Πολλά και φλέγοντα τα θέματα για τη πόλη του Ζήνωνα

Συνάντηση ΑΚΕΛ Λάρνακας με την Υπουργό Επικοινωνιών και Έργων

Της Γιώτας Δημητρίου

Συνάντηση με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, είχε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λάρνακας την περασμένη Παρασκευή.

Την Υπουργό συνάντησαν η Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας Ευανθία Σάββα, η Επαρχιακή Γραμματέας Λάρνακας Χρυστάλα Αντωνίου, ο Οργανωτικός Γραμματέας Λάρνακας Χρίστος Κκονέ και ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ Λάρνακας Άθως Καζαντζής.

Τα βασικά θέματα συζήτησης σύμφωνα με πληροφορίες της «24» ήταν το λιμάνι Λάρνακας, το  παλιό Αεροδρόμιο της πόλης και ο Δρόμος Λάρνακας Δεκέλειας.

Λιμάνι Λάρνακας: Πρόβλημα για τους επενδυτές το Πλαφόν

Όπως ανέφεραν στην συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ  ένα πρόβλημα που συναντά μπροστά της η Λάρνακα είναι το πλαφόν στο Λιμάνι Λεμεσού που αφορά την Λάρνακα και δυστυχώς κινδυνεύει να καταστρέψει την ανάπτυξη στην πόλη του Ζήνωνα.

Οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ ζήτησαν από την Υπουργό όπως το Υπουργείο Μεταφορών  βρει τον τρόπο  να επιλύσει το πρόβλημα αυτό έτσι ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας με τα γνωστά θετικά συνεπακόλουθα. Άλλωστε σύμφωνα με τις πληροφορίες της “24” είναι σχεδόν σίγουρο πως οι μόνοι υποψήφιοι επενδυτές που έχουν απομείνει είναι οι Ισραηλίτες οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως με την σημερινή κατάσταση με το πλαφόν δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία επένδυση.

Η Υπουργός ανέφερε ότι στις 24 Αυγούστου ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει έτοιμα τα έγγραφα που θα δοθούν στους Ισραηλινούς επενδυτές για τις προσφορές και ότι εκ μέρους του Υπουργείου γίνονται προσπάθειες για το θέμα του πλαφόν.

Από την άλλη, στη πόλη του Ζήνωνα φημολογείται έντονα ότι κύκλοι μέσα στην Αρχή Λιμένων αλλά και μέσα στην ΕΒΕΛ δεν θέλουν να προχωρήσουν τα σχέδια με τους ξένους επενδυτές, αφού για δικά τους συμφέροντα έχουν άλλα πλάνα κατά νου. “Γίνονται προσπάθειες από κύκλους μέσα στην ΕΒΕΛ και μέσα στην Αρχή Λιμένων για να ναυαγήσουν τα σχέδια με τους επενδυτές, μόνο που πρέπει να τονισθεί πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι για όφελος της πόλης” δήλωσε στην “24” έγκυρη πηγή, ενώ άνθρωποι μέσα από το Δημαρχείο της πόλης ανέφεραν στην “24” πως “οι Ισραηλίτες επενδυτές είναι θετικοί και έτοιμοι να προχωρήσουν αν επιλυθεί το πρόβλημα με το πλαφόν” .

Παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετατροπή σε Πανεπιστημιακή σχολή ή στα χέρια του Ermes;

Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ Λάρνακας με την Υπουργό ήταν το παλιό αεροδρόμιο της πόλης. Ο Δήμος Λάρνακας είχε θέσει εισήγηση στην Κυβέρνηση πριν από λίγες βδομάδες για αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας. Συγκεκριμένα ο Δήμος εισηγήθηκε όπως γίνει η στέγαση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο άλλοτε αεροδρόμιο της πόλης. Την εισήγηση είχε μεταφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος της πόλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως  εισηγήθηκαν στην κα Αναστασιάδου το κτίριο του παλιού τερματικού του διεθνούς αερολιμένα Λάρνακας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη στέγαση της πανεπιστημιακής σχολής αφού ακόμη αναζητείται χώρος γι αυτή.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συζήτησε το θέμα αυτό την περασμένη Παρασκευή με την Υπουργό αλλά φαίνεται πως το ERMES το οποίο ενοικιάζει το κτήριο από την κυβέρνηση έχει δικά του σχέδια για αξιοποίηση του χώρου τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 9 χρόνια, από την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.

Δρόμος Λάρνακας Δεκέλειας, διαφωνεί η Πύλα με στο σχεδιασμό

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση το έργο για το δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας προχωράει, αλλά φαίνεται ότι η τέταρτη φάση βρίσκει διαφωνίες ως προς τον σχεδιασμό. Μάλιστα πριν λίγους μήνες η εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, είχε δηλώσει ότι “ο ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας δεν ασπάζεται ποσώς κάποιες απόψεις που υποστηρίζουν ότι και το τμήμα Δ’ θα πρέπει να είναι τετραπλής κατεύθυνσης, είναι αδιανόητο -κατά την άποψη του Συνδέσμου- σε μια καθόλα τουριστική αστική περιοχή, μια οικογένεια να χρειάζεται να διαβεί διασταύρωση πεζών με τέσσερις λωρίδες για να διασταυρώσει. Σε μια περιοχή όπου υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αξιόλογη κυκλοφοριακή κίνηση και παρουσία τουριστών (καθώς τα ξενοδοχεία στην περιοχή μένουν ανοικτά και τον χειμώνα).

Θα ήταν μάλλον παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία, σε μια περιοχή μικρού νησιού να υπάρχουν δύο αυτοκινητόδρομοι τετραπλής κατεύθυνσης με την ίδια φορά, δηλαδή από δυτικά προς ανατολικά, σε απόσταση 300-400 μέτρων, για να εξυπηρετούν τους κατοίκους μιας πολύ συγκεκριμένης περιοχής της παραλιακής περιοχής Λάρνακας”.

Το ΑΚΕΛ φαίνεται να στηρίζει το “MaRITeC-X” το διεθνές ερευνητικό και επιστημονικό κέντρο για τη Γαλάζια Οικονομία το οποίο προγραμματίζει ο Δήμος Λάρνακας. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ , κ.Άντρο Κυπριανού ο οποίος είχε συνάντηση πριν δύο βδομάδες με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Βύρα και την κοινοπραξία The Cyprus Marine and Maritime Institute  “Εξαιρετικά επωφελές στην έρευνα και την καινοτομία θα αποβεί το διεθνές ερευνητικό και επιστημονικό κέντρο για τη Γαλάζια Οικονομία”.
Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι “αυτή η πρωτοβουλία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την Κύπρο”.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του «Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας & Τεχνολογίας – MaRITeCX» που θα δημιουργηθεί στη Λάρνακα έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

Το “MaRITeC-X” είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON 2020. Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στην Κύπρο που θα προάγει την επιστημονική και επιχειρηματική αριστεία στους ιδιαίτερης σημασίας τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του ταχέως αναδυόμενου κλάδου της υπεράκτιας ενέργειας. Ιδιαίτερα, θα προωθεί την ανάπτυξη συνεργασίας και συνεργιών μεταξύ κορυφαίων ιδρυμάτων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη μεταφορά γνώσεων, την ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση τεχνολογιών αιχμής, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη δημιουργία κρίσιμης μάζας υποδομών καθώς και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κέντρο θα συνδεθεί με τη νέα “Σχολή Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας” που θα ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λάρνακα και η οποία ανακοινώθηκε επίσης τον περασμένο Οκτώβριο