Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές, μετά την πρόταση δυσπιστίας

Με σύγκρουση «μεγατόνων», όπως τη χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ, με προφανές προεκλογικό χρώμα εξελίσσεται η τριήμερη συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην ελληνική Βουλή και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών. Πρόταση ωστόσο η οποία δεν αναμένει ότι θα υπερψηφιστεί λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας από το σύνταγμα της Ελλάδας:

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Θόδωρος Τσίκας Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, εξήγησε πως όπως αναφέρει το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος, «η Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της.

Εξήγησε πως η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα, ο κ. Τσίκας εξήγησε πως η πρόταση γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Η εκτίμηση που υπάρχει, σύμφωνα με τον Θόδωρο Τσίκα, είναι η αντιπολίτευση δεν αναμένει ότι θα υπερψηφιστεί η πρόταση αυτή διότι υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνόντος κόμματος και η οποία δεν πρόκειται να ανατραπεί.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο, μεγάλο μέρος της, σύμφωνα με τον κ. Τσίκα θα αφορά το θέμα των υποκλοπών γιατί όπως φαίνεται, εξήγησε, επιβεβαιώνονται από την  Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών.

πηγή: alphanews.live