ότι αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι έγινε επέμβαση στο τεμάχιο του λόγω διεύρυνσης του υφιστάμενου δρόμου να υποβάλει αίτηση οριοθέτησης για να εξακριβωθεί η ύπαρξη πιθανής επέμβασης.

Έτσι το 2009 το τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας απαντά στην αίτηση του κ. Χριστοφή ενημερώνοντας τον ότι η χωρομετρική εργασία συμπληρώθηκε και ότι τοποθετήθηκαν 4 ορόσημα. Από το επίσημο κτηματικό σχέδιο διαφαίνεται καθαρά ότι έγινε επέμβαση στο τεμάχιο του. Μάλιστα μιλάμε για αρκετά μέτρα αφού τα ορόσημα από το κτηματολόγιο φτάνουν μέχρι το μέσο της λεωφόρου. Άρα δεν μιλάμε για μία παρέμβαση κάποιων εκατοστών αλλά αρκετών μέτρων.

Το 2013 ο κ. Χριστοφή ενημερώνει ξανά το τμήμα Πολεοδομίας ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο έχει επηρεαστεί παράνομα και ζητά να μάθει για το που βρίσκεται η διαδικασία του νέου Σχεδίου Απαλλοτρίωσης. Όμως και πάλι η «απάντηση» δεν δίνει απαντήσεις. Το μόνο που λέει η επιστολή απάντησης από το τμήμα Πολεοδομίας είναι ότι θα ενημερωθεί με σχετική επιστολή μόλις δημοσιευθεί η Γνωστοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Μια επιστολή, η οποία ακόμη και μετά από δύο χρόνια, δεν έχει έρθει ποτέ.

Γραφειοκρατία ή Ερασιτεχνισμός

Ζούμε στη χώρα της γραφειοκρατίας, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ουδείς. Όμως πλέον έχουμε ξεφύγει από τα όρια της γραφειοκρατίας και φτάνουμε σε ένα άλλο χειρότερο επίπεδο, στον ερασιτεχνισμό. Μία υπόθεση που κρατάει από το 1980 και κανείς δεν γνωρίζει τίποτα και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Μας έχουν καταντήσει να γινόμαστε ντεντέκτιβ για να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να έχει κάνει. Να ζητούμε βοήθεια από νομικούς, να χαλάμε ώρες, μέρες ακόμη και χρόνια για θέματα τα οποία θα έπρεπε να ξεκαθαρίζουν μέσα σε κάποιες ώρες.  Δεν ξέρω αν είναι θέμα εκσυγχρονισμού αυτών των υπηρεσιών  ή αντικατάστασης υπευθύνων με επαγγελματίες. Δεν γνωρίζω αν μέσα στα επόμενα χρόνια θα αλλάξει κάτι για να πάμε μπροστά ή αν θα ενδιαφερθεί κάποιος αρμόδιος για να αρχίσει σιγά σιγά κάποια αλλαγή προς το καλύτερο.

Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι  εν έτει 2015, αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και πολλές άλλες, δουλεύουν με το σύστημα των τεσσάρων «ού». Του «κουτουρού»…

 

Του Ζάκου Χαράλαμπου

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!