Πονοκέφαλος από τα εισαγόμενα κρούσματα – Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Οι συνεχείς ανακοινώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού σε πρόσωπα με ταξιδιωτικό ιστορικό από τη μια και η αύξηση των περιστατικών στην Ελλάδα από την άλλη προκαλούν “πονοκέφαλο” σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Τα αεροδρόμια προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δεύτερη φάση λειτουργίας τους το Σάββατο 20 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α` δεν θα χρειάζονται πλέον το πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό. Ανάμεσα στις 18 χώρες βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού, κάτι που προβληματίζει τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία παρακάθισαν σε σύσκεψη στο προεδρικό υπό την προεδρία του υπουργού μεταφορών και συζήτησαν μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, με βάση και τις αξιολογήσεις που γίνονται στα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, δεν αποκλείεται μετά το Ισραήλ να δούμε και την Ελλάδα στην κατηγορία Β.

Το υπουργείο Μεταφορών μετά τις ανακοινώσεις για την εφαρμογή τεστ ταχείας ανάλυσης στα αεροδρόμια, προχωρά ένα βήμα παρακάτω και μετά τις 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, με  τα έξοδα ωστόσο να τα επωμίζονται πλέον οι ταξιδιώτες. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα ο τυχαίος έλεγχος, να μετατραπεί σε έλεγχο όλων των πτήσεων που θα φτάνουν στην Κύπρο. Μάλιστα, η επιδημιολογική ομάδα την Παρασκευή μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μεταξύ άλλων θα τεθούν επί τάπητος και οι χαλαρώσεις που δρομολογούνται με τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο.

Ενώ σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα στην Κύπρο, υποδεικνύει πως αυτό ναι μεν παρακολουθείται στενά, αλλά δεν προκαλεί ανησυχία. Αντίθετα όπως ανέφερε, ανησυχία θα προκαλούσε αν υπήρχαν εγχώρια κρούσματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο επιπολασμός του ιού εντός της κοινότητας είναι χαμηλός.