Πολιτικός αναβρασμός για την βιωσιμότητα του χρέους

 Ο Εκπρόσωπος του Επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι «Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η οικονομία και μπροστά στα βάρη που επωμίζεται η κοινωνία, αποτελεί ευθύνη της ηγεσίας να καταλήξει στους τρόπους και τα επιχειρήματα που θα πείσουν τους δανειστές μας να αναθεωρήσουν τα δυσμενή για την Κύπρο ποσά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων. Ποσά που καθιστούν το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο».


Διαβάστε επίσης ξεπεράσαμε τους 41.000 ανέργους στην Κύπρο


Ο κ. Μητσόπουλος προσθέτει ότι  «Κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από λαϊκισμούς, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν προς την κοινή κατεύθυνση. Η κυπριακή οικονομία, ο Κύπριος επιχειρηματίας και εργαζόμενος μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα – το έπραξαν και στο παρελθόν – αρκεί να βρούμε τους τρόπους να αφαιρέσουμε από τους ώμους τους τα ασήκωτα βαρίδια που προκαλεί ο κίνδυνος, το δημόσιο χρέος να κριθεί μη βιώσιμο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσόπουλος καταλήξει λέγοντας ότι «Αν θέσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους ως την κορυφαία συλλογική μας προτεραιότητα θα επιτύχουμε, τερματίζοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα που επικρατεί. Βοηθώντας το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του αλλά και την αναγκαία ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χωρίς επιπρόσθετα δυσβάσταχτα μέτρα και με τις προοπτικές για γρηγορότερη ανάκαμψη να αυξάνονται. Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Άντρος Κυπριανού: Ναι μεν αλλά…

Το ΑΚΕΛ δεν έχει ένσταση για έκτακτη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπως ζητoύν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ωστόσο έχει σημασία τι θα τεθεί και ποιες απόψεις θα αναπτυχθούν σε αυτήν, δήλωσε σήμερα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε λόγο για σκοπιμότητες πίσω από κάθε κίνηση που γίνεται σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, για πραγματοποίηση έκτακτης και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να μελετηθεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, ο κ. Κυπριανού είπε πως, “εκείνο που έχει σημασία είναι τι θα τεθεί σε αυτήν τη συνεδρίαση και ποιες απόψεις θα αναπτυχθούν και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτά τα ζητήματα είχαν συζητηθεί κατά κόρον, από τη μια στη σύσκεψη στο Προεδρικό και στη συνέχεια, σε συσκέψεις που έγιναν με τον Υπουργό Οικονομικών και στην παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων”.

“Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ότι έχουν να πουν και ελπίζω και εύχομαι να μάθουμε να συζητούμε πρώτα στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές και μετά δημόσια, διότι συνήθως γίνεται το αντίθετο”, είπε ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα αν κρύβονται σκοπιμότητες γύρω από αυτό το αίτημα, απάντησε πως “πίσω από κάθε κίνηση υπάρχει σκοπιμότητα και όχι μόνο από τα δυο αυτά κόμματα”.

Ανησυχεί το ΕΥΡΩΚΟ

Έντονη ανησυχία για την αβεβαιότητα αναφορικά με το ύψος του δημόσιου χρέους και το κενό ενημέρωσης που υπάρχει, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Σταύρος Βιολάρης, και ζήτησε πλήρη ενημέρωση επισήμως για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού που χρειάζονται οι τράπεζες, καθώς και για το ίδιο το ποσό.

“Είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της κυπριακής οικονομίας το ύψος του δημόσιου χρέους, αυτό δηλαδή που θα καθορίσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν έδωσαν ούτε σαφείς απαντήσεις στις ανησυχίες μας, ούτε καν έδωσαν ενδείξεις για την κατάληξη”, είπε ο κ. Βιολάρης.

Πρόσθεσε ότι “η νοοτροπία των κυβερνώντων, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, να λειτουργούν κρυφίως, προκαλεί κενό ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τον καταιγισμό πληροφοριών και φημών τόσο για το ύψος του ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού αυτού”.

Οπως είπε, “έχουν διατυπωθεί μέχρι και καταγγελίες για παραφούσκωμα του ποσού, με στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων”.

“Απαιτούμε πλήρη ενημέρωση επισήμως, και μέσα από θεσμικές διαδικασίες και όχι δημοσιογραφικές διασκέψεις, για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού που χρειάζονται οι τράπεζες, για το ύψος του ποσού, για το πρόβλημα αν υπάρχει στον Συνεργατισμό. Ζητούμε να μάθουμε ποιος ευθύνεται για τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των πιο πάνω ζητημάτων. Η διαιώνιση της αβεβαιότητας θα οδηγήσει στην υλοποίηση καταστροφικών σεναρίων για την Κύπρο και το λαό της”, πρόσθεσε.

Οικολόγοι: Πρέπει να κινητοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις

Οι πρόσφατες δηλώσεις του αξιωματούχου του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών για την αναμενόμενη αντίδραση στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην παροχή δανείου στην Κύπρο, πρέπει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι γνωστό ότι σε ένα αριθμό Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων επικρατεί σε αρκετούς η αντίληψη ότι η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ένας φορολογικός παράδεισος.

Σήμερα  ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, ώστε στην προσεχή συνάντηση των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή (την ερχόμενη Τρίτη) καταρτιστεί σχέδιο κοινής δράσης και προσέγγισης των κοινοβουλίων αλλά και των κομμάτων ξεχωριστά

Ο κ. Περδίκης εισηγείται να ζητηθεί η τεχνοκρατική υποστήριξη της Κεντρικής τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών στη διαμόρφωση ενημερωτικών εγγράφων τα οποία να υποστηρίξουν τα διαβήματα των κομμάτων προς τα αντίστοιχα κόμματα των κοινοβουλίων στις επίφοβες χώρες (π.χ. Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία κ.ο.κ.) αλλά και τα αντίστοιχα κοινοβούλια.

 Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει ήδη απευθυνθεί στο κόμμα των Πρασίνων Γερμανίας με υπόμνημα που συνέταξε το Οικονομικό Επιτελείο του, από τον Ιούνιο, ενημερώνοντας για τις μέχρι τότε ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (money laundering).